Hyppää sisältöön

Sydney McLaughlin, 22, kasvoi Tampereen mainoskasvosta maailmanennätyksiä murskaavaksi supertähdeksi – suhtautuu poikkeuksellisesti sosiaaliseen mediaan

Sydney McLaughlin on vienyt 400 metrin aitajuoksun ennennäkemättömälle tasolle. Kovista menestyspaineista puhunut urheilija yrittää välttää häiriötekijöitä sulkemalla sosiaalisen median.

Sydney McLaughlin kultamitali kaulassa ja Yhdysvaltojen lippu hartioillaan.
Sydney McLaughlin juhli maailmanennätystään lauantaina. Kuva: Getty Images for World Athletics
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Juttu julkaistu alun perin 20.7. Juttua on muokattu ja päivitetty sen jälkeen, kun Sydney McLaughlin juoksi maailmanennätyksen Oregonin MM-kisoissa.

– Mitä mitä sanoin? Hän on vain niin hyvä. Hän on vain niin hyvä!

NBC Sportin karismaattisen kommentaattorin Ato Boldonin hehkutus kertoi kaiken oleellisen. Sydney McLaughlin, 22, oli ylittänyt juuri maaliviivan ME-aikaan 51,41 Yhdysvaltojen mestaruuskisojen naisten 400 metrin aitojen loppukilpailussa.

Nyt ylisanat alkavat jo loppua. McLaughlin juoksi lauantaina MM-kisoissa uuden maailmanennätyksen 50,68.

– Voiko tämä olla totta, Ylen asiantuntija Tuomas Raja kysyi selostamossa.

Katso Sydney McLaughlinin maailmanennätys

MM-kisoissa tehty ME-aika oli yhdysvaltalaisaiturille jo uran neljäs Hän on parantanut maannaisensa Dalilah Muhammadin vuodelta 2019 peräisin ollutta vanhaa ME-aikaa 1,48 sekuntia.

McLaughlinista puhuttaessa mykistää etenkin maailmanennätyksien määrä. Esimerkiksi Usain Bolt pystyi 100 metrillä kolmeen maailmanennätykseen.

Maailmanennätyksiä murskaava McLaughlin ei ole ainakaan vielä noussut vastaavanlaiseksi globaaliksi urheilun supertähdeksi kuin Bolt. Yleisurheilun supertähti hän toki jo on.

Kuka Sydney McLaughlin oikeastaan on?

Sydney McLaughlin istuu haastattelualueella ME-juoksunsa jälkeen.
Sydney McLaughlin istui haastattelualueella ME-juoksunsa jälkeen. Kuva: Getty Images

Mainoskasvona Tampereella

McLaughlinin tie supertähdeksi on ollut viitoitettu. Hänet tunnettiin juniori-ikäluokissa teinisensaationa. Vuonna 2016 hän oli vasta 16-vuotiaana maailmanlistan yhdeksäs sekä kilpaili Rion olympialaisissa.

Sydney McLaughlin 16-vuotiaana Tokion olympialaisissa.
Sydney McLaughlin oli nuorempana teinitähti. Hän juoksi ensimmäisissä olympialaisissaan vain 16-vuotiaana. Kuva: Getty Images

Hän oli jo 14-vuotiaana toiseksi nopein alle 20-vuotiaiden sarjassa. Sen jälkeen hän dominoi nuorten sarjaa miten tahtoi. McLaughlinin nimissä on peräti kahdeksan kaikkien aikojen nopeinta aikaa alle 20-vuotiaiden sarjassa.

McLaughlin oli vuonna 2018 merkitty nimi myös Suomessa. Hän oli Tampereella järjestettyjen yleisurheilun nuorten MM-kisojen mainoskasvoja.

Kisojen aikaan kaupungin katukuvassa oli nuoren naisen kuvalla varustettuja viirejä. McLaughlin ei kuitenkaan koskaan saapunut paikalle. Hänen kautensa päättyi yliopistojen mestaruuskisoihin.

– Hän olisi voittanut mestaruuden aivan ylivoimaisesti, Aitajuoksuvalmentaja ja kansainvälistä yleisurheilua tiiviisti seuraava Jussi Ihamäki uskoo.

Vaihtamalla paranee

Absoluuttiselle huipulle pääseminen on usein hiomista. McLaughlin on tehnyt sopivissa väleissä aina oikeita ratkaisuja.

High schoolissa teini-ikäistä urheilijaa valmensi Mike McCabe. Nimekkäitä urheilijoita valmentanut Edrick Floreal auttoi McLaughlinin seuraavalle tasolle. Olympiavoittaja Joanna Hayesin valmennusvastuun aikana McLaughlinista tuli parikymppisenä MM-hopeamitalisti.

Viimeisimmästä hionnasta on vastannut menestyksekäs Bob Kersee. Valmentajalegendan tunnetuimpia urheilijoita ovat muun muassa vaimonsa Jackie Joyner-Kersee sekä Allyson Felix.

Ihamäki sanoo, että aiemmin yleisurheilussa oli paljon pitkiä valmennussuhteita.

– On aina rohkeaa vaihtaa valmentajaa. Tuntuu, että nykyään ei olla enää niin valmentajauskollisia. Parhaassa tapauksessa se toimii. McLaughlinilla on kokemusta siitä, että hän pystyy vaihtamaan valmentajaa ja tuottamaan koko ajan tulosta.

Some kiinni

Entistä paremmaksi urheilijaksi kehittyminen on vaatinut myös muita toimenpiteitä. McLaughlin panosti ammattilaisuransa alussa vahvasti sosiaaliseen mediaan.

Esimerkiksi vuonna 2019 hän oli yllättävän seurattu yleisurheilija Instagram-palvelussa, vaikkei hän ollut vielä suuren yleisön tuntema tähti. Tokion olympiavoiton jälkeen miljoonan seuraajan raja paukahti rikki. Aktiiviyleisurheilijoista se on kärkipäätä.

Sydney McLaughlin.
Itsekin maailmanennätyksiä juossut Dalilah Muhammad (vas.) kiritti Sydney McLaughlinia Tokion olympialaisissa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Sosiaalisella medialla on myös varjopuolensa. McLaughlin on kertonut hiljentävänsä sosiaalisen median kanavat useita viikkoa ennen jokaista kisaansa.

– Kun ympärilläsi on paljon ulkopuolisia ääniä, se voi varmasti muuttaa sitä, mitä sinulla on meneillään sisäisesti, McLaughlin on kertonut New York Postin mukaan.

– Se on mielenkiintoinen valinta. Mielestäni se osoittaa, miten fokusoidaan olennaiseen. Se kertoo poikkeuksellisesta kyvystä, Ihamäki näkee.

McLaughlin on puhunut avoimesti paineista. Hän purkautui Tokion olympialaisten jälkeen Instagram-tilillään kyyneliin siitä, miten jotkut olivat asettaneet hänelle kohtuuttomia odotuksia. Olympiavoitto maailmanennätysajalla ei riittänyt kaikille.

Myös 100 metrin aitojen olympiavoittaja Jasmine Camacho-Quinn on avautunut samanlaisista asioista. McLaughlin ja Camacho-Quinn inhimillistävät huippu-urheilua.

– Paineet ovat olleet heillä ihan hirvittäviä. Tavallisesta ihmisestä se voi tuntua oudolta. Vaikka ulkomaalaiset huiput voittavat olympiakultaa ja tuntuvat lyömättömiltä, heillä on ihan samanlaisia ajatuksia kuin suomalaisilla urheilijoillakin. Heillä on paineita, ulkonäköpaineita ja masennusta, Ihamäki muistuttaa.

Missä menee McLaughlinin absoluuttinen raja?

Olympiavoitto. Neljä maailmanennätystä. Timanttiliigan kokonaisvoitto. Ikää on vasta 22 vuotta.

Yhdysvaltalainen McLaughlin saavutti kotiyleisönsä edessä MM-kultaa. On aiheellista kysyä, mikä häntä 400 metrin aidoissa vielä motivoi?

Innokkaimmat yhdysvaltalaiset yleisurheilutoimittajat ovat spekuloineet lajinvaihdolla. Sileällä 400 metrillä naisen nopeusominaisuudet riittäisivät aivan terävimpään kärkeen.

Toisaalta eri lajien urheilijoita motivoi se, että he voivat saavuttaa lajissaan sellaisia asioita, mihin kukaan ei ole aiemmin pystynyt. McLaughlinin kohdalla se tarkoittaa entistä mykistävämpää ME-aikaa.

Sydney McLaughlin ylittää aitaa naisten 400 metrin aitafinaalissa.
Mikä Sydney McLaughlinia seuraavaksi motivoi? Kuva: Getty Images

Alle 51 sekunnin ME-aikaa pidettiin ennen Oregonin MM-kisoja realistisena McLaughlinille, niin hurjalta kuin se kuulostaakin.

Ihamäki väläyttää, että tulevaisuudessa voi mennä rikki vielä hurjempi rajapyykki.

– Voi olla, että McLaughlin haluaa juosta alle 50 sekuntia.

Siis 49:llä alkava aika? Puhutaan ajoista, joilla juostaan arvokisamitaleista ilman aitoja!

– Se kuulostaa utopistiselta. Toisaalta miehissä Karsten Warholm osoitti, että aidat voi juosta alle 46 sekunnin (45,94). Hän (McLaughlin) saattaa olla sitä mieltä, että pitää juosta alle 50 sekunnin.

Kovaa puhetta. Mutta kuten Ato Boldon sanoi, hän on vain niin hyvä.

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lue myös:

Yleisurheilun MM-areenalla hurjasteltiin jo nyt – Sydney McLaughlin rikkoi pitkien aitojen maailmanennätyksen: "Taivas on rajana"

Yksi kaikkien aikojen yleisurheilijoista juoksi viimeisen ratakierroksen kilpailunsa – Allyson Felix paljastaa harkinneensa lopettamista jo 14 vuotta sitten

Näistä hetkistä Tokion olympiakisat tullaan muistamaan

Suosittelemme sinulle