Hyppää sisältöön

Uusi tietovuoto: Uber kikkaili yritysverotuksella – ohjasi verottajaa keskittymään kuljettajiinsa

The Guardianille ja toimittajajärjestö ICIJ:lle vuodettujen asiakirjojen mukaan kyytivälitysyhtiö Uber hyödynsi veroparatiiseja välttääkseen kymmenien miljoonien edestä veroja.

Uberin pääkonttori San Franciscossa.
Uberin tiedottajan mukaan yhtiö sitoutuu yhtiönä noudattamaan verolakeja ja säännöksiä. Kuva: John G. Mabanglo / EPA
Mika Hentunen

Uusi tietovuoto paljastaa kyytivälitysyhtiö Uberin tekemät järjestelyt verojen välttämiseksi.

– Yrityksemme verojärjestelyt ovat – eurooppalaisilla poliittisilla termeillä ilmaistuna – yrityksen Akilleen kantapää, yrityksen päälobbari Mark MacGann kirjoitti loppuvuonna 2015 sähköpostissaan Uberin vero-osaston päällikölle.

Uber käytti verojärjestelyissään hyödyksi erilaisia veroparatiiseja. The Guardianille ja kansainväliselle toimittajajärjestö ICIJ:lle vuodettujen sähköpostien mukaan yrityksen tavoitteena oli ohjata viranomaisten kiinnostus Uberien maksamien verojen sijaan sen kuljettajien verotukseen. Tietovuodon mukaan Uber vältteli veroja miljoonien edestä laajentuessaan eri puolille maailmaa ohjaamalla voitot Bermudan ja muiden veroparatiisien kautta.

Eri maiden lainsäädäntö oli laahannut Uberin kaltaisten digitaalista bisnestä tekevien yritysten perässä. Uberin sovellusta käyttää nykyisin yhtiön oman ilmoituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 93 miljoonaa ihmistä. Freelance-kuljettajia eri puolilla maailmaa on 3–5 miljoonaa.

Kehitti digitaalista veroilmoitusta Virossa

ICIJ:n haltuunsa saamat dokumentit ovat vuosilta 2013–17, jolloin Uber kasvoi voimakkaasti.

Dokumenttien mukaan Uberin johtajat neuvoivat sähköposteissaan aluepäälliköitä, kuinka välttää jo ennakolta mahdollisia veroseuraamuksia, joita Uberin toimintamalli eri maissa väistämättä aiheuttaisi.

Yhtiö painotti kaikkialla, missä sillä oli liiketoimintaa, että kuljettajien on maksettava veronsa säännösten mukaan. Esimerkiksi Virossa Uber oli mukana kehittämässä uudenlaista digitaalista veroilmoitusta, jota sen kuljettajat käyttävät.

Viranomaisten huomion siirtäminen työntekijöiden verotukseen oli vuodettujen dokumenttien perusteella strateginen valinta.

Nigeriassa Uberin paikallispäällikkö uskoi paikallisia viranomaisia tavattuaan, että nämä siirtäisivät painopistettä yhtiön tutkimisesta kuljettajien vastuullisuuden varmistamiseen, myös verojen maksun osalta.

Rojalteja ja voittoja Bermudan kautta

Samanaikaisesti Uber pyrki eri keinoin keventämään omaa yhtiöverotustaan.

Se perusti veroparatiisina tunnettuun Bermudaan tytäryhtiön, ja siirsi teknologiapatenttinsa sen omistukseen. Näin Uberin sovellusten käyttämisestä saadut maailmanlaajuiset rojaltit maksettiin olemattoman verotuksen saarivaltioon.

Uberin viestintäjohtaja varoitti yhtiön ylintä johtoa, että Bermudan ja Caymansaarten veropalvelujen käyttäminen herättäisi pahaa verta Euroopassa. Niitä kuitenkin käytettiin aina vuoteen 2019 saakka, jolloin Uber listautui New Yorkin pörssiin. Tuolloin verovälttelyn tutkimiseen erikoistunut tutkimuslaitos CICTAR arvioi, että Uber oli välttänyt veroja satojen miljoonien eurojen edestä maailmanlaajuisesti.

– Uber sitoutuu yhtiönä noudattamaan verolakeja ja säännöksiä kaikkialla, missä se toimii ja auttamaan yhteistyökumppaneitaan ja kuljettajiaan noudattamaan osaltaan lain ja verotuksen vaatimuksia, Uberin tiedottaja Jill Hazelbaker sanoo kirjallisessa vastauksessaan ICIJ:n kysymyksiin.

Uber aloitti Euroopassa 2012 Ranskassa. Pian sen jälkeen se perusti Alankomaihin tytäryhtiön Uber BV:n, jonka kautta se pyörittää koko yhtiön rahaliikennettä. Uber BV maksaa kuljettajille kaikkialla maailmassa enimmillään 80 prosenttia näiden asiakkailtaan laskuttamasta summasta.

The Guardianin ja ICIJ:n tutkimuksen mukaan Uber BV tilittää loput tulot Bermudaan, missä se on verotonta.

Yhtiö välttyi lisäveroilta – kuljettajat eivät selvinneet

Alankomaiden järjestely herätti pian muiden Euroopan maiden viranomaisten mielenkiinnon. Ranskan, Saksan, Ruotsin, Britannian ja Belgian veroviranomaiset vaativat 2015 Uber BV:lta tietoja yhtiöstä ja sen työntekijöistä.

Dokumenttien mukaan tutkinta huoletti Uberin johtoa, joka kävi vilkasta kirjeenvaihtoa Alankomaiden viranomaisten kanssa. Viiden maan tutkinta ei johtanut toimiin Uberia vastaan. Eurooppalaiset verottajat tulkitsivat, että Uberin ei tarvinnut maksaa arvonlisäveroa palvelustaan.

Sen sijaan kuljettajille tästä ja muista Uberista käynnistetyistä tutkinnoista on koitunut seuraamuksia.

Tanskassa verottaja katsoi 2018, että maan noin 1200 Uber-kuljettajan on maksettava työstään enemmän veroa. Tanskan verottaja päätyi tulkintaansa analysoituaan Uber BV:n tietoja.

Jättimäinen laina Alankomaissa

Myös Intiassa Uber ajautui useisiin edelleen jatkuviin oikeustaisteluihin. Maan valtiovarainministeriö määräsi yhtiön maksamaan 2015 ylimääräistä veron kaikista kyydeistään. Uber on valittanut Intian eri oikeusasteisiin.

Listautuessaan New Yorkin pörssiin Uber siirsi Bermudalla olleet teknologiapatentit ja tekijänoikeudet Alankomaiden yksikön omistukseen.

Siirto on synnyttänyt uusia lainopillisia kiistoja. Tekijänoikeuksien siirtämiseksi Uber otti 16 miljardin dollarin, eli vajaan 15,8 miljardin euron lainan yhtiön Singaporen yksiköltä.

Veroasiantuntijoiden mukaan lainan lyhentämisjärjestelyt keventävät yhtiön Alankomaissa maksamaa verotusta vajaalla miljardilla eurolla vuodessa kahden vuosikymmenen ajan.

Lue myös:

Suomalaisten päättäjien ovet aukesivat Uberille – taksialan kaaokseen ajaneen lakiuudistuksen taustalta paljastuu yhtiön lobbauskampanja

“Hoidan tämän henkilökohtaisesti”, Emmanuel Macron lupasi – tietovuoto paljastaa, kuinka Uber sai maailman johtajat puolelleen

Uberin sisäiset sähköpostit näyttävät yrityksen vähät välittäneen kuskien ongelmista poliisin kanssa: “Välillä meillä on ongelmia, koska me toimimme vi**n laittomasti”

Suosittelemme sinulle