Hyppää sisältöön

"Kuolleena syntynyt ajatus", sanoo Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja miljonääriverosta

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen uskoo, että vasemmistoliiton ehdottama miljonäärivero kannustaisi siirtämään omistuksia pois Suomesta.

Teemu Lehtinen poseeraa
Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää miljonääriveroa vanhanaikaisena ajatuksena. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Laura Kangas

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen tyrmää vasemmistoliiton ehdotuksen miljonääriverosta (siirryt toiseen palveluun), jossa yli miljoonan euron omaisuuksia verotettaisiin varallisuusverolla.

Vasemmistoliitto esitteli ehdotuksensa keskustelutapahtuma Suomi-areenassa Porissa maanantaina. Sen tarkoituksena olisi kasvattaa veropottia etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittamista varten. Miljoonan euron rajaan ei laskettaisi omaa asuntoa.

Eduskunnan tietopalvelun vasemmistoliitolle tekemän laskelman mukaan tällainen miljonäärivero tuottaisi 0,5:n veroprosentilla reilut 500 miljoonaa euroa vuodessa.

– Minusta tämä ei ole mitenkään toimiva veroidea. Tämä on aika lailla vanhanaikaista ajattelua, Lehtinen toteaa.

Useimmat Euroopan maat ovat 1990-luvulta lähtien luopuneet varallisuusverosta. Myös Suomessa oli varallisuusvero vuoteen 2006 saakka. Nettovarallisuutta verotetaan Euroopassa enää Norjassa, Espanjassa ja Sveitsissä.

Varallisuusvero on mennyttä maailmaa, uskoo Lehtinen.

– Ei historiaa kannata kääntää taaksepäin ja ottaa Suomessa uudelleen käyttöön veroa, josta käytännössä kaikkialla muualla on jo luovuttu. Varallisuuden verottaminen on kuolleena syntynyt ajatus, enkä usko, että siihen on järkeä palata.

Riskinä pääoman pako ulkomaille

Lehtinen näkee suurena uhkana sen, että jos miljonääreihin kohdistuva varallisuusvero otettaisiin Suomessa käyttöön, omistus valuisi Suomesta muihin maihin, joissa verotus on kevyempää.

Suomi jäisi yksinäiseksi saarekkeeksi kilpailijamaidensa keskelle, sanoo Lehtinen.

– Riski pääomapaosta on aivan ilmeinen. Ja kun keskeisissä kilpailijamaissa Euroopassa tällaista ei sovelleta juuri missään, niin kyllä Suomi minusta valitsisi varsin huonon reitin.

Lehtisen mukaan olisi myös ongelmallista verottaa päällekkäin sekä varoja että tuloja. Lehtisen mukaan Suomessa onkin valittu parinkymmenen viime vuoden aikana hyvä verotuslinja: pääsääntöisesti verotetaan omistuksen tuottoa, ei omistusta itsessään.

– Pääomaverotusta yritetään toteuttaa mahdollisimman laajasti, ja toisaalta varallisuutta ei veroteta sen kanssa päällekkäin. Se on johdonmukaista ja sillä saadaan paremmin myös merkittäviä verotuottoja.

Tilastokeskuksen mukaan veroja ja veronluonteisia maksuja kerättiin Suomessa viime vuonna reilut 108 miljardia euroa. Suurin potti, vajaat 39 miljardia, kertyi tuloveroista, kuten ansiotuloverosta ja pääomatulon verotuksesta. Seuraavaksi eniten veroja, 35 miljardia, maksettiin tavaroista ja palveluista.

Omaisuusveroja eli kiinteistö-, varainsiirto-, perintö- ja lahjaveroa maksettiin vajaat 4 miljardia.

Verosuunnittelu väistämätöntä

Vasemmistoliiton mukaan varallisuusvero olisi oikeudenmukainen tapa tasata Suomen kasvavia varallisuusveroja. Suomen vaurain kymmenesosa omistaa nykyisin lähes puolet suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuudesta.

Lehtinen ei kuitenkaan näe, että suurituloisten verotuksessa olisi nykyisellään suuria puutteita. Hänen mielestään Suomessa täytyy jatkossakin olla suurituloisia ihmisiä, jotka luovat veropohjaa.

– Pitäisi keskittyä veropohjan kasvattamiseen talouskasvun kannalta. Silloin esimerkiksi pääomaverotuksen ei pidä olla liian kireä, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mielestä on myös väistämätöntä, että pääoman verotuksessa tulee aina olemaan enemmän suunnittelumahdollisuuksia kuin muissa veroissa, kuten ansiotuloverossa. Siksi varallisuutta ei voi verottaa liian kireästi, Lehtinen ajattelee.

– Viisas verottaja ei ole liian ahne pääomatulojen kanssa, jotta sitä veropohjaa tulee.

Voit keskustella aiheesta 13.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

Valtiovarainministeri Saarikko pitää ansiotulojen ja työeläkkeiden veronkevennyksiä varteenotettavana vaihtoehtona – muistuttaa samalla palkkamaltista

SDP:n varapuheenjohtaja kannattaa veronalennuksia pieni- ja keskituloisille – kokoomuksen varapuheenjohtaja laskisi veroja kaikilta

Suosittelemme sinulle