Hyppää sisältöön

Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 kohti mennään lähiruuan voimalla – juhlavuoden ruokaprojekti jo käynnissä

Pohjoisen ruokakulttuurin ja lähiruoan merkityksen nostamisen keskittyvä Arctic Food Lab on jo aloittanut toimintansa, ja siihen on saatu kolmisenkymmentä yhteistyökumppania mukaan.

Arctic Food Labin tarkoituksena on nostaa pohjoisen ruokakulttuuria ja ennen kaikkea sen arvostusta, mutta mitä on oululainen lähiruoka, onko se muutakin kuin rössypottua ja muutaman euron hintaista känkkyä eli pitsaa? Katso Piia Rantala-Korhosen ja Jussi Kurkelan haastattelu Ylen Aamun tv-lähetyksestä. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Hanna Juopperi,
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun tulevan kulttuuripääkaupunkivuoden ensimmäiset hankkeet ovat jo käynnistyneet.

Esimerkiksi pohjoisen ruokakulttuurin ja lähiruoan merkityksen nostamisen keskittyvä Arctic Food Lab on aloittanut toimintansa. Mukana verkostossa on jo kolmisenkymmentä ravintola- ja elintarvikealan toimijaa.

Oulun seudun lähiruoka on paljon muutakin kuin rössypottua ja pitsakänkkyä.

Kulttuuripääkaupunkivuoden toimitusjohtajan Piia Rantala-Korhosen mukaan se on muun muassa maailman pohjoisinta perunaa ja monipuolista luonnonkalaa. Myös esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan leipäkulttuuri on monipuolinen.

Ravintoloitsija Jussi Kurkela tietää seudun lähiruuan salat, onhan hän pitänyt paikalliseen ruokaan keskittynyttä Ostroferia-nimistä ravintolaa Oulussa.

– Maut ovat voimakkaita. Ehkä ruoka on pelkistetynpää täällä, ei niin maustettua, Kurkela pohtii paikallisen lähiruuan olemusta.

Kurkela on nojannut ravintolassaan myös lähiruoan lisäksi myös satokausiajatteluun. Se tarkoitti esimerkiksi sitä, että talviaikaan annoksissa ei ollut ollenkaan tuoretta vihreää, vaikka kasvihuoneista tuotteita olisi tarjolla ympäri vuoden.

– Se muuttaisi annoksen maun samanlaiseksi kuin se on kesällä, ja annoksiin pitää saada eroa sesonkien välille. Talvella ei ole lehtivihreää, kun lumisessa maassa ei mikään kasva.

Ruoan hinnan nopea nouseminen voi jatkossa lisätä myös kiinnostusta lähiruokaa ja paikallisia tuotteita kohtaan.

– Aikaisemmin lähiruoka on mielletty kalliiksi, mutta kohta se alkaa näyttäytyä eri valossa ja osataan arvostaa raaka-ainetta, Kurkela pohtii.

Oman seudun ruokaan voi tutustua Oulun kauppahallissa Arctic Food Labin myyntipisteessä elokuussa, ja paikallista ruokaa on tarjolla myös Qstockin aikaan. Tekeillä on lisäksi reseptikirja paikallisten ruokaohjeista.

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme