Hyppää sisältöön

Jyrki Kankaan muistomerkki soi Pori Jazzin voimahahmon kunniaksi – tutustu näyttävään monumenttiin, jonka sisään voi mennä bassottelemaan

Taiteilijoiden Pekka ja Teija Isorättyän tekemä vuorovaikutteinen teos paljastetaan Jyrki Kankaan nimikkoaukiolla Porin Kirjurinluodossa keskiviikkona.

Vähän överiksi vetäminen kuului Jyrki Kankaan legendaan
Vähän överiksi vetäminen kuului Jyrki Kankaan legendaan
Jouni Koutonen

Kirjurinluotoon on noussut uusi maamerkki, joka kunnioittaa Pori Jazzin perustajiin kuuluneen Jyrki Kankaan muistoa.

Bass String Wings -teoksella Porin kaupunki haluaa kunnioittaa kaksi vuotta sitten kuolleen Kankaan tekemää työtä kotikaupunkinsa ja sen kulttuurin puolesta.

Muistomerkin ovat suunnitelleet taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä.

– Teoksen suunnitteluvaiheessa meillä oli lähtökohtana Jyrki Kankaan visionäärin luonne. Ihminen, joka pystyy luomaan ja kuvittelemaan tulevaisuutta, on aina jollain tavalla jalat irti maasta, Pekka ja Teija Isorättyä kertoivat teoksen tematiikasta Porin kaupungin tiedotteessa.

Taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä seisovat suunnittelemana Jyrki Kankaan muistomerkin edustalla.
Taiteilijat Teija ja Pekka Isorättyä poimivat teokseen lennokkuutta Jyrki Kankaan visionäärisestä luonteesta. Kuva: Anna-Mari Vuollet / Yle

Pienelle kummulle sijoitettu teos on noin kuusi metriä korkea ja vuorovaikutteinen. Sen portaikkoa pitkin voi kävellä ylätasanteelle veistoksen sisään ja kaiteissa on basson kieliä, joita voi soittaa. Teoksen äänimaailman on luonut Teho Majamäki.

Muistomerkki on sijoitettu Kirjurinluotoon Jyrki Kankaan aukiolle Kapellimestarinkadun päähän.

Myöhemmin keskiviikkona muistomerkin julkistustapahtumassa puhuu Jyrki Kankaan ystävä, presidentti Tarja Halonen ja valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen tuo tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ( kesk. ). Kaikille avoin tilaisuus alkaa kello 17.00.

Juhlatilaisuudessa Teho Majamäki soittaa Bass String Wings -teosta bassoklarinetisti Tapani Rinteen kanssa. Juhlassa kuullaan myös Reiska Laine Quartettia.

Jyrki Kangas Reposaaressa.
Jyrki Kangas toimi Pori Jazzin taiteellisena johtajana vuoteen 2009 saakka, ja toimi myös festivaalin taustayhtiö Pori Jazz 66:n toiminnanjohtajana. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Julkistuksen jälkeen konsertti Kankaan muistolle

Julkistusjuhlan jälkeen noin kello 18 alkaen Kirjurinluodon Jazzpuiston Poriljonki-lavalla esiintyy Pori Big Band, joka esittää Jyrki Kangas In Memoriam -konsertin johtajanaan saksofonisti Eero Koivistoinen.

Konsertissa kuullaan kantaesityksenä Pori Big Bandin Koivistoiselta tilaama jazzvalssi Wings – Jyrki Kangas In Memoriam. Sävellys on saanut innoituksensa Jyrki Kankaan muistomerkistä, ja se kuvaa Koivistoisen mukaan Kankaan pelkäämätöntä asennetta ja rakkautta jazzmusiikkiin.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 14. heinäkuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Pori Jazzin entinen taiteellinen johtaja Jyrki Kangas on kuollut – kollegat muistelevat rohkeaa visionääriä

Presidentti Tarja Halonen: Pori Jazzin isä Jyrki Kangas edusti suomalaista sisua

Suosittelemme sinulle