Hyppää sisältöön

Iso rooli yli kahdeksankymppisenä vaatii valtavasti työtä, tunnustaa teatteridiiva Ritva Oksanen: "Menen pelkoja päin"

Näyttelijä Ritva Oksanen istuu kesällä mökkilaiturilla ja opettelee taas ulkoa uutta roolia. Ensi syksynä hän esittää Elisabeth ensimmäistä Hämeenlinnan teatterissa.

Kaksi kuningatarta- näytelmän lukuharjoitukset pidettiin toukokuussa Hämeenlinnan teatterissa. Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola

Vahvan naisen roolit ovat tuttuja näyttelijä Ritva Oksaselle, joka tällä kertaa astuu näyttämölle monarkkina.Kesäkuussa 83-vuotta täyttänyt diiva esittää Englannin hallitsijaa Elisabeth ensimmäistä syksyllä Hämeenlinnan teatterissa ensi-iltansa saavassa Kaksi kuningatarta -näytelmässä.

Friedrich Schillerin tekstissä palataan ajassa viitisensataa vuotta taaksepäin, mutta sisältö on Oksasen mielestä erittäin ajankohtainen. Tekstin teemat ovat läsnä myös nykyajassa: vallan tavoittelu, toisen ihmisen mitätöinti ja minäkeskeisyys.

– Aika, josta näytelmä kertoo, on ollut hyvin sotaisaa niin kuin nytkin. Kukaan ei ollut minkään arvoinen.

Ukrainan sota koskettaa syvältä sota-ajan kokenutta Ritva Oksasta.

– Olen ollut pommisuojassa ja mennyt sotaa pakoon Lannevedelle äidin kotitaloon. Nyt sodan syttyessä ne ajat tulivat selkeästi mieleen.

Hän itse saa uskostaan rohkeutta vaikeissa tilanteissa. Muitakin, joita vaikea maailmantilanne ahdistaa, hän kannustaa elämään päivä kerrallaan.

– En anna niiden pelkojen viedä itseäni. Aina on sodittu. Se sotiminen me kyllä osataan, jospa osaisimme vielä tehdä rauhan, toteaa Oksanen.

Mökillä opetellaan repliikkeja ja harvennetaan metsää

Kaksi kuningatarta -näytelmän käsikirjoitus kulkee Ritva Oksasen kainalossa koko kesän. Hän iloitsee, että korona-ajan jälkeen työt ovat lähteneet notkeasti käyntiin ja ammattitaito on yhä hallussa. Uusi teksti pysyy päässä kuten ennenkin.

– Istun mökillä laiturin nokassa ja luen repliikkejä. Ja luen niin kauan, että ne sujuvat aivan kuin yks-kaks-kolme-neljä.

Petäjäveden mökki on näyttelijälle tärkeä paikka. Hän oli mökillä silloinkin, kun ohjaaja Taru Mäkelä ilmoitti, että Hämeenlinnan teatterin Kaksi kuningatarta toteutuu. Silloin Oksanen vastasi puhelimeen marjametsässä.

Mökkielämä on hänen mielestään ihanaa, koska siellä on aina jotain puuhaa. Suurimman osan pandemia-ajastakin Oksanen vietti mökillään.

– Minulla oli onneksi viime kesänä metsänharvennus ja aika kului siinä oikein mukavasti, kertoo painonnostoakin harrastava näyttelijä.

Ritva Oksaselle on vuosikymmenten aikana osunut erityisen paljon vahvojen naisten rooleja. Hän sanoo etsivänsä niistä aina myös herkkyyttä. Kovasta roolista on kaivettava esille kipukohta. Syy siihen, miksi ihmisestä on tullut kova.

Oksanen pohtii, että ankara lapsuus on kovettanut nyt työn alla olevan kuningatar Elisabethin kuoren.

– Hän on ollut täysin hylätty. Häntä on vain koulutettu, mutta kukaan ei ole rakastanut.

Uusi rooli odottaa vuonna 2023

Ritva Oksanen tunnustaa, että iso rooli yli kahdeksankymmentävuotiaana vaatii valtavasti työtä.

– Kyllä mä menen pelkoja päin.

Näyttelijä kertoo, että seuraava rooli odottaa jo häntä vuonna 2023. Se toteutuu, jos Hämeenlinnan teatterin Kaksi kuningatarta saadaan loppuun kahdessa kaudessa. Oksanen on päättänyt olla etukäteen miettimättä, milloin on aika lopettaa työnteko.

Kyllikki Forssell sanoi minulle kerran, että sinun ei tarvitse miettiä koska lopetat, se tulee kyllä kohdalle. Tiedät sitten, että tämä oli nyt tässä, siteeraa Oksanen edesmennyttä ystäväänsä.

Korona opetti sanomaan ei

Korona-aikana ei järjestetty esityksiä, ja Ritva Oksanen joutui kaikkien muiden esiintyvien taiteilijoiden tapaan pysähtymään. Alkushokin jälkeen hän kertoo rauhoittuneensa ja oppineensa viimeinkin sanomaan ei. Ensimmäistä kertaa elämässä toteutuneet hitaat aamut ovat tuntuneet hyvältä.

– Vielä vuosi ennen koronaa menin ympäri maata. Nyt minulle tuli tunne, että “rouva, nyt on hyvä vähän hiljentää”.

Mökillä Oksasen aamut alkavat uinnilla järvessä. Vesi virkistää, oli se sitten neliasteista tai kesälämmintä. Laiturin nokalla kahvia nauttiessaan näyttelijä sanoo tuntevansa kiitollisuutta kauniista, vehreästä näkymästä.

– Linnut laulavat ja kukat kukkivat. Mietin usein, että ne eivät tuolla Hongkongissa tiedä, miten puhdas ilma meillä on.

Suosittelemme sinulle