Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtaja sai sakkoja virkasalaisuuden rikkomisesta – koronatoimia vastustaneen joogayrittäjän korvausvaatimukset hylättiin pääosin

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Itä-Suomen poliisin rikoskomisario julkaisi ilman lakiin perustuvaa oikeutta salassa pidettäviä terveystietoja.

Kuopion oikeus- ja poliisitalo keväällä
Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomionsa tapauksessa, jossa poliisi oli julkaissut tiedotteessa koronarajoitusten rikkomisesta epäillyn yrittäjän henkilöllisyyden tiedotteessa. Kuva: Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut rikoskomisarion virkasalaisuuden rikkomisesta sakkoihin.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Itä-Suomen poliisin rikoskomisario julkaisi ilman lakiin perustuvaa oikeutta salassa pidettäviä terveystietoja. Itä-Suomen poliisilaitos julkaisi maaliskuussa 2021 tiedotteen, jossa poliisi pyysi iisalmelaisen joogayrittäjän kanssa tekemisissä olleita ilmoittautumaan terveysviranomaisille mahdollisten koronavirustartuntojen jäljittämistä varten.

Käräjäoikeuden mukaan joogayrittäjään kohdistuneiden rikosepäilyjen ja vapaudenmenetyksestä kertominen oli sen sijaan perusteltua.

Rikoskomisariolle tuomittiin 10 päiväsakkoa eli yhteensä 480 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun.

Joogayrittäjä puolestaan velvoitettiin korvaamaan Itä-Suomen poliisilaitokselle ja Valtiokonttorille näiden yhteiset oikeudenkäyntikulut lähes 4 500 euroa.

Käräjäoikeus hylkäsi yrittäjän korvausvaatimukset

Käräjäoikeus päätyi hylkäämään joogayrittäjän valtiolta vaatimat korvaukset. Yrittäjä vaati Itä-Suomen poliisilaitokselta ja valtiolta yhteensä 200 000 euron korvauksia.

Käräjäoikeus hylkäsi yrittäjän taloudellista vahinkoa koskevat korvausvaatimukset, koska se katsoi, että yrittäjä vaikutti itse itselleen ja yritykselleen tilanteesta syntyneisiin haittoihin. Käräjäoikeuden mukaan yrittäjä oli vaikeuttanut viranomaisten jäljitystyötä ja myös itse kertonut asian haaroista julkisuuteen.

Yrittäjä on myös jäämässä ilman kärsimyskorvauksia. Käräjäoikeuden mukaan kohtuullinen korvaus kärsimyksistä olisi 3 250 euroa. Oikeus kuitenkin katsoi yrittäjän itse vaikuttaneen syntyneeseen vahinkoon siinä määrin, että vahingonkorvaus on soviteltava nollaan euroon.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Myös yrittäjän toiminta on ollut poliisin esitutkinnassa. Asiaa on tutkittu terveyden vaarantamisena ja virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Lue myös:

Poliisi epäili yrittäjää koronarajoitusten rikkomisesta ja julkaisi tämän nimen – tutkinnanjohtaja sai syytteen virkarikoksesta

Poliisin virka-apuna koronatestiin viemä joogayrittäjä teki rikosilmoituksen kohtelustaan – aluesyyttäjä päättää, aloitetaanko esitutkinta

Suosittelemme