Hyppää sisältöön

Broadway-musikaalin kantaesitys tuodaan jälleen Törnävän kesäteatterin lavalle Seinäjoella: "Poikkeuksellista koko Suomessa"

Broadway-musikaalin esittäminen kesäteatterissa on iso satsaus, koska kesäaika on lyhyt ja usein runsassateinen. Seinäjoen kaupunginteatteri valitsee vaativia kantaesityksiä kesäteatteriin silti tarkoituksella.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -kantaesityksen näyttelijät Katriina Sinisalo ja Mikael Saari lavasteissa.
Törnävän kesäteatterissa on esitetty jo kolme Broadway-teosta Suomen kantaesityksenä, ja neljättäkin suunnitellaan. Linja on tarkoin harkittu ja valittu - Seinäjoen kaupunginteatteri haluaa profiloitua isona tekijänä.
Mirva Ekman

Torstaina, kaksi päivää ennen Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomedian ensiesitystä, Seinäjoen Törnävällä tulee vettä taivaalta kuin saavista kaataen.

Törnävän kesäteatterin aamuharjoitukset päätetään siirtää läheiseen paviljonkiin, jotta näyttelijöiden puvut eivät kastu läpimäriksi ennen illan läpivetoa koeyleisölle.

Törnävän kesäteatterin torstaiset harjoitukset vedettiin käytännön syistä sisätiloissa, vaikka sadetta ei paetakaan varsinaisissa esityksissä. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kesäteatteriesitykset vedetään kuitenkin säässä kuin säässä myös Seinäjoella, vaikka lavaa ei ole katettu toisin kuin katsomo on.

Törnävän kesäteatterissa pyörähtää käyntiin pian kolmas Broadway-musikaalin Suomen kantaesitys. Musikaalikomedian toista pääroolia vetävä Mikael Saari uskoo, että säätilat eivät esityksiin juuri vaikuta tai sadekaan haittaa.

Mikael Saari näyttelee ensimmäistä kertaa Törnävän kesäteatterissa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

– Tämä on vähän kuin extreme-urheilua verrattuna siihen, kun tehdään muuten esityksiä talvikaudet sisätiloissa. Välillä ollaan kuin uitetut koirat hienoissa epookkipuvuissa ja helteellä me valutaan hikeä, sehän on tämän vaihtelevan sään ihanuus, Saari nauraa.

"Haluamme profiloitua isoksi tekijäksi"

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille valikoitui tarkasti Broadway-teosten joukosta. Seinäjoen kaupunginteatteri halusi seurata samoja jalanjälkiä toissakesän Spamalot ja viime kesän Something rotten! - Jotain mätää! -kantaesitysten kanssa.

Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolaisen mukaan isot kesäteatterit erottuvat pitkälti kävijämäärissä mitattuna, mutta myös muista syistä.

– Usein kesäteatterin arvostus muodostuu myös siitä, miten paljon paikallinen yleisö sitä arvostaa ja rakastaa, ja toisaalta miten se houkuttelee paljon katsojia myös muilta paikkakunnilta juuri teatterin perässä, hän toteaa.

Paavolaisen mukaan Teatterin tiedotuskeskus TINFO listaa 20–30 ammattikesäteatterin ohjelmistoa vuosittain.

Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius ja Törnävän kesäteatterin tämän kesäisen kantaesityksen ohjaaja Mikko Kouki pitävät molemmat ainutlaatuisena sitä, että kesäteatteri valitsee ohjelmistonsa Broadway-musikaaleista. Kuva: Mirva Ekman / Yle

TINFOn mukaan 11 kesäteatteria ylsi yli 10 000 kävijään viime kesänä. Törnävän kesäteatteri oli yksi niistä ja kesä sujui yli odotusten, toteaa Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius.

– Haluamme profiloitua suureksi tekijäksi ja teemme isoja juttuja, joita tullaan katsomaan kauempaakin. Meille tulee katsojia ympäri Suomea ja se on ihan mahtavaa, Salonius kehaisee.

Musikaali on ammattimaisellekin kesäteatterille iso taloudellinen panostus. Broadway-teoksen esitysoikeudet maksavat myös paljon, vaikka itse lukuja teatteri ei kerrokaan.

– Kesä on aika haavoittuvainen lopulta ja esitykset lyhyellä aikajanalla, niin onhan se ainutlaatuista lähteä tekemään isoa satsausta, Salonius sanoo.

Seinäjoen kaupunginteatteri tiedottaa kesän 2023 suunnitelmista myöhemmin, mutta Pauliina Saloniuksen mukaan myös ensi vuonna Törnävän kesäteatterin lavalle tuodaan Broadway-kantaesitys.

"Hienoa ja poikkeuksellista koko Suomessa"

Tämän kesäisen kantaesityksen ohjaa näyttelijänä, käsikirjoittajana ja ohjaajana tunnettu Mikko Kouki, joka on myös Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja.

Törnävän kesäteatteri on hänelle uusi tuttavuus samoin kuin Seinäjoki ylipäänsä.

Koukin mukaan komediamusikaali on palkittu, erittäin kiinnostava ja hauska, sekä myös vaativa tekijöille. Teos on hänen mielestään myös kunnianhimoinen ja korkeatasoinen.

Kesäteatterin lavasteet nousivat pystyyn vauhdilla, koska vielä viime viikolla samalla paikalla Törnävällä juhlittiin Provinssia. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kouki pitää Törnävän kesäteatterin valitsemaa linjaa poikkeuksellisena.

– Tämä on varmaankin ainoa kesäteatteri Suomessa, jossa tehdään isoja kantaesitysmusikaaleja. Tämä on hienoa ja poikkeuksellista koko Suomessa, Kouki toteaa.

Myös näyttelijä Mikael Saari mainitsee, että Törnävän kesäteatteri tunnetaan jo alalla.

– Itsekin hyvin tarkkaan tiesin, mihin olen tulossa, vaikken aiemmin ole täällä ollutkaan. Olen saanut itsekin viestejä, että on ihanaa, että sinä olet siellä ja on ihana tulla juuri sinne sinua katsomaan, Saari hymyilee.

Suosittelemme sinulle