Hyppää sisältöön

"Mulla on 20 mekkoa pakattuna enkä tiedä, koska tulen takaisin" – tyhjä kalenteri leimasi tangokuningatar Pirita Niemenmaan kautta, mutta nyt pilkottaa valo

Tangokuningatar Pirita Niemenmaa on hallinnut poikkeuksellisen pitkään, sillä koronasta johtuen edelliset kuninkaalliset valittiin kesällä 2019. Uskollinen kävijäkunta on tällä viikolla palannut muuttuneille Tangomarkkinoille.

Seinäjokelainen tangokuningatar Pirita Niemenmaa luopuu kruunustaan lauantaina: "Tangomarkkinat ovat olleet minulle ponnahduslauta"
Sarianne Tekoniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tangomarkkinat ovat käynnistyneet Seinäjoella kahden kesän tauon jälkeen. Uusi tangokuningas ja kuningatar kruunataan televisiolähetyksessä lauantaina.

Kruunustaan luopuu seinäjokelainen kuningatar Pirita Niemenmaa, joka kruunattiin tangokuningattareksi kesällä 2019.

Artistielämää hän eli puoli vuotta. Sitten tuli korona.

– Itkin yhden viikon ja ajattelin, että tässä oli tämä vuosi. Sitten ajattelin tulevaisuutta ja päätin, että nyt mä lähden töihin, oikeisiin töihin. Piti elantonsa jostain saada, Niemenmaa kertaa.

Hän palasi huoltamoketju ABC:lle. Nykyisin Niemenmaan työpaikka on S-marketissa - mutta sinne hän ei ehdi aivan saman tien. Keikkakalenteri alkoi keväällä hiljalleen täyttyä. Heinäkuussa on jo kiirettä.

– Nyt kun lauantaina lähden keikalle, mulla on 20 mekkoa pakattuna enkä tiedä, koska tulen takaisin. Että aika lujaa mennään, hän kertoo.

Joukko ihmisiä kesäisellä torilla Seinäjoella, joukko kävelee eteenpäin, edessä tangokuninkaalliset.
Tangokuningatar Pirita Niemenmaa ja tangokuningas Johannes Vatjus saavat seuraajansa tulevana lauantaina. Kuva: Krista Luoma

Tangomarkkinoilla tänä vuonna myös iskelmää

Tangomarkkinat pyrkivät tänä kesänä houkuttelemaan nuoria aikuisia tapahtumaan muun muassa tuomalla Tangokadulle iskelmää ja poppia. Esiintyjinä nähdään muun muassa Eppu Normaali, Erin ja Arttu Wiskari.

Lue lisää: Tangomarkkinat julkisti esiintyjiään ensi kesälle – tapahtuma tuo tangon rinnalle myös poppia ja iskelmää

Iskelmää lisätään myös itse laulukilpailuun.

Lue lisää: Tangomarkkinat voi ensi kesänä ehkä voittaa myös laulamalla sovitettua juhatapiota – tapahtuma säilyttää tangon, mutta pyrkii eroon sen maneereista

Tangokuningatar Pirita Niemenmaa ei itse ole vakuuttunut tapahtuman "nuorennusleikkauksesta".

– Kaikkea pitää vähän uudistaa ja kokeilla, jotta löytyy se oikea juttu, mutta itse olen enemmän sen perinteisen tangon ystävä, hän sanoo.

Tangoa tanssivia ihmisiä kadulla.
Tapahtuma käynnistyi keskiviikkona tanssivalla tangokulkueella. Kuva: Krista Luoma

"Sanotaan, että annetaan mahdollisuus"

Tangomarkkinoille kuuluvat perinteisesti myös asuntovaunulla juhlimaan saapuvat karavaanarit. Hämeenlinnalainen Vesa Ukkonen on leiriytynyt Tangomarkkinoille joka kesä 30 vuoden ajan - koronavuosia lukuun ottamatta. Matkakumppani Satu Penttalalla tangokertoja on takana hieman vähemmän.

Mitä mieltä konkarit ovat muutoksista?

– Odotukset ovat kovat. Sanotaan, että annetaan mahdollisuus, muotoilee Ukkonen.

– Kyllä täytyy sanoa, että tango on meidän musiikkia, mutta haluaisin Tuurenkin [Kilpeläinen] nähdä. En varmaan muualle lähtisi Tuurea katsomaan, Penttala sanoo.

Ylen toimittaja Anne Elhaimer kävi torstaina aamulla tapaamassa alueelle leiriytyneitä karavaanareita eväspussin kanssa. Kuuntele haastattelu, jossa uskollinen tangoyleisö kertoo, mikä merkitys tapahtumalla heille on.

"Ikään kuin olisi ollut elämästä jotain pois" - Tangot ovat Satun ja Vesan kesän kohokohta
"Ikään kuin olisi ollut elämästä jotain pois" - Tangot ovat Satun ja Vesan kesän kohokohta

Lue myös:

Tangomarkkinat jännittää kävijämääräänsä

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 8.7. kello 23:een saakka.

Suosittelemme