Hyppää sisältöön

Venäjällä langetettiin tähän asti kovin tuomio sodanvastaisista puheista – moskovalainen valtuutettu sai seitsemän vuotta vankeutta

Opposition valtuutettu Aleksei Gorinov arvosteli sotaa maaliskuussa. Tuomari katsoi hänen mustamaalanneen Venäjän asevoimia. Valeuutislailla pyritään tukahduttamaan sodanvastaiset mielenilmaukset.

Gorinov on lasikopissa ja näyttää lappua, jossa lukee venäjäksi "Tarvitsetteko yhä tätä sotaa?".
Aleksei Gorinov piti oikeudenkäynnissä esillä kylttiä, jossa luki: "Vieläkö te tarvitsette tätä sotaa?" Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP
Heikki Heiskanen

Venäjällä tuomioistuin on tuominnut opposition kaupunginvaltuutetun seitsemän vuoden vankeuteen niin sanotun valeuutislain nojalla.

Tuomari Olesja Mendelejeva katsoi Moskovan Krasnoselskin piirin kaupunginvaltuutetun Aleksei Gorinovin syyllistyneen Venäjän asevoimien mustamaalaamiseen.

– Tämä oli päätetty etukäteen, Gorinov sanoi tuomiosta.

Tiettävästi kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun lain perusteella annetaan varsinainen vankeustuomio. Aiemmat tuomiot ovat olleet sakkoja tai ehdonalaista vankeutta.

Gorinov on myös ensimmäinen vaaleilla valittu oppositiopoliitikko, joka on saanut syytteet lain nojalla.

Gorinov pidätettiin huhtikuussa, kun hän oli arvostellut Venäjän sotaa kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Oikeuden istunnossa lasiseinäisessä syytetyn kopissa Gorinov piti esillä kylttiä, jossa luki: "Vieläkö te tarvitsette tätä sotaa?" Oikeussalin vartija yritti peittää kyltin käsillään, kunnes Gorinov itse pani sen syrjään.

Oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza luonnehti Twitter-tilillään tapahtunutta vertauskuvaksi kaikesta siitä, mitä nyt tapahtuu Venäjällä. Hän on itse syytteessä saman valeuutislain nojalla.

Laki valeuutisista säädettiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti helmikuussa hyökkäyksensä Ukrainaan. Käytännössä laki merkitsee sotasensuuria, ja sitä on käytetty kaikenlaisten sodanvastaisten mielenilmaisujen tukahduttamiseen.

Valeuutislain perusteella on jo nostettu kymmeniä rikossyytteitä. Laki antaa mahdollisuuden jopa 15 vuoden vankeustuomioon.

Sodanvastainen puhe valtuustossa johti syytteeseen

Gorinov arvosteli kaupunginvaltuuston kokouksessa maaliskuussa Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Kokouksessa hän kyseenalaisti esityksen lasten piirustuskilpailun järjestämisestä, kun samaan aikaan sodassa Ukrainassa kuolee lapsia joka päivä. Gorinov sanoi Venäjän muuttuneen fasistiseksi valtioksi.

Kritiikkiä esitti myös toinen valtuutettu Jelena Kotenotškina. Kotenotškinaa vastaan on nostettu vastaanvanlaiset syytteet, mutta hän ehti poistua Venäjältä. Hänet on määrätty vankeuteen poissaolevana.

60-vuotias Gorinov puhui sodasta eikä erikoisoperaatiosta ja ukrainalaisten lasten kuolemista sodassa. Tuomari ilmoitti, että nämä eivät vastaa Venäjän puolustusministeriön virallisia tiedotuksia. Niinpä tuomari katsoi Gorinovin syyllistyneen Venäjän asevoimien mustamaalaamiseen.

Tuomarin mukaan Gorinov käytti hyväkseen virka-asemaansa ja hänen motiivinaan oli poliittinen viha.

"Nopein epäinhimillistämisen keino"

Julkilausumassaan ennen tuomiota Gorinov jatkoi sodan vastustamista.

– Olen vakuuttunut siitä, että sota on kaikkein nopein epäinhimillistämisen keino, kun raja hyvän ja pahan välillä hankautuu pois. Sota on aina väkivaltaa ja verta, raadeltuja ruumiita ja revittyjä raajoja. Se on aina kuolemaa, Gorinov kirjoitti.

Kirjoituksen julkaisi Novaja Gazeta. Eurooppa -uutissivusto. (siirryt toiseen palveluun)Vanha oppositiohenkinen Novaja Gazeta -lehti joutui keskeyttämään toimintansa Venäjällä valeuutislain takia, ja osa sen toimittajista perusti emolehdestä itsenäisen uutissivustoversion.

– Viiden kuukauden ajan Venäjä on käynyt sotatoimia naapurivaltion alueella kutsuen sitä häveliäästi "sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi". Meille luvataan voittoa ja kunniaa. Minkä tähden merkittävä osa kansalaisistamme kokee häpeää ja syyllisyyttä? Gorinov kysyi.

Vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen Leonid Volkov kutsui tuomiota terrorin välineeksi.

– Näyttävä julkinen teloitus: jotta kukaan ei uskaltaisi kutsua sotaa sodaksi. Tällä Kreml myös paljastaa asemansa heikkouden – kun jopa viattomin retoriikka osoittautuu vaaralliseksi heidän kertomuksilleen – ja näyttää tien toimintaan, Volkov kirjoitti julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 13.7. klo 15.54 Gorinovin sitaatissa ollut virheellinen aikamääre. Gorinov kirjoitti siis Venäjän käyneen sotatoimia viisi, ei kahdeksan kuukautta.

Aiheesta aiemmin:

Pietarilaista taiteilijaa uhkaa jopa kymmenen vuoden tuomio sodanvastaisista tarroista 30.4.2022

Jelena Osipova, 76, on vastustanut Putinin sotia jo 20 vuotta poliiseista ja häiriköistä piittaamatta 26.4.2022

Suosittelemme sinulle