Hyppää sisältöön

Suomea ravistelevat pian ukkospuuskat – luvassa on rankkasateita ja jopa rakeita

Lähipäiville on luvassa rajuja sääilmiöitä suuressa osassa maata. Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo alkuviikon ennusteesta.

Animaatio näyttää ukkosen todennäköisyyden maanantaista keskiviikkoon.
Animaatio näyttää ukkosen todennäköisyyden maanantaista keskiviikkoon.
Hilma Toivonen

Suomeen on virtaamassa kaakosta hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa, mikä aiheuttaa rankkasateita ja ukkospuuskia eri puolille maata alkuviikolla. Myös raekuurot ovat mahdollisia.

Jo maanantain aikana Etelä- ja Lounais-Suomessa sää on ollut paikoin epävakaista ja lämpötilat ovat nousseet jopa hellelukemiin. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä maan kaakkois- ja itäosissa voi alkaa esiintymään sade- ja ukkospuuskia.

– Yöllä voi olla hyvin ravakoita ukkoskuuroja. Ihan hetkessä, alle tunnissa, voi tulla kymmeniä millimetrejä vettä. Myös rakeita voi tulla, hän kertoo.

Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo alkuviikon ennusteesta.

Tiistaina ukkosen mahdollisuus kasvaa

Anne Borgströmin mukaan tiistai-iltapäivällä ei välttämättä ole vielä voimakkaita ukkosia, mutta niiden riski kasvaa iltaa kohti. Suurin riski ukkoselle tulee olemaan Päijänteen itäpuolella.

Borgström toteaa, että ilmakehä on huomenna illalla sellaisessa tilassa, että jos ukkoset pääsevät kehittymään, ne ovat todella ravakoita.

– Kuuropilvet voivat olla yli kymmenen kilometriä korkeita, ja niissä on mieletön määrä vettä ja energiaa. Pienestä ukonilmasta ei ole kyse, hän kertoo.

Trombeja merellä.
Suomea ravistelevat nyt rajut sääilmiöt. Länsi-Merivartiosto nappasi viikonloppuna kuvan vesipatsaista Kustavin ja Uudenkaupungin Pyhämaan välisellä merialueella. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Idästä tulevia sateita on vaikea ennustaa

Sadekuurot tulevat olemaan rankkoja, tunnissa voi sataa paikoin jopa 30–40 millimetriä vettä. Myös tulvimisen pieni mahdollisuus on olemassa.

Sateet siirtyvät tiistaipäivän aikana Lounais- ja Etelä-Suomesta maan keskiosien yli Kainuun suuntaan.

Rintamavyöhyke jää Suomen ylle vielä keskiviikkoon, ja halkoo tuolloin lähes koko Suomen. Keskiviikkonakin on luvassa rankkasateita monin paikoin.

Borgström huomauttaa, että alkuviikon sateiden ennuste voi kuitenkin vielä muuttua.

– Aina, kun sateet tulevat idästä, ajoituksessa on aika paljon epävarmuutta.

Kosteaan ilmaan muodostuu voimakkaita ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita puuskia, rakeita ja rankkasateita.

Lämpötilaerot kasvavat suuriksi

Tiistaina maan länsi- ja itäosien välillä tulee olemaan huomattava lämpötilaero.

– Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalan suunnilla, lämpötila voi nousta helposti 30 asteeseen. Samaan aikaan länsirannikolla, Pohjanmaalla, ollaan 20–25 asteessa. Ihan erityyppistä ilmaa on siis luvassa lännessä ja idässä, Anne Borgstöm tarkentaa.

Keksiviikkona lämpötilat ovat jo hienoisessa laskusuunnassa.

Fintraffic: Ajokeli voi olla huonoa

Myös autoilijan kannattaa ottaa haastavat kelit huomioon.

Fintrafficin tieliikennekeskus varoittaa, että voimakkaat vesisade- ja ukkoskuurot saattavat aiheuttaa tiellä liikkujille vaaratilanteita esimerkiksi taajamatulvien tai teille kaatuneiden puiden muodossa. Sateet saatavat huonontaa näkyvyyttä ja tuoda mukanaan myös vesiliirtovaaran.

Kuskeja kehotetaankin tarkistamaan keli- ja tieliikennetilanne aina ennen matkalle lähtöä.

– Kelien mukainen ajotapa ja pitkät turvavälit edellä ajavaan ovat nyt turvallisen liikenteen avaintekijöitä, liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen summaa Fintrafficin tiedotteessa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 12.7. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle