Hyppää sisältöön

Suomen MM-ralliin 12 Rally1-autoa – Jari Huttunen haastaa huippukalustolla Kalle Rovanperän ja Esapekka Lapin

Elokuussa ajettavaan Suomen MM-ralliin on ilmoittautunut kaikkiaan 45 autokuntaa. Kotimaista mielenkiintoa riittää kaikissa luokissa.

Mads Østberg kör i Jyväskylä.
Suomen MM-ralli ajettiin viime vuonna poikkeuksellisesti syys-lokakuun vaihteessa. Kuva: Yle/Tomi Hänninen
Jussi Lindroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän MM-ralli ajetaan 4.–7.8. Yle näyttää jokaisen erikoiskokeen suorana Yle Areenassa. Rallia on mahdollista seurata myös ikonisen Ralliradion välityksellä.

Suomen MM-rallin eli Secto Rally Finlandin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen on ilmoittautuneiden listaan maailmantilanne huomioon ottaen tyytyväinen. Kuninkuusluokassa eli Rally1:ssä kisaan starttaa 12 hybridiralliautoa.

– Hyvältä näyttää, 12 autoa tähän luokkaan on ehkä maksimi, mitä on saatavissa, Tarkiainen toteaa.

Toyotan rallitallin päämaja on Jyväskylässä ja myös kuljettajien puolella on vahva kotimainen edustus. Toyotalla kisaan lähtevät Kalle Rovanperä, Esapekka Lappi ja Elfyn Evans. Lisäksi Toyotalla kisaan starttaa Takamoto Katsuta.

M-Sport eli Ford saapuu Jyväskylään kaikkiaan viiden Rally1-auton voimin. Jari Huttunen on varmasti se kuljettaja, jota kotiyleisö suurimmalla mielenkiinnolla seuraa.

– Jari on tehnyt viime vuodet niin hyvää työtä pienemmissä luokissa, että ehdottomasti ansaitsee paikan näyttää vauhtinsa myös isommassa luokassa, Tarkiainen kertoo.

Fordin muut kuljettajat ovat Craig Breen, Gus Greensmith, Adrian Fourmaux ja Pierre-Louis Loubet.

Hyundailla Rally1-luokassa ajavat Thierry Neuville, Ott Tänak ja Oliver Solberg.

Suomalaisia riittää Rally2-luokassa

Rally2-luokassa ajaa monta mielenkiintoista suomalaista, kuten Emil Lindholm, Teemu Suninen, Teemu Asunmaa, Eerik Pietarinen, Mikko Heikkilä ja uransa toiseen MM-ralliin Rally2-kalustolla osallistuva junioreiden maailmanmestari Sami Pajari.

Heitä haastamaan asettuu muun muassa SM-sarjaa kiertävä Viron Egon Kaur ja suomalaiselle ralliyleisölle tuttu uusiseelantilaiskuljettaja.

Hayden Paddon tekee paluuta rallipoluille. On ajanut pari kisaa ja on nyt Suomessa mukana. Mukava nähdä mies jälleen viivalla, Kai Tarkiainen iloitsee.

Paddon on yltänyt WRC-urallaan yhteen osakilpailuvoittoon.

Suomalaisvoimaa myös Rally3-luokassa

Myös Rally3-luokassa on vahva suomalaisedustus. Kuljettajina Lauri Joona, Toni Herranen, Tommi Heino ja Henri Timonen.

Kaikkiaan kisaan mukaan ilmoitettuja autoja on 45, ennen koronaa autoja oli mukana 70–80.

– Korona puree edelleen, tämä on tämän hetken maailmantilanne. Taloudelliset resurssit kilpailijoilla ovat varmasti pienemmät kuin ennen, Tarkiainen sanoo.

Varsinaisten MM-luokkien ohessa kisassa nähdään tutusti myös Vetomies-luokka. Siihen on ilmoittautunut mukaan liki 100 autokuntaa.

Suomen MM-ralli ajetaan 4.–7. elokuuta. Yle näyttää jokaisen erikoiskokeen suorana Yle Areenassa.

Lue myös:

Kaikki MM-rallikaudesta! Katso kisakalenteri, pistetilanne ja asiantuntijatiimi – kotikisa näytetään suorana alusta loppuun

Analyysi: Toyotan ylivoima ei yksin selitä Kalle Rovanperän dominointia – Safarissa esiin nousi uusi mestarillinen piirre

Suosittelemme sinulle