Hyppää sisältöön

Kontiolahden mopomiitti eteni poliisin ja moottoripyörän takaa-ajoon – muut mopoilijat kuvasivat sosiaaliseen mediaan

Poliisin tietoon on tullut kesän ajalta jo useita tapauksia, joissa nuorten mopokokoontumisissa sattuu mahdollisia vaaratilanteita. Usein tilanteet kuvataan someen hetkellisen julkisuuden toiveissa.

Mopeder som står parkerade.
Takaa-ajo sattui niin sanotulla Kontiolahden moposuoralla. Kuvituskuva. Kuva: Nicole Hjelt / Yle
Emilia Saukkonen

Kontiolahdella viime viikon lauantaina poliisipartio joutui ajamaan takaa moottoripyöräilijää.

Kontiolahden moposuoralla Uurontiellä oli kokoontuneena useita mopoja ja moottoripyöriä. Poliisi valvoi liikennettä alueella.

Yksi moottoripyöräilijöistä lähti ajamaan poliisia karkuun. Takaa-ajosta huolimatta poliisi ei saavuttanut häntä. Takaa-ajon aikana nuori ajoi kovaa nopeutta kevyen liikenteen väylällä ja vastaantulijoiden kaistalla. Osa muista paikalla olleista nuorista kuvasi tapahtumia videolle, jota on jaettu esimerkiksi TikTokissa.

Poliisi epäilee moottoripyörän kuljettajaa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Poliisi jatkaa kuljettajan henkilöllisyyden selvittämistä ja tapauksen esitutkintaa.

Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut kesän aikana useita tapauksia, joissa nuorten mopokokoontumisissa sattuu ylilyöntejä ja liikennerikoksia. Takaa-ajotilanteiden ohella poliisi kertoo mopomiiteissä tapahtuvan esimerkiksi keulimista, kiihdyttelyä ja muita vaaratilanteita.

Monet tilanteista kuvataan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa. Taustalla voi olla hetkellisen julkisuuden mahdollisuus, arvelee rikoskomisario Petri Tirronen Itä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

– Huomion tai näyttökertojen havittelu ei ole kuitenkaan syy oman tai muiden turvallisuuden vaarantamiselle, muistuttelee Tirronen.

Mahdollisen onnettomuuden lisäksi tilanteet voivat johtaa siihen, että poliisi joutuu ilmoittamaan tapahtuneesta sosiaaliviranomaisille. Toistuvista vakavista liikennerikoksista ja poliisin toiminnan haittaamisesta tai estämisestä voi olla seurauksena myös ajokielto, ajoneuvon takavarikointi, ajoneuvon määrääminen katsastukseen tai sakko.

Suosittelemme sinulle