Hyppää sisältöön

Kesän mansikkasesonki on nyt kuumimmillaan – pirkanmaalaisella marjatilalla talvi teki tuhojaan, mutta mansikoissa makua riittää

Mansikoista on kuluvana kesänä saatu nauttia jo hyvän aikaa, mutta kaikista kovin sesonki on vasta käynnistynyt isossa osassa maata.

Vaaleahiuksinen nainen vasemmalla, oikealla vanhempi mies, jolla silmälasit. Taustalla mansikkaistutuksia.
Kangasalla sahalahtelaisella Tyrnikan marjatilalla eletään kesän kiireisimpiä viikkoja. Toimittaja Katri Tapolan haastattelussa tilan yrittäjä Veikko Yrjölä ja tytär Katariina Yrjölä. Kuvaus Marjut Suomi / Yle.
Sanni Isomäki,
Katri Tapola

Pirkanmaalla Kangasalan Sahalahdessa Marjatila Tyrnikassa pitää heinäkuisena maanantaina kiirettä. Noin 50 000 mansikan taimea ovat antaneet parastaan läpi kesän, ja nyt jos koskaan on paras aika hankkia mansikat myös kotipakkaseen.

– Nyt on sesonki parhaimmillaan. Kannattaa kyllä nyt tulla poimimaan ja hakemaan marjoja, nyt on kyllä paras hetki, kannustaa tilan isäntä Veikko Yrjölä.

Tilan kasvatustunneleiden suojissa mansikkaa kypsyy tasaisen varmaan tahtiin, mutta ihan milloin tahansa ei marjoja kuitenkaan kannata poimia. Täysin kypsän mansikan tunnistaa parhaiten sen kauttaaltaan punaisesta väristä.

– Jos mansikka on raaka, ei siinä ole aromia, eikä makua tule sillä lailla. Täytyy varrota, että se on täysin kypsä rakenne ennen kuin poimii. Täysin punainen on hyvä, Yrjölä ohjeistaa.

Mansikoiden laatua Tyrnikan marjatilalla valvovat kokeneet ukrainalaiset poimijat. Ukrainan tilanteen vuoksi monilla Suomen marjatiloilla on tänä vuonna kärsitty poimijapulasta, mutta Tyrnikan tilan touhuissa on tänäkin vuonna mukana monia tuttuja kasvoja.

Yksi heistä on Olena Mykhaltchuk, joka on työskennellyt marjatilalla yhdeksänä kesänä.

– Hyvä sato tulee tänä vuonna. Poiminnan aloitamme aina heti aamulla, jotta marjat eivät ole liian pehmeitä, kertoo Mykhaltchuk.

Raa'alla mansikalla voi kypsymiseen kulua aikaa parikin viikkoa. Kokonaan kauniin punainen mansikka on juuri sopiva poimittavaksi. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Otsonivesi pitää tuholaiset kurissa

Mansikkasadon menestymiseen vaaditaan paljon muutakin kuin hyvää keliä. Tänä kesänä Tyrnikan marjatilalla käytetään kasvinsuojeluun otsonivettä.

– Otsonivesi on professori Risto Tahvolan kehittämä menetelmä, ja olemme tänä vuonna käyttäneet pelkästään sitä täällä kasvatustunnelissa kasvinsuojeluna. Se on ekologinen, sillä otsoniahan on ilmassakin. Siinä ei ole mitään varoaikoja, eikä se ole ihmisille eikä hyötyeliöille vaarallinen, Veikko Yrjölä kertoo.

Uusi menetelmä on osoittautunut hyväksi valinnaksi.

– Ei löydy härmää, harmaahometta eikä ripsiäisiä. Aika hyvältä tämä tuntuu, Yrjölä toteaa tyytyväisenä.

Sairaanhoitajasta marjatilalliseksi

Tyrnikan marjatilan kiireissä mukana on myös Veikon tytär. Sairaanhoitaja TAYSissa työskentelevä Katariina Yrjölä on onnistunut yhdistämään päivätyönsä sairaalassa kesäiseen marjasesonkiin kotitilalla.

– Täytyy sanoa, että työnantaja on ollut todella myötämielinen sen suhteen, että on saanut olla täällä tilalla. Eihän tästä muuten olisi mitään tullut, Katariina kiittelee.

Pienestä asti pellolla mukana ollut Katariina voisi mahdollisesti itsekin olla tulevaisuudessa marjatilayrittäjä. Tyrnikan tilan pitäjänä hän olisi jo neljäs sukupolvi. Kumpi ura siis voisi olla kiinnostavampi: sairaanhoitajan vai marjatilallisen?

– Molemmissa on puolensa. Toisaalta jos pystyy yhdistämään molemmat, mikä nyt on onnistunut jonkin verran, niin totta kai se olisi se paras ratkaisu.

Itse poimien paras

Tänä vuonna Tyrnikan marjatilalla ollaan panostettu erityisesti tunneliviljelyyn, sillä viime syksyn sateet ja talven kovat pakkaset tuhosivat valitettavan paljon avomaan mansikoita. Itsepoimintaan marjoja kuitenkin riittää – ainakin jonkin verran.

Maanantaipäivänä poimimaan saapuneen Kirsti Laurilan ämpäri on vajaan tunnin poimimisen jälkeen täyttynyt hieman yli puolen välin.

– Kyllä tämä alkaa pikkuhiljaa riittämään. Selkä ei toimistotyöläisellä tätä kestä, vantaalainen Laurila nauraa.

Maanantaina Tyrnikan marjatilalle mansikoita oli saapunut poimimaan vantaalainen Kirsti Laurila. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Neljän hehtaarin itsepoiminta-alueella marjojen löytäminen voi olla tänä vuonna työlästä, mutta saalis on sitäkin parempaa. Kaupasta ostettuihin mansikoihin verrattuna on itse poimittujen marjojen maku aivan omaa luokkaansa.

– Kyllä täältä saadaan talven marjat kerättyä, Laurila hymyilee ja jatkaa poimimista aurinkoisessa poutasäässä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 12.7. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Mansikan pääsatokausi alkamassa Keski-Suomessa

Mansikkatiloilla eletään taas epävarmuuden kesää – Kalle Vimparin ainoa toivo on itsepoiminnassa, koska vakipoimijat puolustavat Ukrainaa

Viime viikon helteet vauhdittivat mansikan kypsymistä

Suosittelemme sinulle