Hyppää sisältöön

Helsingin poliisi törmää kaduilla päivittäin aineeseen, jota käyttävät jopa alakoululaiset – nuorten huumekuolemat ovat hälyttävässä nousussa

"Loleinakin" tunnetut Ksalol-tabletit eivät välttämättä ole sitä, mitä käyttäjä luulee. Muun muassa Itä-Euroopasta on kulkeutunut Suomeen väärennettyjä Ksalol-pakkauksia, joihin kohdistuu ajoittain myös fentanyyliepäilyjä.

Poliisi otti erään epäillyn kiinni maaliskuussa. Epäillyn kuljettamasta autosta takavarikoitiin pahvilaatikossa olleita, reseptiä edellyttäviä lääketabletteja, joiden vaikuttava aine on huumausaineeksi luokiteltava alpratsolaami.
Poliisi otti Katiska-huumevyyhtiin liittyvän epäillyn kiinni maaliskuussa 2019. Epäillyn kuljettamasta autosta takavarikoitiin pahvilaatikossa olleita Ksalol-tabletteja. Kuva: Poliisi
Rosa Lehtokari,
Tiina Karppi

Helsingin poliisi törmää huumekatukaupassa päivittäin Ksalol-merkkiseen aineeseen, jonka nuorimmat käyttäjät ovat alakoululaisia.

Ksalol on eräänlainen rauhoittava lääke, joka on bentsodiatsepiinin johdannainen. Huumekatukaupassa sitä on liikkunut muutamien vuosien ajan.

– Se on hyvin keskeinen markkinoilla oleva aine. Henkilöillä, jotka joutuvat katukaupassa kanssamme tekemisiin, on lähes aina hallussaan jonkinmoinen määrä Ksalolia, kertoo Helsingin huumepoliisin rikoskomisario Jari Nikonen.

Ksalolin myynti on Suomessa laitonta, mutta sitä on kiertänyt katukaupassa jo useamman vuoden. Suomeen Ksalolia tulee Nikosen mukaan montaa kautta, tavallisimmin Itä-Euroopan maista.

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka kertoo, että Ksalol on matalan kynnyksen huume, koska se on katukaupassa halpaa ja helposti saatavilla.

– Tablettimuotoinen aine antaa käyttäjilleen usein sen harhan, että tämä olisi lääke ja että voisin itse hoitaa itseäni. Todellisuudessa Ksalol ei välttämättä ole tullut myyntiin kadulle turvallisen väylän kautta, hän kertoo.

Vainikan mukaan eurooppalaisessa poliisiyhteistyössä on löydetty romanialainen laiton laboratorio, joka valmisti lääkeaineita Ksalolin nimissä. Hän kertoo, että ammattimaisen rikollisuuden myötä väärennetyistä Ksalol-pakkauksista on voitu saada hyvin uskottavan lääkepakkauksen näköisiä.

– Kukaan ei voi mennä takuuseen, onko kyseessä valvontaviranomaisten valvonnan alla tehty lääke, joka on valunut katukauppaan, vai aine, joka on tehty laittomissa laboratorioissa esimerkiksi Romaniassa tai jossain muualla, hän sanoo.

Poliisi törmää muutamia kertoja vuodessa isompiin Ksalolin salakuljetuksiin, joiden arvo voi olla useita tuhansia euroja.

– Kuitenkin arvioimme, että huumerikoksista vain noin kymmenen prosenttia tai jopa vähemmän tulee poliisin tietoon, Nikonen toteaa.

Rikoskomisario Jari Nikonen, Helsingin poliisi
Helsingin poliisi törmää Ksalolin käyttäjiin hyvin usein, kertoo rikoskomisario Jari Nikonen. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Nuorimmat Ksalolin käyttäjät ovat alakoululaisia

Helsingin poliisi on havainnut, että käyttäjäkunta on yhä nuorempaa. Rikoskomisario Jari Nikosen mukaan Ksalolia käyttävät etenkin alle 30-vuotiaat henkilöt.

– Törmäämme tähän hyvin paljon muiden tehtävien yhteydessä, eli jos poliisi kutsutaan esimerkiksi paikalle näpistyksestä, niin lähes poikkeuksetta löydämme epäillyiltä muun muassa Ksalolia. Silloin puhumme jopa 15-vuotiaista käyttäjistä.

Irti Huumeista ry:n Vainikka on törmännyt samaan ilmiöön.

– Nuorimmat Ksalolin käyttäjät ovat tietojemme mukaan olleet ala-asteikäisiä. Lasten ja nuorten päihdehoitoa ei juurikaan ole tarjolla, hän sanoo.

Nuorten, alle 30-vuotiaiden huumeidenkäyttäjien kuolemat ovat Vainikan mukaan hälyttävästi nousussa. Hän uskoo, että kuolemat liittyvät muun muassa tablettimuotoisten huumeiden parempaan saatavuuteen.

– Nuorten huumekuolemissa on yleisesti ollut yhtenä vaikuttavana aineena bentsodiatsepiinit, jonka johdannainen myös Ksalol on. Ei voida kuitenkaan tarkkaan tietää, minkä merkkisestä aineesta kuolemat ovat johtuneet tai millaisessa muodossa bentsodiatsepiinia on käytetty, hän kertoo.

Nuorten huumekuolemat kasvussa

Huumeiden aiheuttamat kuolemat ovat yleistyneet koko 2000-luvun ajan. Tuoreimman Euroopan huumeraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on eniten alle 25-vuotiaiden huumekuolemia, kun verrataan muuhun Euroopan unioniin, Norjaan ja Turkkiin.

Vainikan mukaan huumekuolemat johtuvat usean aineen samanaikaisesta käytöstä, yliannostuksesta tai molemmista.

– Riippuen, onko käyttänyt pelkästään Ksalolia vai muita aineita sen kanssa, niin kentällä työtä tekevät kertovat usein, että hengitykseen liittyen on ilmennyt oireita. Kun hengitys salpaantuu, ollaan useimmiten yliannostustilanteessa, hän kertoo.

Vainikan mukaan huumekuolemissa epäillään yleisesti myös fentanyylia, sillä se on niin vahva opiaatti. Suomenkin kaduilla myydään huumeita, joiden sisältö saattaa olla tappava.

Helsingin poliisin korviin kantautuu aika ajoin myös huhuja, että katukaupassa liikkuisi fentanyylillä terästettyjä Ksalol-lääkkeitä. Esimerkiksi viime vuonna Turun alueella useita parikymppisiä miehiä kuoli myrkytyksiin, joiden arveltiin johtuvan alpratsolaami-valmisteista, kuten Ksalolista, joihin olisi lisätty fentanyyliä.

Oikeuskemiallisissa tutkimuksissa vainajista ei kuitenkaan löytynyt epäiltyä fentanyyliä. Myöskään Helsingin rikoslaboratoriossa tutkituista, takavarikoiduista Ksalol-tableteista ei ole toistaiseksi löydetty fentanyyliä.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 12. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Kävimme tapaamassa päihteidenkäyttäjiä Piritorilla, jota Helsingin poliisi on valvonut tehostetusti – isoäiti: "En halunnut olla mummo, joka narkkaa"

Korvaushoitoa saava Milja Laaksonen, 29, lähettää päihderiippuvaisten terveiset poliitikoille: "Laittakaa käyttöhuoneita Suomeen, kun niitä on muissakin maissa"

Poliisi on nähnyt, miten nuoret luulevat huumeiden käytön olevan luksuselämää, upeita autoja ja ulkomaanmatkoja: "Se on kaikkea muuta"

Suosittelemme sinulle