Hyppää sisältöön

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet merkittävästi – osaa migreenilääkkeistä ei ole saanut apteekeista kuukausiin

Yleisimpiä syitä saatavuushäiriöihin ovat ongelmat tuotannossa ja kysynnän kasvu. Apteekissa voidaan tarjota rinnakkaisvalmistetta, mutta kaikille ne eivät sovi.

Apteekkari Kati Rantoja Seinäjoen Ykkösapteekista ottaa lääkepakkauksen vetolaatikosta.
Vaikka lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet, lääkkeitä ei kannata hamstrata, sanoo apteekkari Kati Rantoja.
Lotta Sillanmäki

Apteekissa asioiva joutuu aiempaa useammin tilanteeseen, jossa reseptiin kirjoitettua lääkettä ei ole saatavilla.

Jos lääkärin määräämää lääkettä ei ole apteekissa, asiakkalle tarjotaan yleensä rinnakkaisvalmistetta. Joskus täytyy ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin sopivan lääkityksen löytämiseksi.

Asiakkaat suhtautuvat tilanteeseen vaihtelevasti, kertoo Seinäjoen Ykkösapteekin apteekkari Kati Rantoja.

– Toiset ovat ymmärtäväisiä, mutta toiset suuttuvat ja laittavat sen apteekin syyksi.

Suurempia haasteita tulee, jos ne eivät sovi asiakkaalle tai reseptissä on vaihtokielto. Esimerkiksi muistisairaalle rinnakaisvalmisteeseen vaihtaminen voi tuoda vaikeuksia, kun uuden pakkauksen ulkonäöstä ei voi helposti tunnistaa, mikä lääke on kyseessä.

Kahden eri valmistajan sydänlääkepakkaukset, joissa vaikuttava aine on sama.
Saman lääkkeen rinnakaisvalmisteiden erilaiset pakkaukset ja nimet voivat aiheuttaa haasteita muistisairaille. Kuvassa esimerkkinä saman verenpainelääkkeen kaksi rinnakkaisvalmistetta. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Saatavuushäiriön syy löytyy yleensä tuotannosta

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet niin Suomessa kuin globaalisti. Ennen vuotta 2015 saatavuushäiröilmoituksia tehtiin vuosittain alle 500. Muutaman viime vuoden ajan ilmoituksia on tehty yli 1500 vuodessa.

– Tämä on ehkä sellainen uusi normaali. Tietenkin toivoisi, että jollain aikavälillä tähän tulisi parannusta, sanoo Fimean valvonta ja saatavuus vastuualueen johtaja Johanna Nystedt.

Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä ilmoituksia oli tehty jo yli tuhat.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan saatavuushäiriöiden taustalla on useimmiten ongelmat tuotannossa, kuten laatu- tai kapasiteettiongelmat. Taustalla voi olla myös kaupallisia syitä.

Myös Euroopan komissio on selvittänyt saatavuushäiriöiden juurisyitä sekä tehnyt toimenpide-ehdotuksia siitä, miten lääkkeiden saatavustilannetta voitaisiin parantaa.

– Syyt ovat hyvin moniulotteisia ja monimutkaisia. Jos ne olisivat helppoja, niin niitä olisi varmasti jo ratkaistu.

Pulaa on erityisesti migreenilääkkeistä

Lääkkeen myyntiluvan haltijat ovat velvollisia ilmoittamaan tulevasta häiriöstä lääkkeen saatavuudessa ja kuinka kauan häiriön odotetaan kestävän.

Fimean verkkosivujen saatavuushäiriöhaulla (siirryt toiseen palveluun) voi tarkastella, mistä lääkkeistä ilmoituksia on tehty. Tällä hetkellä hakupalveluun on listattu yhteensä 511 häiriöilmoitusta, joista vanhimmat ovat viime kesältä. Ilmoitukset poistetaan palvelusta, kun häiriö päättyy.

– Saatavuushäiriötä on yleensä enemmän niissä lääkkeissä, joita on eniten markkinoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi kipulääkkeet tai sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet, kertoo Johanna Nystedt Fimeasta.

Yleensä häiriöt ovat lyhytkestoisia ja koskevat tiettyä pakkaus- tai annoskokoa, mutta esimerkiksi migreenilääke Migardia ei ole tällä hetkellä saatavilla lainkaan. Saatavuushäiriö alkoi maaliskuussa ja ilmoituksen mukaan häiriö päättyy elokuussa.

Myös Migardin rinnakkaisvalmisteessa on saatavuushäiriö (siirryt toiseen palveluun).

Migreenilääkkeitä apteekin vetolaatikossa. Apteekkari Kati Rantola esittelee.
Apteekkari Kati Rantojan mukaan pienten paikkakuntien apteekeissa saattaa olla enemmän lääkkeitä, joista muualla on pulaa, koska kysyntää on vähemmän. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Lääkkeitä ei kannata hamstrata

Kysynnän nopea kasvu lisää saatavuushäiriötä. Sen vuoksi suurten lääkemäärien ostamista varastoon on syytä välttää, vaikka omaa lääkitystä olisi huonosti saatavilla.

– Lääkkeen hamstraaminen vain aiheuttaa enemmän saatavuusongelmia. Sitä nähtiin esimerkiksi Suomessa koronakeväänä 2020, kun heräsi sellainen huoli, että lääkkeet olisivat loppumassa.

Vuonna 2020 saatavuushäiriöilmoituksia tehtiinkin ennätysmäärä, yli kaksituhatta. Myös Kelan korvausjärjestelmä ehkäisee hamstraamista.

MIgreenilääkkeitä apteekin vetolaatikossa.
Seinäjoen Ykkösapteekissa on tällä hetkellä pulaa saatavuushäiriöiden vuoksi muun muassa joistakin verenpainelääkkeistä, glaukoomatipoista sekä migreenilääkkeistä. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

– Asiakas ei yleensä halua ostaa lääkkeitä ilman Kela-korvausta. Kela seuraa kaikkien korvattavien lääkkeiden hakuvälejä, apteekkari Kati Rantoja sanoo.

Apteekki ei pysty toimittamaan hamstraajille suuria määriä lääkkeitä korvattuna, eikä apteekit yleensä haluakaan myydä suuria eriä kerralla. Tyypillisesti asiakkaalle myydään lääkkeitä korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi.

Lue myös:

Apteekit turvautuivat uuteen nettipalveluun lääkkeiden saatavuushäiriöiden takia – lääkehaku etsii puuttuvan pillerin

Kaksi maata hallitsee maailman lääkkeiden tuotantoa tavalla, johon liittyy vaaroja – nyt vuosikymmeniä jatkunut kehityssuunta halutaan kääntää

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 13.7. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle