Hyppää sisältöön

Boris Johnsonin seuraajapeli muuttui heti likaiseksi – luopuvan pääministerin väitetään hautovan kostoa voittajasuosikki Rishi Sunakille

Brittimedia arvioi, että pääministerin paikasta kisaavat vahvimmin entinen valtiovarainministeri Sunak ja "yksi niistä muista".

Rishi Sunak ja Boris Johnson.
Boris Johnsonin vahvimpana seuraajaehdokkaana pidetään Rishi Sunakia. Kuva on otettu 1.12.2021. Kuva: Andy Rain / EPA
Jussi Nurminen

Taistelu Britannian pääministerin paikalta eroavan Boris Johnsonin seuraajasta käy nyt kuumana konservatiivipuolueessa. Ehdolle on jo ilmoittautunut yli kymmenen poliitikkoa ja peli näyttää ensimetreiltä alkaen likaiselta.

Valinta seuraajasta tehdään lopulta kahden ehdokkaan välillä, joten pudotuspelivaihe on kiivas. Brittimedia arvioi, että todennäköisesti valinta tehdään viime viikolla hallituksesta eronneen entisen valtiovarainministerin Rishi Sunakin ja jonkun puolueen oikeaa laitaa edustavan ehdokkaan välillä.

– Sunak vastaan joku niistä muista, analysoi kilpailuasetelmia esimerkiksi I-lehti kansiotsikossaan maanantaina.

Tämä asetelma ruokkii paitsi mutapainia oikean laidan ehdokkaiden joukossa myös hyökkäyksiä Sunakia vastaan. Muista ehdokkaista muun muassa nykyinen valtiovarainministeri Nadhim Zahawi on jo syyttänyt kilpailijoitaan uutisista (siirryt toiseen palveluun), joissa vihjaillaan hänen talousepäselvyyksistään.

Ilmoittaessaan ehdokkuudestaan perjantaina Twitterissä julkaisemallaan videolla Sunak sanoi tavoitteikseen luottamuksen palauttamisen, talouden uudelleenrakentamisen ja maan yhdistämisen.

Kilpailijat lupaavat perinteisiä arvoja ja veroleikkauksia

Boris Johnsonin läheinen tukija, EU-eroon liittyvistä asioista vastaava apulaisministeri Jacob Rees-Mogg on nimitellyt Sunakia sosialistiksi, koska tämä valtiovarainministerinä jakeli niin auliisti tukia koronapandemian aikana. Sunak on jo järkyttänyt monia konservatiiveja sanomalla, ettei ole valmis leikkaamaan verotusta heti pääministeriksi noustessaan.

Yhtenä Sunakin vahvimmista kilpailijoista pidetty ulkoministeri Liz Truss on jo haastanut entisen valtiovarainministerin linjan lupaamalla välittömiä veroleikkauksia, tiukkaa taloudenpitoa ja paluuta perinteisiin konservatiivisiin arvoihin.

Paljon tukea konservatiiveilta kerännyt kauppapolitiikasta vastaava apulaisministeri Penny Mordaunt on puolestaan julistautunut arvojohtajaksi ja vedonnut puolueen yhtenäisyyden puolesta. Piikkinä Boris Johnsonille Mordaunt on sanonut, että johtajuuden on nyt muututtava, jotta kaikki huomio ei keskittyisi johtajaan.

Jos vedonlyöntikertoimia (siirryt toiseen palveluun) on uskominen, ovat puheenjohtajakisan kärkikolmikossa Sunak, Mordaunt ja Truss. Heidän kannoillaan ovat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Tom Tugendhat ja entinen tasa-arvoasioista vastannut apulaisministeri Kemi Badenoch.

Jos suosiota mitataan kansanedustajatovereiden antamalla kannatuksella (siirryt toiseen palveluun), niin viiden kärjessä ovat Sunak, Mordaunt, Tugendhat, Truss ja Badenoch.

Mediatiedot: Eroamaan pakotettu Boris Johnson aikoo kostaa

Brittimedian, muun muassa The Guardianin (siirryt toiseen palveluun), tietojen mukaan Boris Johnson hautoo kostoa kaikille, joiden kokee pettäneen hänet. Hänen pääkohteenaan on konservatiivilähteiden mukaan Sunak, koska tämä oli osaltaan vaikuttamassa hänen pääministeriuransa päättymiseen.

Torstaina Johnson taipui ministereiden ja apulaisministereiden erojen kasvattaman paineen alla ja ilmoitti erostaan.

Boris Johnson ilmoitti 7. heinäkuuta eroavansa konservatiivipuolueen johdosta ja jättävänsä pääministerin tehtävät.

Nimettöminä medialle puhuneet konservatiivipoliitikot sanovat pelkäävänsä, että puolueessa puhjennut sisäinen taistelu aiheuttaa enemmän tuhoa kuin kipeät haavat jättänyt Margaret Thatcherin syrjäyttäminen vuonna 1990. Puolueessa vallitsevaa ilmapiiriä on kuvailtu jopa "trumpilaiseksi" viitaten Yhdysvaltain entiseen presidenttiin Donald Trumpiin.

Hyvänä esimerkkinä konservatiivien sisäisestä taistelusta on Johnsonin uskollisen tukijan Rees-Moggin Daily Expressissä (siirryt toiseen palveluun) esittämä vertaus. Hän rinnasti Sunakin ja muut Johnsonin pettäneet puoluetoverit Julius Caesarin murhaajiin ja varoitti näiden pyrkivän "kastroimaan brexitin".

Konservatiivien uuden johtajan ja samalla Britannian seuraavan pääministerin valinta sujuu puolueen maanantai-iltana ilmoittamien suuntaviivojen ja aikataulun mukaan (siirryt toiseen palveluun). Viralliset ilmoittautumiset kisaan tapahtuvat tänään tiistaina, ja ensimmäiset äänestykset, joissa ehdokasmäärää karsitaan, ovat keskiviikkona ja torstaina.

Päästäkseen edes mukaan johtajakisaan on jokaisen ehdokkaan saatava tuki vähintään 20 kansanedustajalta. Konservatiivien kansanedustajat seulovat näiden ehdokkaiden joukosta sarjalla äänestyksiä kaksi ehdokasta, joista puolueen noin 200 000 jäsentä saavat äänestää suosikkinsa.

Eniten ääniä jäsenäänestyksessä saanut henkilö nousee puolueen johtoon ja uudeksi pääministeriksi. Valinnan ensimmäisen vaiheen on määrä olla ohi 21. heinäkuuta mennessä ja toisen vaiheen, eli jäsenäänestyksen, syyskuun alkuun mennessä. Uuden pääministerin nimi on tiedossa 5. syyskuuta.

Oppositiossa olevalle työväenpuolueelle konservatiivien näin pitkään kestävä johtajavalinta ei käy. Työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer vaatii uusien vaalien järjestämistä (siirryt toiseen palveluun) ja nimittelee pääministerinä seuraajansa valintaan asti sinnittelevää Johnsonia "zombie-hallitusta johtavaksi Donwning Streetin talonvaltaajaksi".

Lisää aiheesta:

Analyysi: Epärehellisyys kaatoi Boris Johnsonin – perinnöksi jää brexitin toimeenpano, ja sen kova hinta

Tämä kaikki tutkijan mukaan seuraa Boris Johnsonin erosta

Kasautuvat skandaalit rikkoivat Boris Johnsonin teflonpinnan – "Nipistelijä nimeltään ja luonnoltaan" -vähättely oli kohtalokas virhe

Suosittelemme sinulle