Hyppää sisältöön

Rune “Ruide” Lindqvist ajaa päivällä rekkaa ja naurattaa illalla näyttämöllä – kesäteatteri tavoittelee jälleen miljoonayleisöä

Kotimainen kesäteatteri-instituutio tekee tänä vuonna näyttävän paluun. Ensi-iltoja on lähes yhtä paljon kuin ennen koronapandemiaa.

Kesäteatteri on Rune "Ruide" Lindqvistin harrastus
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Lavastus on vielä kesken, ja näyttämö vaikuttaa todella suurelta kesäteatterissa Söderkullan kartanon mailla Sipoossa. On torstai-iltapäivä, ja osa näyttelijöistä vasta saapuu paikalle. Alaspäin viettävä katsomo on nuhjaantunut ja talven jäljiltä harmaa.

Etelä-Sipoon nuorisoseura esittää tänä kesänä Reijo Honkosen näytelmän Mummonmökki. Siitä on tullut viime vuosien kestosuosikki kesäteattereissa, ja Sipoon lisäksi sen voi nähdä tänä vuonna ainakin Värtsilässä, Pyhäjärvellä ja Alahärmässä. Kansankomedia sijoittuu pääosin lääkäripulasta kärsivään terveyskeskukseen.

Etelä-Sipoon nuorisoseuran pyörittämälle Sipoon Teatterille esityksen ohjaa Juha Svahn. Hän on pitkän linjan näyttelijä, ohjaaja ja valokuvaaja, joka on piipahtanut myös Salatuissa elämissä. Kesäteatterin käynnistäminen on ollut tänä vuonna erityisen haastavaa. Kilpaileva teatteri vei osan nuorisoseuran näyttelijöistä.

– Jouduimme aloittamaan lähes tyhjästä, Svahn toteaa.

Kilpailu harrastajanäyttelijöistä kiristyi, kun Joensuun tilan kesäteatteri aloitti tänä kesänä toimintansa Sipoossa. Se esitti Markku Pölösen tangomusikaalin Onnenmaa, jonka ohjasi Anu Hälvä.

Sipoon Teatteri on pyörittänyt omaa kesäteatteria vuodesta 1990.

Sipoon Teatterin eli Etelä-Sipoon Nuorisoseuran julkisivua Söderkullan kartanon ulkonäyttämölle tullessa. Esityksenä Reijo Honkosen kesäteatterinäytelmä Mummonmökki.
Sipoon Teatteri toimii kesällä Söderkullan kartanon mailla. Mummonmökin ensi-ilta on 21.7. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ennen viittä ylös aamulla, iltayhdeksältä kotiin

Fosforinkeltaiseen t-paitaan pukeutunut Rune “Ruide” Lindqvist on pitkän linjan harrastajateatterilainen. Hän on ollut mukana Sipoon Teatterissa pian 20 vuotta. Näytteleminen kiinnosti jo nuorena, koulussa kaverit kannustivat Ruidea hakemaan teatterikouluun.

– Sitä ei koskaan tullut tehtyä. Elämä vei, menin 15-vuotiaana kesätöihin kuorma-auton apumieheksi. 16-vuotiaana olin jo työelämässä, ja siitä lähtien tien päällä.

Sipoon Teatteriin Lindqvist päätyi perhetuttavan vinkistä.

– Menin illalla katsomaan harjoituksia, ja siellä oli jo ohjaajalla valmis rooli minulle. Hän iski käsikirjoituksen käteen ja sanoi, että luepa poliisin rooli. Siitä se lähti.

Näytteleminen on aikaavievä harrastus harjoituksineen ja esityksineen. Lindqvist kertoo olevansa kiitollinen siitä, että työnantaja suhtautuu harrastukseen suopeasti.

– Olemme sopineet, että pääsen tekemään tätä silloin, kun meillä on harjoitukset tai esityksiä.

Päivistä tulee silti väistämättä pitkiä etenkin ensi-illan alla. Lindqvist nousee ylös ennen viittä, lähtee tien päälle ja saapuu viideksi iltapäivällä harjoituksiin. Ne päättyvät yhdeksältä, ja herätyskello soi taas ennen aamuviittä.

– Pidin ennen kesälomat aina silloin, kun meillä oli näytökset. Enää ei tarvitse tehdä niin. Aiemmin kesät tuntuivat niin samanlaisilta, etten enää osannut sanoa, mikä kesä oli mikäkin, Lindqvist toteaa.

Yleisön palaute on hänelle tärkeintä.

– Paras palkinto on se, että yleisö nauraa, kun olet lavalla. Kyllä se antaa. Silloin tietää tehneensä jotain oikein, Lindqvist toteaa.

Kuvakooste kesäteatterijulisteista.
Noin 400 näytelmää saa ensi-iltansa kesäteatterissa vuonna 2022. Mukaan mahtuvat sekä "rollaattoriaiheet", julkkisten elämäntarinat, ikivihreät että musiikkikomediat. Kuva: Rauhalahtiteatteri, Suomen kesäteatteri, Kirjuriluodon kesäteatteri, Lappajärven kesäteatteri.

Harrastajat kannattelevat kesäteatteriperinnettä

Rune “Ruide” Lindqvist on yksi tuhansista suomalaisista harrastajanäyttelijöistä, jotka kapuavat tänä kesänä näyttämölle.

Tilanne näyttää kaikin puolin valoisalta. Teatterin tiedotuskeskuksen arvion mukaan suomalainen kesäteatteri tavoittelee jälleen miljoonayleisöä, kuten ennen koronapandemiaa. Suomessa ei ole tarkkoja tilastoja kesäteatterien katsojamääristä.

– Nyt näyttää tosi hyvältä, tiedotuskeskuksen johtaja Linnea Stara toteaa.

Kaksi viime kesää meni kesäteattereilta mönkään. Neljä viidestä suunnitellusta ensi-illasta jouduttiin siirtämään tai perumaan vuonna 2020. Viime vuonna suunniteltujen ensi-iltojen määrä jäi vain noin puoleen normaalista eli noin 400 ensi-illasta.

Suomalainen kesäteatteri-instituutio on maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen ilmiö.

– Meillä on mielettömän suuri harrastajakenttä. Ja kyllä ilmiö kertoo paljon suomalaisten rakkaudesta teatteriin. Lähes joka kunnassa on aktiivisia harrastajia, jotka valmistelevat seuraavaa kesäteatteriesitystä pitkin vuotta, Stara sanoo.

Kesäteattereita on joka lähtöön. Liikkeellä on huippuammattilaisia kaupunginteattereista tapahtumajärjestäjiin ja ohjelmatoimistoihin. Ja lavalla nähdään tangokuninkaallisia ja televisiosta tuttuja näyttelijöitä ja juontajia. Toisaalta alaa kannattelevat vannoutuneet harrastajat, jotka panevat kesäteatterin pystyyn talkoovoimin ja uhraavat sille lähes kaiken vapaa-aikansa.

Sipoon Teatterin eli Etelä-Sipoon Nuorisoseuran työryhmä yhteiskuvassa Reijo Honkosen kesäteatterinäytelmään Mummonmökki.
Etelä-Sipoon nuorisoseura esittää Reijo Honkosen näytelmän Mummonmökki. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Suosittelemme