Hyppää sisältöön

Maksalaatikot voivat pian valmistua ilman venäläistä maakaasua Kangasalla: Saarioinen sai luvan rakentaa korvaavan laitoksen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto myönsi kesäkuussa luvan korvata maakaasu muilla keinoin myös metallialan yritykselle Pursolle Ikaalisiin.

Paistettuja maksalaatikoita rivissä
Saarioinen lämmittää ruokauunejaan jatkossa nesteytetyllä maakaasulla eli LNG:llä maakaasun sijaan. Arkistokuva maksalaatikoista Kangasalan Sahalahden tehtaalla. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt Pirkanmaalla toimiville yrityksille lupia venäläisen maakaasun korvaamiseksi eri tavoin.

Elintarvikeyhtiö Saarioinen sai 21. kesäkuuta luvan nesteytetyn maakaasun (LNG) aseman rakentamiseksi Kangasalan Sahalahden tehtaalle. Saarioinen muun muassa lämmittää ruokauunejaan tulevaisuudessa LNG:llä maakaasun sijaan.

– Olemme jo pitkällä Sahalahden tehtaan investoinnin kanssa ja tavoitteemme on vielä tämän kesän aikana ottaa käyttöön LNG-asema, kertoo tuotannosta vastaava johtaja Anu Lempinen sähköpostiviestissä.

Lempinen kertoo, että yhtiö investoi höyrystinyksikköön, jotta se voi jatkossa hankkia energiansa mahdollisimman joustavasti, vastuullisesti ja kustannustehokkaasti sekä varmistaa tuotteiden toimitukset asiakkaille nopeastikin muuttuvissa tilanteissa.

Saarioinen pystyy turvaamaan tuotteiden toimitukset muutoksesta huolimatta.

– Tehtaamme käyttävät myös muita energiamuotoja, joten LNG-aseman käyttöönotolla ei ole vaikutusta tuotantoomme, Lempinen sanoo.

Saarioinen aloitti varautumistoimenpiteet maakaasun korvaamiseksi heti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Nestekaasua, öljyä ja sähkökattila

Metallialan yritys Purso taas sai 30. kesäkuuta Tukesilta luvan rakentaa nestekaasulaitos Ikaalisten tuotantolaitokseen.

Purso on käyttänyt maakaasua alumiinin sulatukseen ja lämpökäsittelyyn. Maakaasun käyttö korvataan muutoksen jälkeen nestekaasulla.

Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen loppui toukokuussa. Tämän on arvioitu aiheuttavan vähitellen ongelmia lähinnä yksittäisille yrityksille Suomessa.

Kuitupohjaisten materiaalien valmistaja Ahlström-Munksjö hakee puolestaan lupaa nestekaasulaitteiston rakentamiselle Tampereelle. Yhtiö jätti hakemuksen kesäkuun alkupuolella.

Valkeakoskella toimivan UPM Tervasaaren tavoitteena on vähentää maakaasuriippuvuuttaan rakentamalla sähkökattila korvaamaan maakaasukattilan tuotanto. Tähän liittyvästä rakennusluvasta pyydettiin lausunto Pirkanmaan maakuntamuseolta.

Linkosuon leipomo taas on kertonut korvaavansa maakaasua öljyllä.

Artikkelia täydennetty 8.7.2022 klo 14.03: Lisätty Anu Lempisen kommentit.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Lue lisää:

Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen loppui

Yritykset yrittävät korvata maakaasua, mutta luvissa voi kestää useita kuukausia – leipomo: "Jos kaasua ei tule, kaupassa ei ole leipäämme"

Maksalaatikko ja muut valmisruoat tehdään yhä osin venäläisellä maakaasulla: Saarioinen pyrkii vaihtamaan polttoaineen mahdollisimman nopeasti

Suosittelemme sinulle