Hyppää sisältöön

Aikuiset-sarjan Arttua esittävä Elias Salonen teki muodonmuutoksen palkkamurhaaja Ilpo Larhaksi – ohjaaja: "Hän on aika näköispatsas"

Hämeenlinnan vankilamuseo on tällä viikolla ollut TV-sarjan kulissina. Piiritys-sarja kertoo murhasta tuomitun Ilpo Larhan tarinaan. Larhaa tarinassa näyttelee Aikuiset-sarjasta tuttu Elias Salonen.

Nuori mies kuuntelee keskustelua. Taustalla televisiosarjan kuvausrekvisiittaa.
Elias Salonen valmistautui Ilpo Larhan rooliin mm. opettelemalla ampumista ja lukemalla paljon. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Kati Turtola

Hämeenlinnan vankilamuseossa kuvataan tv-sarjaa palkkamurhaaja Ilpo Larhasta. Piiritys-sarjan tapahtumat sijoittuvat 1990-luvulle.

Nuori mies pilottimallisissa silmälaseissa ja hiukan löysissä punaraidallisissa housuissa pujottelee Ikea-kassien, kuvauskaluston ja vanhojen nojatuolien välistä tervehtimään tulijaa.

Juuri Teatterikorkeakoulusta valmistunut Elias Salonen näyttelee Piiritys-sarjassa palkkamurhaaja Ilpo Larhaa. Punertavat hiukset ja viikset hämäävät. Elias Salonen ei näytäkään enää yhtään Aikuiset-sarjasta tutulta blondilta Artulta.

Nuori mies silmälaseissa. Taustalla punatiilinen rakennus.
Maskeeraussuunnittelija Merja Ritaranta on luonut Elias Salosen ilmeen palkkamurhaajaksi. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Venla-palkitussa Aikuisissa Salonen esittää helsinkiläistä milleniaalia, joka nauttii bilettämisestä, vaalii ystävyyttä ja tuntee trendit. Vertailu Ilpon ja Artun välillä naurattaa Salosta.

– Arttu on varmaan aika ääripää Ilpo Larhasta. Tottakai jokaisesta roolista on löydettävä jotain samankaltaisuuksia itsestään, mutta Arttu oli huomattavasti lähempänä Eliasta kuin Ilpo Larha on, sanoo Salonen.

Televisiosarjan kuvauksien valmistelua vankilan käytävällä.
Hämeenlinnan Vankila-museo on kesän aikana toiminut jo useaan otteeseen tv-tuotantojen kuvauspaikkana. Nyt kuvataan tv-sarjaa Piiritys. Video Ville Välimäki, teksti Kati Turtola.

Larhan maailma oli vieras maailma

Elias Salosella on ollut poikkeuksellisen pitkä aika valmistautua Ilpo Larhan rooliin, sillä hän sai tietää työstä jo viime syksynä. Elinkautisen tuomion saaneen miehen esittäminen vaati perusteellista pohjatyötä ja Salonen kertoo lukeneensa kaiken, mitä Larhasta vain sai käsiinsä.

Käsikirjoittaja Hannu Kontturin kokoaman taustamateriaalin lisäksi Salonen on ahminut lehtijuttuja, kirjoja suomalaisista rikollisista, suomalaisten rikollisten kirjoittamia kirjoja ja myös kirjoja, joita Ilpo Larha itse luki.

Mies katsoo monitorista kameran kuvaa.
Elias Salonen on ollut mukana jo useissa tv-tuotannoissa. Suurin rooli on ennen Ilpo Larhaa ollut Aikuisten Arttu. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Salonen kokee, että iso rooli ja vieras rikollinen maailma vaativat hyvän valmistautumisen. Lukemisen lisäksi Salosen oli opeteltava uusia taitoja. Tammikuussa hän aloitti ampumaharrastuksen ja sai siihen valmennusta. Ilpo Larha oli taksinkuljettaja, joten rooli vaati myös varmuutta auton käsittelyyn.

– Aloin käydä pari kertaa viikossa ampumassa pistoolilla. Lisäksi autoja on pitänyt opetella ajamaan. Ysärin manuaaliautoissa on ollut haastetta, mutta tässä vaiheessa ne menee jo ihan hyvin, sanoo Salonen.

Elias Salonen sanoo olevansa iloinen, että teki niin paljon ennakkotyötä roolia varten.

– Kuvausten aloittaminen ei ollut niin kuumottavaa, vaikka ison proggiksen alku aina jännittääkin.

Näköispatsas

Piirityksen ohjaaja Petri Kotwica kuvasi vuonna 2021 Kylmä syli -televisiosarjaa, jossa mukana oli oienessä osassa myös Elias Salonen. Palkittu ohjaaja vaikuttui nuoren näyttelijän taidoista.

– Hän on niin uskomattoman lahjakas näytttelijä, että aloin odottaa syytä tehdä päärooli hänen kanssaan.

Mies tummassa paidassa nojaa kaiteeseen.
Ohjaaja Petri Kotwica muistaa hyvin, miten koko Suomi seurasi Larhan vankilapakoa ja sitä seurannutta piiritystilannetta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Petri Kotwica sanoo, että Salosen muuntautuminen Larhaksi on toki myös maskeeraussuunnittelija Merja Ritarannan ansiota, mutta oikein katsottuna Salonen ja Larha myös muistuttavat toisiaan.

– Hän on aika näköispatsas tietyissä avainkuvissa, sanoo Kotwica.

Tarina on ajankohtainen juuri nyt

Ilpo Larhan tarina hätkähdytti 1990-luvulla koko Suomea. Jollaksen palkkamurhasta elinkautisen tuomion saanut Larha pakeni Helsingin lääninvankilasta maaliskuussa 1994.

Pakomatkallaan hän linnoittautui panttivankiensa ja toisen karkurin kanssa kerrostaloasuntoon Lahdessa. Piiritystilanne päättyi panttivankien sekä toisen karkurin pakoon ja Larhan itsemurhaan.

Nainen pinkissä t-paidassa.
Tuottaja Erna Aalto pitelee käsissään suuren tv-tuotannon lankoja. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Mediawan Finlandin tuottaja Erna Aallon mukaan Larhan tarina on ajankohtainen juuri nyt, vaikka tapahtumat sijoittuvatkin noin kolmen vuosikymmenen taakse. Nykyään julkisuudessa viihtyvät rikolliset antavat elämästään toisinaan loisteliaan kuvan. Myös Ilpo Larha haaveili rikosten tuomasta menestyksestä.

– Nykypäivän nuorissa nähdään julkisuushakuisuutta ja ja jopa rikollisen elämän ihannointia, ja tämä ilmiö oli vahvasti esillä Ilpo Larhan tarinassa, sanoo Aalto.

Ohjaaja Petri Kotwica ei tunnustaudu true crime -genren ystäväksi. Larhan tarinan ohjaajaksi hän ryhtyi, koska Kontturin käsikirjoitus oli Kotwican mukaan enemmän kuin pelkkä tosielämän rikostarina.

– Tämä on eräs psykologinen näkemys siitä, miten tällaiseen tilanteeseen joutuu ihminen, joka ei välttämättä ole syntyjään psykopaatti, pohtii Kotwica.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 9.7.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle