Hyppää sisältöön

Pohjalaistilat tavoittelevat yhä enemmän omavaraisuutta: aurinkopaneelien suosio kolminkertaistunut

Aurinkopaneelien suosiota on lisännyt kallistunut sähkön hinta sekä Ely-keskuksen 40 prosentin investointituki.

Ely-keskus on myöntänyt avustusta nykysääntöjen mukaan vuodesta 2015. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Yhä useampi maanviljelijä on siirtynyt aurinkopaneelien käyttöön pohjalaistiloilla, sillä aurinkopaneelien suosio on yli kolminkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana.

Etenkin sähkönhinnan nousu on kasvattanut aurinkopaneelien suosiota, mutta maatilalliset tavoittelevat myös yhä enemmän omavaraisuutta.

Lisäksi maatilat saavat aurinkopaneeleihin 40 prosentin investointituen Ely-keskukselta, joka on kannustanut yhä useamman tilallisen siirtymään aurinkosähköön.

Maaliskuuhun mennessä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan Ely-keskuksesta on myönnetty investointitukea jo 55:lle maatilalle, kun viime vuonna aurinkopaneeleja käyttävien tilojen määrä oli jo 68. Tästä vuodesta odotetaan ennätysvuotta.

Vielä vuonna 2018 aurinkopaneeleja käytettiin vain 20:llä pohjalaistilalla. Pohjanmaan Ely-keskuksen yritysasiantuntija Peter Björkmark mukaan suurin osa investointituista myönnetään kotieläin- ja vihannestiloille.

– Kriteerien mukaan tilalla täytyy olla sähkönkäyttöä päiväsaikaan eli esimerkiksi jäähdytystiloja, joihin kuluu sähköä jatkuvasti.

Ely-keskus on myöntänyt avustusta nykysääntöjen mukaan vuodesta 2015. Keskimääräisen hankkeen kustannukset ovat hieman alle 40 000 euroa, jolloin Elyltä saatu avustus on noin 15 600 euroa.

Lue myös:

Sähkö tekee aurinkopaneelista tulipalossa vaarallisen – erityisesti tee-se-itse -asennukset huolestuttavat

Suosittelemme sinulle