Hyppää sisältöön

Carlos Sainz jäi jumiin liekkien keskelle ja joutui suureen vaaraan – Ylen F1-asiantuntijalta risuja hitaille pelastustoimille

Ferrarin Charles Leclercin voittoon päättyneen Itävallan GP:n puheenaiheeksi nousi hänen tallikaverinsa Carlos Sainzin auton syttyminen tuleen. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh moitti toimitsijoita hitaasta reagoinnista tapahtumiin.

Carlos Sainzin kilpailu päättyi dramaattisesti. Kuva: All Over Press
Matti Lehtisaari

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Formula ykkösten Itävallan MM-osakilpailu päättyi Ferrarin Charles Leclercin juhliin. Voitto oli tosin vakavasti uhattuna vielä viimeisillä kierroksilla, kun auton jarrupoljin tuntui oudolta eikä kaasukaan vapautunut täysin radan hitaimmissa kohdissa. Polkimen "hirttäminen" vaikutti myös vaihdelaatikon toimintaan.

Leclerc ajoi voittajaksi 1,5 sekunnin erolla Red Bullin Max Verstappeniin. Monacolainen Leclerc nousi MM-tilanteessa Verstappenin jälkeen kakkoseksi.

Charles Leclerc ajoi voittoon, vaikka kamppaili lopussa teknisiä ongelmia vastaan. Kuva: All Over Press

Mihin kilpailu ratkesi?

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh arvioi, että Leclercin siivittivät voittoon hänen loistavat ajotaitonsa ja Ferrarin renkaiden paras toimivuus.

– Leclerc ajoi erinomaisesti ja pystyi sopeutumaan lopussa ilmenneisiin teknisiin vikoihinkin. Leclerc muutti ajotapaansa tilanteen vaatimalla tavalla, Mildh arvioi.

Ferrari sai testattua renkaitaan harjoituksissa Red Bullia paremmin.

– Ferrari hallitsi renkaiden ominaisuuksien muutokset. Red Bull -tallin rengassarjat eivät toimineet, kun lämpötilat vaihtelivat, Mildh totesi.

– Ferrarin ja Red Bullin suurin vauhtiero syntyi renkaiden kautta. Mutta lisäksi Leclerc ajoi hienon kilpailun ja hallitsi tilanteen suvereenisti. Hän ilmoitti jo lauantain sprinttikilpailussa, että he olisivat nopeimpia. Ja niin he sitten olivatkin.

Mistä puhutaan?

Ferrari-kuljettajat olivat lähellä jättipottia, kunnes Carlos Sainzin taival päättyi dramaattisella tavalla.

– Sehän oli ihan katastrofi Ferrarille, koska he olivat murskaamassa Red Bullia. Moottorissa tapahtui iso räjähdys, osia lenteli pitkin rataa, ja auto syttyi vielä tuleen, Mildh kertasi.

Carlos Sainz Jr. joutui pakenemaan autostaan. Kuva: All Over Press

Mildh olisi toivonut, että pelastustoimet olisivat alkaneet nopeammin.

– Auto syttyi todella nopeasti palamaan isoilla liekeillä. Tilanteessa olisi voinut käydä hullumminkin, kun auto vielä liikkui taaksepäin, Mildh huomautti.

Sainz joutui suureen vaaraan, kun hän ei päässyt heti pois liekkimeren keskeltä.

– Auto alkoi palaa oikein kunnolla, tilanne oli hyvin vaarallinen, mutta onneksi Sainzilla oli tulen kestäneet ajovarusteet. Hän kesti sen kuumuuden, mutta heikomminkin olisi voinut käydä, Mildh muistutti.

Entä Bottas?

Alfa Romeon suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas starttasi kilpailuun kaikkien muiden takaa, mutta nousi 11. sijalle.

– Sehän on selvää, että Bottaksen kilpailu tuhoutui jo siinä vaiheessa, kun moottori jouduttiin vaihtamaan. Hän joutui lähtemään takaa, ja talli päätti vielä lähteä varikolta, Mildh sanoi.

Alfa Romeolla oli jälleen hankala viikonvaihde.

– Alfa Romeo ja Bottas ovat vaikeassa tilanteessa, koska muut tallit petraavat koko ajan. Teknisistä ongelmista pitäisi päästä eroon, toivottavasti auton uusi voimanlähde tuo hyviä tuloksia jatkossa, Mildh mietti.

Päivitetty 12.7. klo 11.40: Jutun otsikkoa täsmennetty.

Lue myös:

Itävallan F1-kisan kärkikolmikolle 10 000 euron sakot – Leclercillä pelottavia hetkiä matkalla voittoon, Sainzin auto syttyi tuleen

Valtteri Bottas niukasti ulos pisteiltä, Ferrarilla draamaa: Leclerc voitti, Sainzin auto syttyi palamaan – lue tästä Itävallan GP:n käänteet

Kommentti: Epäonnea kuin Kimi Räikkösellä – Ferrari on tuhoamassa Charles Leclercin mestaruusunelman

Suosittelemme sinulle