Hyppää sisältöön

Sadat juhlijat nauttivat kesästä luvattomissa reiveissä – teknosta häiriintyvät asukkaat hakevat apua poliisilta, joka voi viedä soittimet

Poliisi voi takavarikoida luvattomasta tapahtumasta esimerkiksi soittimet ja kirjoittaa järjestäjälle sakon. Lain mukaan yleisötilaisuuksista tulisi ilmoittaa poliisille kirjallisesti viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista.

Hernesaaren reiveissä iso osa yleisöstä pakkautui aivan lavan eteen.
Reivit viihdyttävät nuorisoa ja työllistävät poliisia kesäisessä Helsingissä. Kuva on Hernesaaren reiveistä vuodelta 2020. Kuva: Valtteri Vuolle / Lukijan kuva
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesäiset reivit, eli ulkona koko yön kestävät musiikki- ja tanssitapahtumat, työllistävät Helsingin poliisia.

Poliisille on tullut kesän aikana useita ilmoituksia tapahtumien aiheuttamista häiriöistä, esimerkiksi melusta. Usein reiveihin kutsutaan osallistujia sosiaalisen median kautta ja juhlijoita voi tulla paikalle satoja. Reiveille haetaan harvoin alueen käyttölupia eikä niistä ilmoiteta viranomaisille.

– Teknomusiikin soittaminen pitkälle aamuun aiheuttaa kohtuutonta haittaa ihmisille, jotka asuvat lähistöllä ja yrittävät nukkua. Vaikka alue olisi syrjäinen, voi musiikki ja basson jytinä kantautua kauaskin, varsinkin, jos tapahtuma on meren äärellä, muistuttaa komisario Hanna Kiiskinen Helsingin poliisin tiedotteessa.

Jos juhlien häiriöistä ilmoitetaan poliisille, partio menee paikalle keskustelemaan tapahtuman järjestäjän kanssa. Jos neuvot ja ohjeet eivät riitä, poliisi voi takavarikoida luvattomasta tapahtumasta esimerkiksi soittimet tai kaiuttimet ja kirjoittaa sakon järjestäjälle.

Esimerkiksi juhannuksena kolme päivää kestäneet reivit muuttivat Kruunuvuorenlammen luonnonsuojelualueen yleiseksi vessaksi, uutisoi Helsingin Sanomat. Myös Yle vieraili paikalla. Helsingin kaupungin luontovalvoja Mari Ahrenberg totesi Radio Suomen Yle Helsingin lähetyksessä, että juhlijat olivat jättäneet herkkään maastoon kulumia polkujen ulkopuolellekin.

Tapahtumalle on haettava luvat ennakkoon

Kokoontumislain mukaan yleisötilaisuuksista tulisi ilmoittaa poliisille kirjallisesti viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista. Tilaisuus tai tapahtuma on yleisötilaisuus silloin, kun se on avoin kenelle tahansa, joko ilmaiseksi tai pääsylipun ostamalla.

Helsingin kaupungin alueella ulkona järjestettäville tapahtumille tulisi hakea alueenkäyttölupa kaupungilta sekä tehdä meluilmoitus viimeistään 30 päivää ennen tapahtumaa, jos juhlia haluaa jatkaa kello 22 jälkeen. Tapahtuman järjestäjän täytyy esittää mahdollinen lupa ja meluilmoitus poliisille pyydettäessä.

Jos lupia ei ole haettu tai niitä ei ole saatu, järjestäjällä ei ole oikeutta järjestää tapahtumaa. Poliisi voi silloin sakon kirjoittamisen lisäksi kirjata asiasta rikosilmoituksen. Poliisi voi myös kieltää ulkoilmatapahtuman etukäteen tai keskeyttää tapahtuman kokoontumislain perusteella.

– Juhliminen ei ole kiellettyä. Kaupungille saa kokoontua viettämään iltaa, mutta kun paikalle tulee iso väkijoukko ja musiikki soi kovalla, on tapahtuman järjestäjän ja juhlijoiden pidettävä ympäristö mielessä, Kiiskinen muistuttaa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 9. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Tapio Hakanen eli dj Orkidea järjesti 15-vuotiaana laittomia reivejä – nyt hän kerää kiitoksia UMK-artistien valinnoista

Luvattomat teknobileet valvottavat helsinkiläisiä kesäyössä – nyt ulkoilmajuhlien järjestäjät kertovat intohimostaan ja siitä, miksi kemut jatkuvat

Suosittelemme sinulle