Hyppää sisältöön

"Ensimmäinen kerta, kun tuon itseäni ilmi näin isosti", kertoo osallistuja – häirintää kohdannut Lapua Pride huipentui rauhallisissa merkeissä

Lapuan ensimmäinen Pride-viikko huipentui lauantaina kulkueeseen. Yle kysyi osallistujilta suorassa lähetyksessä, ollaanko Etelä-Pohjanmaalla suvaitsemattomia.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.
Piia Rautakorpi osallistui Pride-kulkueeseen ensimmäistä kertaa: "Tämä on ensimmäinen kerta kun tuon itseäni ilmi näin isosti"
Sarianne Tekoniemi

Lapuan ensimmäisen Pride-viikon kulkue lähti liikkeelle Lapualla rauhallisissa merkeissä.

Paikalle oli ennen kulkueen alkamista saapunut satoja osallistujia. Ilmassa liehuvat liput ovat sateenkaaren värisiä ja kyltit kertovat, että "pohjalaisuus kuuluu kaikille".

Yksi osallistujista on lapualla kasvanut mutta sittemmin Kajaaniin muuttanut Piia Rautakorpi. Hän kuuluu seksuaalivähemmistöön, mutta osallistuu Pride-kulkueeseen nyt ensimmäistä kertaa.

– Ensimmäistä kertaa tuon itseäni ilmi näin isosti, Rautakorpi sanoo.

Onko Lapualla suvaitsemattomuutta?

– Ihmisiä on moneen junaan, mutta nuoruudessani koin, että jos on ollut vähänkin erilainen ihminen tai erinäköinen, on silmätikuksi joutunut. Joskus se korostuu liikaakin. Se on kuitenkin menossa parempaan suuntaan, Rautakorpi muotoilee.

Se on tiedon puutetta, Rautakorpi lisää. Viime aikojen uutisista huolimatta Rautakorpi ei edes harkinnut jäävänsä kulkueesta pois.

– En epäröinyt hetkeäkään, hän sanoo ja kertoo olevansa ilahtunut suuresta osallistujamäärästä.

Poliisi oli varautunut olemaan näkyvästi esillä turvaamassa kulkueen etenemistä, sillä Pride-viikko kohtasi häirintää heti tapahtuman alettua. Myös tapahtumaa järjestävä Lakeuden Sateenkaari -yhdistys on kertonut palkanneensa tapahtumiinsa järjestyksenvalvojat.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.
Kulkue sujui rauhallisesti noin kilometrin matkan torilta Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen alueelle. Kuva: Tuomo Mäenpää / Yle

"Sisu vain kasvoi"

Kulkueeseen osallistuneet kristiinankaupunkilainen Tarunina Puro ja kauhavalainen Petri Pirttinen kertovat "sisuuntuneensa" entisestään luettuaan häirintäuutisia viikon mittaan.

– Puolessavälissä häivähti mielessä jo, että uskaltaako tänne lähteä, mutta sitten sisu vain kasvoi, että tänne on pakko tulla, kertoo Pirttinen.

Molemmat ovat osallistuneet Pride-kulkueisiin isommissa kaupungeissa jo aiemmin.

Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla asuva Puro sanoo, ettei ole kokenut henkilökohtaisesti syrjintää. Hän sanoo silti joutuneensa loanheitonkin kohteeksi.

– Herjanheittoa, joka ei aina ole niin hyväntuulista. Vähä kerrallaan se muuttuu.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.
Pride-tapahtumaan osallistui satoja ihmisiä. Kuva: Tuomo Mäenpää / Yle

Ollaanko Pohjanmaalla suvaitsemattomia?

– Niin ne väittää, mutta toivon, ettei se ole näin, Pirttinen sanoo.

Juuri nuoret muuttavat Tarunina Puron mukaan asenteita alueella.

– Vaikka nuoret ovat viime aikoina olleet hieman negatiivisessa mielessä näkyvillä, sieltä tulee paljon parempaa ainesta kuin mekään olemme olleet aikanamme, Puro lisää.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.
Tapahtumaa järjestävä yhdistys, Lakeuden Sateenkaari, on vielä varsin uusi. Järjestäjät vakuuttavat, että Pride on tullut Etelä-Pohjanmaalle jäädäkseen. Kuva: Tuomo Mäenpää / Yle

Viikko alkoi lippujen varastamisella

Häirintä alkoi heti viikon alussa, kun Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen alueen pihalta varastettiin neljä sateenkaarilippua. Tapahtumanjärjestäjien mukaan joukko nuoria on myös huudellut järjestäjille uhkauksia (siirryt toiseen palveluun).

Vakavin välikohtaus tapahtui maanantai-iltana kulttuurikeskuksessa kirjaston eteisessä, jossa räjäytettiin kotitekoinen pommi. Samaan aikaan kulttuurikeskuksen alueella, toisessa rakennuksessa oli meneillään transnuoria ja -lapsia käsittelevä keskustelutilaisuus.

Poliisi tiedotti perjantaina, että se on saanut kiinni räjäytyksestä epäillyt neljä nuorta. Poliisi kertoo, ettei se epäile, että teko olisi tehty terroristisessa tarkoituksessa tai että se olisi suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan.

Sen sijaan yksi epäillyistä nuorista on huudellut uhkaavasti ja vihamielisesti alueella liikkuneille Pride-tapahtumaan osallistuville ihmisille.

Epäillyt ovat paikkakuntalaisia ja iältään 14-15-vuotiaita.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja ja Anneli Jäätteenmäki.
Entinen pääministeri, Lapuan valtuuston puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki oli yksi tapahtuman osallistujista. Kuva: Tuomo Mäenpää / Yle

Katso tallenne suorasta lähetyksestä alta tai Yle Areenassa.

Sateenkaarilippu liehuu Lapuan Vanhan Paukun pihalla, taustalla näkyy sininen rakennus jossa lukee Pajakappeli.
Lapualla järjestetään kaupungin ensimmäinen Pride-kulkue - yhdistys palkkasi järjestyksenvalvojia varmistamaan tapahtuman turvallisuuden

Lue lisää: Poliisi ei epäile, että Lapuan kirjastossa räjähtänyt pommi olisi suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan – epäillyt neljä nuorta saatu kiinni

Lisää aiheesta:

Priden suojelija Alexander Saloranta ei kohdannut Lapualla syrjintää, mutta tuntee myös toisenlaisia tarinoita

Anneli Jäätteenmäki ja muu Lapuan johto osallistuu kaupungin Prideen lauantaina – välikohtaukset vahvistivat halua marssia mukana

Poliisi tutkii, liittyikö pullopommin räjäytys Lapualla Pride-viikkoon – epäiltynä neljä nuorta miestä

Puolet sateenkaarilipuista varkaille, kirjaston eteisessä räjähti kotitekoinen pommi – Lapuan ensimmäinen Pride ei silti lannistu

Edit. 11.7. kello 9.25. Oikaisu. Piia Rautakorpi muutti Lapualta opiskelemaan Kajaaniin, ei pääkaupunkiseudulle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun sunnuntaihin 10.7. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle