Hyppää sisältöön

Alaikäinen uhkasi somessa Lapuan Pride-tapahtumaa verilöylyllä – poliisi tutkii laittomana uhkauksena

Epäilty on kuulusteluissa myöntänyt kirjoittaneensa uhkaukset. Hän ei kuulu neljän nuoren joukkoon, jotka räjäyttivät pommin kirjastossa viime viikolla.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja. Kuvituskuvaa.
Lapuan ensimmäinen Pride-viikko huipentui lauantaina 9.8.2022 kulkueeseen. Kuva: Tuomo Mäenpää / Yle
Aliisa Uusitalo,
Tuomo Rintamaa

Poliisi on ottanut kiinni nuoren henkilön, jota epäillään Lapualla viime viikolla järjestetyn Pride-tapahtuman uhkaamisesta sosiaalisessa mediassa.

Poliisi mukaan viestien kirjoittamisesta epäilty on 15 vuotta täyttänyt, mutta alle 18-vuotis henkilö. Hän on esitutkinnassa myöntänyt kirjoittaneensa uhkaukset.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Kati-Susanna Lukkarinen sanoo, että rikosnimike tutkinnassa on ollut laiton uhkaus.

– Kuulustelut on tehty ja juttu etenee syyttäjälle, joka päättää aikanaan nostetaanko asiassa syyte vai ei.

Viime viikolla neljä nuorta räjäytti niin sanotun putkimiespommin kulttuurikeskuksessa, jonka toisessa rakennuksessa oli meneillään Pride-tapahtuma. Nuorista yksi oli huudellut uhkaavasti Pride-viikon osallistujille.

Lukkarisen mukaan poliisin nyt kiinniottama henkilö ei kuulu tähän neljän nuoren porukkaan.

Lue lisää: Poliisi ei epäile, että Lapuan kirjastossa räjähtänyt pommi olisi suunnattu Pride-tapahtumaa vastaan – epäillyt neljä nuorta saatu kiinni

Poliisi ei esitä epäiltyä vangittavaksi.

Poliisin tiedotteen mukaan Lakeuden Sateenkaari ry:n Instagram-tilille on perjantaina 8.7. tehty uhkauksia liittyen Lapualla viime viikolla järjestettyyn Pride-tapahtumaan.

Uhkailua verilöylyllä ja ampumisella

Yhdistystä on uhattu muun muassa ampumisella ja verilöylyllä.

Lakeuden Sateenkaari ry:n tiedottaja Julla Laurilan mukaan uhkaavat viestit kirjoitettiin yhdistyksen Instagram-tilin julkaisuihin torstain ja perjantain välisenä yönä.

Tekijä oli kommentoinut yhden tapahtuman yhteyteen järjestettävän "maan suurimman verilöylyn". Yhdistys sai myös muita uhkauksia tapahtumista.

– Jos järjestätte niin tulee kuulaa kalloon ja sen sellaista, Laurila sanoo.

Tekijä itse poisti kommenttinsa Laurilan mukaan nopeasti.

– Somessa anonyymeilla keskustelupalstoilla on toki paljon uhkaavaa kirjoittelua, joita tulee lähes jokaiseen järjestettävään Pride-tapahtumaan.

– Tämä oli kuitenkin siitä poikkeuksellinen, että ne kommentit tulivat suoraan meidän Instagram-tiliin, eivätkä olleet vain jossain keskustelupalstoilla, Laurila sanoo.

Laurilan mukaan yhdistyksen jäsenet kävivät uhkausviestien jälkeen poliisiasemalla keskustelemassa viime aikojen tapahtumista.

– Kyllähän tämä kaikki on herättänyt sekä meidän järjestössä että laajasti sateenkaariyhteisössä huolta, että miten paljon edelleen tällaista uhkailua tulee Pride-tapahtumia kohtaan vuonna 2022.

– Tosi moni otti myös yhteyttä, että uskaltaako sinne [Pride-kulkueeseen] tulla ollenkaan, ja uskaltaako ottaa lapset mukaan. Kyllä se on vaikuttanut monien ihmisten päätökseen jäädä pois lauantain kulkueesta, Laurila kommentoi.

Lue lisää: "Ensimmäinen kerta, kun tuon itseäni ilmi näin isosti", kertoo osallistuja – häirintää kohdannut Lapua Pride huipentui rauhallisissa merkeissä

Lauantain Pride-tapahtuma rauhallinen

Lauantain Pride-tapahtuma sujui Laurilan mukaan kuitenkin uhkailuista huolimatta rauhallisissa merkeissä.

– Muutamia huuteluja toki oli, mutta niihin poliisi meni nopeasti puuttumaan.

Laurilan mukaan kulkuepäivä herätti myös paljon positiivisia tunteita yhteisössä.

– Moni joka on muuttanut pois Lapualta, mutta tuli viettämään Pridea tänne viikonloppuna, laittoi viestiä ja sanoi kuinka upeata ja korjaavaa on ollut nähdä vanhassa kotikaupungissaan Pride-tapahtuma. Myös minusta, hän sanoo.

Yle seurasi suorana Pride-kulkuetta Lapualla lauantaina. Alla olevalla videolla tapahtumaan osallistunut Piia Rautakorpi kertoo, miksi kulkue oli hänelle merkityksellinen.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.
Piia Rautakorpi osallistui Pride-kulkueeseen ensimmäistä kertaa: "Tämä on ensimmäinen kerta kun tuon itseäni ilmi näin isosti"

Aiheesta aiemmin:

Puolet sateenkaarilipuista varkaille, kirjaston eteisessä räjähti kotitekoinen pommi – Lapuan ensimmäinen Pride ei silti lannistu

Suosittelemme sinulle