Hyppää sisältöön

Oulun ykkösuimarannan sotkeneiden ulostebakteerien lähde edelleen epäselvä – kaupunki tutkii poikkeuksellisen tilanteen pohjamutia myöten

Lyhytaikaiset uimavesien likaantumiset eivät ole tavattomia, mutta nyt näytteiden bakteeripitoisuudet ovat seilanneet raja-arvojen kahta puolta jo viikkoja.

Nallikarin uimaranta on Oulun suosituimpia. Tällä hetkellä siellä voi taas uida.
Nallikarin uimaranta on Oulun suosituimpia. Tällä hetkellä siellä voi taas uida.
Antti Heikinmatti

Oulun suosituimpiin kuuluva uimaranta Nallikari on ollut tänä kesänä pitkään uimakiellossa korkeiden bakteeripitoisuuksien vuoksi.

Juhannuksen alla arvoja alettiin tarkkailla, sitten tuli uintikielto. Välillä bakteeripitoisuudet laskivat ja uiminen oli ok, mutta sitten käyttökieltoa jouduttiin jatkamaan. Sunnuntaina uiminen sallittiin jälleen.

Lue myös: Hellettä lähes 30 astetta ja Oulun suosituin ranta on uintikiellossa, mikä on yllättänyt monet – turisteja tieto ei tavoittanut

Oulun ympäristöterveyshuolto on yrittänyt selvittää uimaveden pilanneiden ulosteperäisten bakteerien alkuperää, mutta toistaiseksi se ei ole selvinnyt.

Mistä likavesi voisi olla peräisin ja miksi asian selvittäminen on niin vaikeaa? Joitain vastauksia siihen on tässä jutussa.

1. Jätevedet

Ulosteperäisiä bakteereita, kuten kolibakteereita, voisi päätyä veteen jätevedenpuhdistamolta. Oulun Veden käyttöpäällikön Jarmo Lahtisen mukaan läheinen Taskilan puhdistamo on kuitenkin toiminut normaalisti koko ajan, eikä häiriötilanteita tai ylivuotoja ole tiedossa.

Laitokselta lähtevän veden tilaa valvotaan Lahtisen mukaan reaaliaikaisesti ja häiriötilanteet tulevat tietoon heti. Olisiko kuitenkin periaatteessa mahdollista, että esimerkiksi putkirikko vuotaisi jätevettä ympäristöön niin, ettei häiriö näy mittareissa?

– Yleensä tällaiset tilanteet tulevat ilmi nopeasti palautteen perusteella. Voi olla, että olemme saaneet esimerkiksi havainnon wc-paperista vedessä. Paikalla on todettu, että kyse oli vaahdosta, Lahtinen kertoo.

Vesilaitos on Lahtisen mukaan tehnyt "tiheällä kammalla" ylimääräisiä tarkistuksia mahdollisissa vikapaikoissa, mutta mitään tavallisuudesta poikkeavaa ei ole löytynyt.

Kaupungin mukaan myös Oulujoen varrella oleva maatalous voisi olla bakteerien lähde. Tähän teoriaan tosin eivät sovi havainnot muilta uimarannoilta.

– Oulujoen varrella olevista havaintopisteissä ei ole ollut mitään poikkeavaa, toteaa kaupungin terveydensuojelutarkastaja Jenniina Salonen.

On mahdollista, että THL pystyy selvittämään bakteerien alkuperän jopa eläinlajilleen. Tulosten saaminen kestää viikkoja, eikä ennen tutkimusten tekemistä pystytä takaamaan mitä kaikkea niissä lopulta selviää.

Ihmisiä viettämässä kesäpäivää Nallikarin uimarannalla Oulussa.
Terveydensuojelutarkastaja Jenniina Salosen mukaan Nallikarin bakteeriesiintymien selvittämisessä "kaikki vaihtoehdot" ovat vielä auki. Kuvassa rantaelämää sen jälkeen, kun uiminen oli taas hetkeksi sallittu 4.7. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

2. Laivojen tai veneiden septitankit

Teoriassa mahdollinen ihmisperäisten bakteerien lähde voisi olla vene- tai laivaliikenne. Ison veneen likavesi- eli septitankki voi olla parinsadan litran vetoinen tai suurempikin. Risteilyaluksessa matkustajia on satoja ja tankit ovat kymmeniä kertoja isommat.

Jos jätevedet jouduttaisiin jostain syystä tyhjentämään Perämereen, voisiko se aiheuttaa poikkeavat bakteeripitoisuudet?

Terveydensuojelutarkastaja Jenniina Salonen ei halua lähteä spekuloimaan asialla. Hänen mukaansa asia tutkitaan kirjaimellisesti "pohjasedimenttejä myöten".

– Meidän täytyy tarkkaan harkita, mitä näytteitä kerätään, mitä tutkimuksia tehdään ja millaista analytiikkaa käytetään, että saamme riittävästi hyvää dataa, Salonen perustelee.

Vertailun vuoksi: muutama vuosi sitten häiriötilanteen seurauksena Taskilan vedenpuhdistamolta pääsi mereen 10 miljoonaa litraa eli 10 000 kuutiometriä jätevettä. Tuolloin Nallikariin ei tarvinnut määrätä uimakieltoa.

3. Poikkeukselliset sääolot tai muuttuneet virtaukset

Oulun edustan merialueen veden kuormituksesta yli 90 prosenttia tulee kaupungin halki virtaavaa Oulujokea pitkin. Jokisuun virtauksia on viimeksi mallinnettu noin kymmenen vuotta sitten, mutta tänä kesänä niiden mallintaminen uudelleen on noussut tapetille.

Kartta, jossa näkyy Oulun keskusta, Nallikarin uimaranta ja Taskilan jätevedenpuhdistamo.
Taskilan jätevedenpuhdistamo sijaitsee aivan Nallikarin uimarannan pohjoispuolella, mutta purkaa vetensä ulommas selälle. Puhdistamo on Oulun Veden mukaan toiminut koko ajan normaalisti. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Ajantasainen virtausmallinnus voisi tuoda tietoa esimerkiksi siitä, mistä suunnasta epäpuhtaudet tulevat ja miten ne laimenevat. Tarvittaessa rantaa voitaisiin ruopata niin, että vesi vaihtuisi paremmin ja tulevilta ongelmilta vältyttäisiin.

Merialueen vedenlaatua seurataan ja raportoidaan vuosittain. Bakteeriongelmat eivät ole aivan uusi asia, mutta Jenniina Salosen mielestä Nallikarin tämän kesän tilanne on silti poikkeuksellinen.

– Hetkellinen saastumistilanne on normaalimpi. Nyt arvot ovat vaihdelleet hyvin paljonkin useamman viikon aikana. Tilanne on voinut muuttua suuntaan tai toiseen jopa päivittäin, mikä ei ole tavallista, Salonen sanoo.

Voisiko Nallikarin vedenlaadun ja uimakieltojen syynä olla yksinkertaisesti se, että moni asia on osunut kohdalleen? Heikohkona pysynyt vedenlaatu, virtausten vähittäinen muuttuminen ja otolliset sääolosuhteet niin, että epäpuhtaudet pääsevät kertymään?

Jenniina Salosen mukaan tätäkin selvitetään.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella uimavesien tilasta Yle Tunnuksella keskiviikkoon 13.7. kello 23 asti.

Lue lisää: Jättiraportti Euroopan yli 22 000 rannalta: Suomen uimavedet hyvässä tai jopa erinomaisessa kunnossa – kaksi rantaa kuitenkin alitti riman

Suosittelemme sinulle