Hyppää sisältöön

Hypo: Taantuman uhka on todellinen ensi vuonna

Kuluttajien luottamuksen heikkous voi kertoa kriisiväsymyksestä, arvelee Hypo-pankki.

Ihmisiä kävelee Kaivokadulta kauppakeskus Citycenterin tunneliin.
Palkat eivät tänä vuonna pysy inflaation perässä, mutta kansallisella politiikalla tilanteeseen puuttuminen on Hypon mukaan vaikeaa, ellei jopa vaarallista. Kuvituskuva. Kuva: Aalto Puutio / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa talouden vahva veto voi yllättää tänä vuonna, kun talous kasvaa palveluiden ja tapahtumateollisuuden avautuessa, ennakoi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki talouskatsauksessaan. Ensi vuonna talouskasvu jää kuitenkin Hypon mukaan kituliaaksi ja taantuman uhka on todellinen.

Hypo ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,0 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hyytyisi 0,5 prosenttiin.

Kansantalouden katsotaan olevan taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä.

Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan ja siihen liittyvien pakotteiden pitkittyminen näyttää Hypon mukaan vääjäämättömältä, mikä heikentää Suomen talouden kasvunäkymiä.

– Koronapandemia lisää myös vielä osaltaan globaalin talouden epävarmuutta ja kiihdyttää inflaatiota, kirjoittaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen talouskatsauksessa.

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu kiihtyy Hypon ennusteen mukaan tänä vuonna 6,5 prosenttiin. Ensi vuonna inflaatio rauhoittuisi 3,0 prosenttiin.

Ilmassa ristiriitaisia näkemyksiä

Palkat eivät tänä vuonna pysy inflaation perässä, mutta kansallisella politiikalla tilanteeseen puuttuminen on Hypon mukaan vaikeaa, ellei jopa vaarallista. Hypo arvioi, että esimerkiksi polttoaineverotuksen keventämisestä saatava hyöty olisi nykytilanteessa haittoja suurempi ja haitallisten tukipakettien purkaminen myöhemmin vaikeaa.

– Kiihtyvän inflaation tilanteessa voi olla parasta pitää pää kylmänä ja varoa heittämästä bensaa liekkeihin kasvattamalla kotitalouksien ostovoimaa ja siten inflaatiokierrettä, Keskinen kirjoittaa.

Hypon mukaan ilmassa on nyt paljon ristiriitaisia näkemyksiä. Työmarkkinoilla kehitys on ollut vahvaa, mutta kuluttajien luottamus on tippunut heikoimmaksi koko mittaushistoriassa.

– Ristiriita on silmiinpistävä ja kielii kenties kuluttajien kriisiväsymyksestä, Keskinen arvioi.

Suosittelemme