Hyppää sisältöön

Entiset jalkapallopomot Blatter ja Platini vapautuivat rikossyytteistä

Kuusi vuotta kestäneet tutkimukset sekä syytteet päättyivät kaksikon vapauttavaan tuomioon Sveitsin liittovaltion rikostuomioistuimessa.

Sepp Blatter ja Michel Platini.
Sepp Blatterin ja Michel Platinin korruptiosyytteet hylättiin. Kuva: EPA / All Over Press
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Sveitsin liittovaltion rikostuomioistuin vapautti perjantaina Bellinzonassa entiset jalkapallojohtajat Sepp Blatterin ja Michel Platinin rikossyytteistä. Rikosepäilyt päättivät Blatterin uran Fifan puheenjohtajana ja Platinin puheenjohtajuuden Euroopan liitossa Uefassa, mutta tuomioistuin hylkäsi molempien syytteet.

Blatterin, 86, ja Platinin, 67, toimista käynnistettiin mittava tutkinta kuusi vuotta sitten, ja syyttäjä vaati kaksikolle vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Tutkimuksen keskiössä oli Platinille vuonna 2011 suoritettu yli kahden miljoonan Sveitsin frangin (2,02 miljoonan euron) maksu. Maksusuoritus perustui Platinin laskutukseen Fifan neuvonantajan tehtävistä vuosilta 1998–2002.

Blatter esitti oikeudessa, että kyse oli kaksikon herrasmiessopimuksesta, jonka mukaan osa Platinin palkkioista oli siirretty maksettavaksi, kun Fifan talous sen sallii.

Blatter vaikutti Fifassa pitkään

Jalkapallojohtajia syytettiin petoksesta ja asiakirjan väärentämisestä. Blatteria syytettiin myös muun muassa kavalluksesta ja Platinia osallistumisesta siihen.

Sekä Blatter että Platini kiistivät väärinkäytökset.

Tapausvyyhti käsiteltiin 8.–22. kesäkuuta sveitsiläisessä rikostuomioistuimessa, koska Fifan päämaja sijaitsee Zürichissä ja Uefan Nyonissa.

Blatter toimi Fifassa 40 vuotta. Hänet valittiin liiton pääsihteeriksi 1981 ja puheenjohtajaksi 1998. Hän johti liittoa, kunnes hänet pakotettiin eroon 2015.

Platini palkittiin pelaajaurallaan Kultaisella pallolla 1983, 1984 ja 1985. Uefan puheenjohtajana hän toimi tammikuusta 2007 joulukuuhun 2015.

Lajiliitot sulkivat johtajakaksikon toiminnastaan useiksi vuosiksi talousepäselvyyksien takia. Blatterille määrättiin kahdeksan vuoden toimintakielto, joka typistyi myöhemmin kuuteen vuoteen.

Platini vetosi toimintakiellostaan Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin ja sai puolitettua sulun kahdeksasta neljään vuoteen.

Lue myös:

Michel Platini teki maaliennätyksen, joka on osoittautunut liki mahdottomaksi rikkoa – Ranskan kansallissankarista tuli myöhemmin jalkapallon mädännäisyyden näkyvät kasvot

Suosittelemme