Hyppää sisältöön

Yli 20 vuotta vanhan ennätyksen rikkonut Samuli Samuelsson on virallisesti Suomen nopein mies – nyt hän kertoo, mitä siihen vaadittiin

Ikaalisten Urheilijoiden juoksija Samuli Samuelsson pisti viikonloppuna uusiksi 100 metrin Suomen ennätyksen. Isä Harri on seurannut ylpeänä vierellä poikansa matkaa kohti huippusuoritusta.

27-vuotias Samuelsson on tehnyt pitkän työn, ja nyt hän on maansa nopein. Toimittaja Valtteri Kujansuu tapasi tiistaina Samuli ja isä Harri Samuelssonin Ikaalisten keskusurheilukentällä. Kuvaaja Marjut Suomi / Yle.
Sanni Isomäki,
Valtteri Kujansuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson juoksi sunnuntaina uuden sadan metrin Suomen ennätyksen 10,16, ja alitti näin yli 20 vuotta voimassa olleen Tommi Hartosen ennätyksen viidellä sadasosalla. Porvoon huippukisoissa pingottu aika alittaa myös yleisurheilun EM-kisarajan.

Ennätysmiehelle suoritus oli nappiosuma, ja tunnelma on pari päivää kisojen jälkeen erinomainen.

– Kyllä se upealta tuntuu. Aina sitä on haaveillut, että voisi sanoa itseään Suomen nopeimmaksi mieheksi koskaan, ja nyt se on totta.

Potentiaalisessa ennätyskunnossa Samuli on ollut aiemminkin, ja lähellä on käytykin: vuonna 2017 Samuli juoksi mestaruudet sekä 100 että 200 metrin matkoilla ja ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden Samuli pinkoi 200 metrillä jo vuonna 2015.

Ennätykseen vaadittavaa juoksua ei kuitenkaan osunut huippukauden 2017 kilpailuihin, vaikka eväät sellaiseen olikin. Vuosien 2018–2019 kaudet taasen menivät sivu suun akillesjännevaivan takia, ja haaveet ennätysten rikkomisesta sai hetkeksi haudata.

Juoksija Samuli Samuelsson hymyilemässä.
Ihan vielä ei uusi titteli Suomen nopeimpana miehenä tunnu Samulille todelliselta. "Pikkuhiljaa sitä asiaa on tässä koko ajan prosessoinut, ja hymyilyttään alkaa vain enemmän", hän miettii. Kuva: Mikko Pylkko / http://mpylkko.com/

– Tässä viiden vuoden aikana on todella paljon tapahtunut, ja on ollut aikamoinen vuoristorata tähän asti. Toki vuoristorata on nyt vielä kesken, mutta on tullut alamäkiä ja ylämäkiä ja vaikka minkälaisia, Samuli muistelee viime vuosia.

Akillesjänteen leikkauksen jälkeen edessä oli pitkä kuntoutusjakso. Apuna kisakuntoon palautumisessa oli Samulin nykyinen valmentaja Mikael Ylöstalo, jonka avustuksella nyt 27-vuotiasmies kohosi taas uransa huipulle.

– Minulle on aivan sama, vaikka olisin sen (ennätyksen) juossut 35-vuotiaana. Ei minulla tässä kiirettä ollut, Samuli naurahtaa.

Ennätyksen taustalla ikaalislaista sitkeyttä, osaamista ja lahjakkuutta

Vuonna 1995 syntynyt Samuli ei ollut mikään lapsitähti, mutta häntä läheltä seuranneet ovat aina tienneet, miten kova potentiaali hänessä on.

Samulia juniorivuosina valmentanut isä Harri Samuelsson arvostaa poikansa sitkeyttä. Porvoossa juostu ennätys oli isälle koskettavaa seurattavaa.

– Se oli kyllä niin sanoinkuvaamatonta. Ei siitä selvitty ihan huulta puremalla. En minä koskaan ole itkenyt pojan urheilumenestykselle, mutta kyllä siinä kävi niin koko perheelle – ja se suotakoon, Harri kertoo liikuttuneena.

Pikajuoksija Samuli Samuelsson seisoo isänsä Harri Samuelssonin vieressä Ikaalisten kentällä. Molemmat miehet ovat pukeutuneet sinisiin paitoihin, ja taustalla näkyy vehreää urheilukenttää ja sininen taivas.
Samulille valmentajaisällä on ollut suuri merkitys. Jos isä ei olisi tuonut poikaansa urheiluradalle, ei koko uraa olisi välttämättä tullut. Toki oman isän valmennettavana oli myös omat puolensa. "Kyllä me isän kanssa yhteen ollaan otettu, mutta ollaan kyllä niin ilot kuin surutkin jaettu. Kun molemmat ovat sukua toisilleen, pystyvät molemmat suoraan sanomaan asioita toisillensa", Samuli sanoo. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Omaa osuuttaan Harri korostaa vain siinä, että antoi aikanaan päävastuun poikansa harjoittelusta testattuihin, osaaviin käsiin: Samuli kehittyi Suomen mestarin tasolle isän ja ikaalislaisen valmentajaguru Mauri Salomäen opein.

– Maurin kanssa tehtiin kyllä niin hyvää duunia, että päästiin sille Suomen mestaruustasolle. Kuten isällä, myös Maurilla on ollut tähän hetkeen niin merkittävä merkitys, Samuli sanoo.

Salomäki oli aikanaan laatinut juoksuohjelmat myös pesäpallon rinnalla pikamatkoja pinkoneelle Harrille, jolta satanen taittui parhaimmillaan aikaan 10,80.

– Tuon pojan ajan rinnalla se kyllä ei tunnu kovin ihmeelliseltä, sanoo isä Harri vailla rahtuakaan tyytymättömyyttä äänessään.

Kaikesta on löydettävissä hopeareunus

Läpi elämän pojan uraa seuranneelle isälle Samulin vuosien takaiset terveysongelmat olivat niin ikään kova paikka.

– Se vuoden 2018 loukkaantuminen oli kyllä itsellekin ihan hirveää, ja osaan kuvitella, mitä se oli Samulille. Ajattelin, että tässäkö tämä homma nyt sitten oli, Harri Samuelsson muistelee.

Vuosien takaiset haasteet tuntuvat nyt kuitenkin varsin kaukaisilta. Ylpeän isän vierellä seisova Samuli on ymmärtänyt kaikesta olevan löydettävissä hopeareunuksensa. Parin kuntoutumisvuoden aikana mies ehti viedä opiskelujaan eteenpäin, ja valmistui viime vuonna optikoksi.

– Monet ovat sanoneet loukkaantumisestani, että "sulla meni sitten ne Suomen ennätykset sivu suun". Mutta eihän sitä yhtään tiedä, mitä oikeasti olisi tapahtunut jos terveenä olisi ollut. Oltaisiinko sitä tällä hetkellä tässä? Jotenkin tuntuu, että jokaiselle on löytynyt uomansa ja merkityksensä. Näin sen on ilmeisesti pitänyt mennä, Samuli miettii.

Samuli Samuelsson kuvassa.
Pikajuoksijan edessä siintävät myös Euroopan mestaruuskilpailut. Samuli suuntaa kisoihin taistelemaan nimenomaan sijoituksista, eikä mielessä tarvitse enää pyöriä ennätystuloksen teko. "Tulosurheilussa kun olen osallisena, niin minulle on aina se tuloksen teko ollut sitä konkretiaa. Juuri nyt sille ei ole sadalla metrillä tarvetta, niin suhtautuminen itse kisaan on vähän muuttunut." Kuva: Lehtikuva

Ennätystavoitteet ovat nyt saavutettu, mutta mitä seuraavaksi?

– En ole ehtinyt vielä miettimään. Kyllä tässä kauden aikana, ja ennen kaikkea ensi kaudelle uuden tavoitteet tulevat pöytään.

Entä suuntaako kenties tuoreen optikon fokus seuraavaksi 200 metrin ennätystuloksiin?

– Voi olla, että se fokus sinne siirtyy. Hartosen Tommillakin oli sadan ja 200 metrin Suomen ennätykset nimissään, niin miksei sitten minullakin, Samuli vihjaa.

Yle tapasi tiistaina Samuli ja Harri Samuelssonin Harrin työpaikalla, Ikaalisten keskusurheilukentällä. Tallenne haastattelusta on katsottavissa jutun alusta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 13.7. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Suomen nopeimman miehen menestyksen pohjat loi 90-vuotias valmentajaguru – Samuli Samuelssonin isä liikuttui huimasta ennätyksestä: "Kyynel vierähti silmään"

Samuli Samuelsson juoksi uuden 100 metrin Suomen ennätyksen! Tommi Hartosen yli 20 vuotta vanha ennätys historiaan: "Nyt onnistui täydellinen juoksu"

Suosittelemme