Hyppää sisältöön

Mattolaiturit muuttuivat biletys- ja autonpesupaikoiksi Kotkassa – useita rikki juhlittuja mattolaitureita jouduttu poistamaan käytöstä

Kotkan kaupunki suunnittelee uusia matonpesupaikkoja kuivalle maalle. Laitureita on käytetty väärin, minkä vuoksi ne ovat kuluneet loppuun ja poistetaan.

Matto pesussa matonpesupaikalla.
Tällaisia viemäröityjä pesupaikkoja on Kotkassa tällä hetkellä kolme, ja tulevaisuudessa enemmän. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle
Heini Rautoma

Kotkan kaupunki joutuu uusimaan mattolaitureitaan jatkuvan biletyksen vuoksi. Joillakin laitureilla on myös pesty mattojen sijaan autoja, mikä ei ole sallittua.

Kotkassa on 12 matonpesupaikkaa (siirryt toiseen palveluun), joista kolme on viemäröityjä pesupaikkoja kuivalla maalla ja loput luonnonvesissä.

Viime vuonna Kotkasta poistettiin kolme huonoon kuntoon mennyttä matonpesupaikkaa, ja tämä kesä jäänee ainakin Hovinsaaren matonpesulaiturin viimeiseksi.

Matonpesupaikkoja oli Kotkassa muutama vuosi sitten jopa 20. Kaupunginhallituksen vuosien takaisen päätöksen mukaan vanhoja pesupaikkoja ei enää kuitenkaan kunnosteta, kun ne menevät käyttökelvottomaan kuntoon.

– Jotkut keskeisellä sijainnilla olevat laiturit ovat suoraan sanottuna bilepaikkoja. Sitten kun esimerkiksi kaide rikotaan, niin sitä ei korjata, kaupungin mittausteknikko Risto Inkeroinen sanoo.

Kamera käräytti autonpesijät

Vaikka pesupaikat kuivalla maalla eivät houkuttelekaan ilkivaltaan tai väärinkäyttöön yhtä voimakkaasti kuin laiturit, väärinkäyttöä on havaittu vuosien aikana myös kuivalla maalla.

– Varsinkin Metsolassa ihmiset ovat pesseet autojaan matonpesupaikalla. Se ei tietenkään ole sallittua.

Lähistöllä olevan veneseuran kameran tallenteen kautta kaupunki on saanut yhteyden autonpesijöihin.

– Autonpesijät ovat vähentyneet sen jälkeen, kun olemme olleet yhteydessä heihin, Inkeroinen kertoo.

Pesupaikat sopivat satamiin

Kuivan maan pesupaikkoja on tällä hetkellä Metsolassa, Turvalassa ja Suulisniemessä.

Syksyn aikana Kotkaan suunnitellaan yhtä uutta kuivan maan pesupaikkaa, joka valmistuisi keväällä 2023. Se onInkeroisen mukaan luultavasti tulossa Hovinsaarelle tai Sapokkaan.

– Olemme saaneet paljon toiveita paikoista. Työryhmä selvittää talven aikana, minne uusi pesupaikka rakennetaan, ja se valmistuu ensi kevääksi.

Puinen matonpesulaituri meren rannalla, edustalla roikkuu matto.
Hovinsaaren matonpesulaituri on kulunut, ja se puretaan pian. Lähistölle saatetaan rakentaa kuivan maan pesupaikka. Kuva: Heini Rautoma / Yle

Yhden pesupaikan rakentaminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Uusia pesupaikkoja olisi Inkeroisen mukaan hyvä rakentaa venesatamien yhteyteen.

– Siellä on viemärit ja sähköt valmiina, ja autolla pääsee lähelle.

Kaupunki arvioi, että tarvetta olisi kahdelle tai kolmelle uudelle kuivan maan pesupaikalle.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki kotka@yle.fi.

Lue lisää:

Kouvola aikoo sittenkin säilyttää matonpesupaikat – mutta pesukausi kutistunee kuukaudella

Matonpesijät kuulivat, että 6 pesupaikkaa on lähdössä alta – kaupungin päässä alkoi puhelin soida: "Luulen, että säästöjä pitää ruveta kasaamaan muualta"

Suosittelemme sinulle