Hyppää sisältöön

Perunanlehtiä tuhoava koloradonkuoriainen on saattanut talvehtia Suomessa – viime kesän havainnot velvoittavat viljelijöitä valppauteen

Suomessa havaittiin viime kesänä kaksi koloradonkuoriaisten esiintymää. Sen vuoksi perunanviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla kasvustojaan erityisen huolellisesti.

Aikuisen koloradonkuoriaisen tunnistaa kuperan selkäosan keltamustasta pitkittäisraidoituksesta. Kuva: Lauri Mäenpää / Ruokavirasto
Antje Tolpo

Perunanviljelijöitä ja palstaviljelijöitä kehotetaan tarkkailemaan perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta.

Ruokavirasto toivoo viljelijöiltä nyt erityistä tarkkuutta, sillä viime kesänä kuoriaisia havaittiin Suomessa kahdella paikkakunnalla, itärajan tuntumassa Parikkalassa ja Hämeenlinnaan kuuluvassa Tuuloksessa. Sitä ennen edelliset havainnot Suomessa ovat vuodelta 2016.

Ruokaviraston mukaan viime vuoden löydösten perusteella on hyvin todennäköistä, että kuoriaisia on talvehtinut Suomessa.

Kuoriaisia kulkeutuu Suomeen ilmavirtausten mukana etelästä kuin idästäkin. Suurimman riskin alueita ovat Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa.

Perunapelloissa pahaa tuhoa

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Suomessa koloradonkuoriaisella ei ole muuta isäntäkasvia kuin peruna.

Aikuisen koloradonkuoriaisen tunnistaa kuperan selkäosan keltamustasta pitkittäisraidoituksesta. Se on noin yhden senttimetrin mittainen.

Toukalla kupera selkäosa on oranssinpunertava ja molemmilla sivuilla on kaksi riviä mustia pisteitä.

Koloradonkuoriaisen toukka saa perunaviljelmässä aikaan pahaa jälkeä. Kuva: YLE

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Epäilystä voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi tai tai Ilmoita karanteenituhoojasta -lomakkeella (siirryt toiseen palveluun) Ruokavirasto.fi -sivulla.

Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.

Suosittelemme sinulle