Hyppää sisältöön

Sofia Rönkkö, 22, sanoo kokeneensa rasismia Megan Thee Stallionin keikalla Ruisrockissa – festari selvittää järjestyksenvalvojan toimintaa

Artistin lavalle kutsuma Rönkkö sanoo, että järjestyksenvalvoja esti hänen tanssimaan pääsynsä tumman ihonvärin ja afron vuoksi. Samaan aikaan valkoihoisia katsojia autettiin lavalle.

Painonnostaja Sofia Rönkkö makaa mahallaan sängyllä ja hymyilee kameralle. Hänen pitkät mustat hiuksensa on letitetty kymmenille leteille.
Sofia Rönkkö saa enemmän huomiota, kun hän pitää hiuksiaan auki afrona kuin kuvan kaltaisella lettikampauksella. Huomio ei ole aina positiivista. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Sofia Tawast

Yhdysvaltalaisräppäri Megan Thee Stallion tanssitti festivaalikansaa Ruisrockissa sunnuntain kääntyessä iltaan.

Artistin show’hun kuuluu osuus, jossa hän pyytää yleisön jäseniä lavalle tanssimaan. Eturivissä keikkaa katsonut SM-painonnostaja Sofia Rönkkö sanoo, että Stallion valitsi hänet lavalle, mutta järjestyksenvalvoja esti pääsyn.

– Megan osoitti minua ja sanoi: ‘Yes you with the curly hair‘. Olin ainoa siinä, jolla oli afro, joten ei ollut epäselvyyttä, ketä tässä tarkoitettiin, Rönkkö kertoo.

Rönkkö yritti kiivetä muiden tavoin aidan yli lavalle, mutta järjestyksenvalvoja esti Rönkön kertoman mukaan kulun.

– Kun selitin, että minut pyydettiin lavalle, järkkäri sanoi, että jos Megan valitsi sinut, sitten sinut valitaan uudestaankin. Se oli tosi omituinen kommentti, Rönkkö sanoo.

Sofia Rönkön mukaan järjestyksenvalvoja auttoi vierestä muita, valkoihoisia yleisön jäseniä aidan yli lavalle ja kysyi yhdeltä valkoihoiselta mieheltä, haluaisiko hän nousta lavalle.

Tummaihoinen Rönkkö kokee, että järjestyksenvalvojan toiminta oli rodullista profilointia ja rasismia.

Rodullisella profiloinnilla Rönkkö tarkoittaa virkavallan käytöstä, jossa ihminen luokitellaan etnisen taustan, ihonvärin tai uskonnon perusteella haitalliseksi ilman perusteita.

– Tuli sellainen olo, että olen jotenkin vaaraksi yleiselle järjestykselle, että tämän näköistä ihmistä ei voi päästää sinne, koska siitä voi tulla ongelmia.

Tunnelma keikalla oli Rönkön mukaan iloinen ja ystävällinen, eikä minkäänlaista tappelua tai muuta häiriköintiä tapahtunut.

Lavalla oli Rönkön mukaan muita tummaihoisia ihmisiä, mutta hänen näkemänsä mukaan kyseinen järjestyksenvalvoja ei auttanut sinne kuin valkoihoisia. Yle on puhunut myös toisen Rönkön seurueessa olleen ihmisen kanssa, joka näki tilanteen ja koki sen samoin.

Festivaalijärjestäjä: "Tietenkään en hyväksy"

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kertoo Ylelle, että tapausta selvitetään sisäisesti. Festivaalilla on tarkka ohjeistus henkilökunnalle siitä, ettei minkäänlaista rasismia tai syrjintää hyväksytä.

– Tietenkään en hyväksy sitä, jos siellä on valikoitu ulkonäön perusteella ihmisiä. Toivottavasti siitä ei ole kyse.

Megan Thee Stallion on lavalla sinistä taustaa vasten. Hänellä on musta afro auki ja musta paljastava glitterpuku yllään.
Megan Thee Stallion esiintyi Ruisrockissa, Turussa sunnuntaina 10. heinäkuuta. Kuva: Joanna Tzortzis / Yle

Niemelä katsoi itsekin Megan Thee Stallionin keikkaa ja kuvailee tilannetta lavan edustalla intensiiviseksi.

– En osaa tarkemmin kommentoida, mitä siinä on käynyt. Kun kaukaa selän takaa artisti osoittaa yleisöön ihmisiä, voi olla haastava tilanne bongata sieltä ne oikeat ihmiset.

Ruisrock selvittää nyt lavanedustan tapahtumia. Jos Rönkön tulkinta tilanteesta on paikkansapitävä, Niemelän mukaan on syytä keskustella kyseisen järjestyksenvalvojan kanssa siitä, voiko hän olla seuraavana vuonna töissä festareilla.

Pepun heilutusta tärkeämpi asia

Megan Thee Stallionin keikka oli Sofia Rönkölle pitkään odotettu ja tärkeä kokemus. Kuopiossa kasvanut Rönkkö on kaivannut tummaihoisia naisia esikuvikseen lapsuudesta saakka. Siksi Megan Thee Stallion on hänelle artistina erityisen merkittävä.

Rönkkö kertoi kokemuksestaan alunperin somessa. Hän halusi nostaa asian esille, koska tapaus toimii hänen mielestään esimerkkinä laajasti tapahtuvasta rodullisesta profiloinnista, johon on vaikeaa puuttua.

– Ei tässä todellakaan ole kyse vain siitä, etten päässyt heiluttamaan takapuoltani sinne lavalle. Kyse on siitä rodullisesta profiloinnista, jota me poc-ihmiset (people of colour) kohtaamme arjessa.

Rönkön mukaan ihmiset uskovat helpommin, kun tummaihoinen puhuu väkivallan uhasta tai suorasta nimittelystä, mutta profiloinnin kaltainen rasismi jää helpommin piiloon.

– Siksi siitä pitäisi puhua enemmän, jotta sitä opitaan tunnistamaan paremmin.

Keikasta jäi kuitenkin Sofia Rönkölle hyvä mieli, koska Megan Thee Stallion otti juonnoissaan häneen yhteyttä tapahtuneen jälkeen.

Kun Rönkkö ei päässyt lavalle, hän alkoi itkeä. Rönkön mukaan Megan The Stallion huomasi reaktion ja otti kontaktia lavalta.

– Hän kysyi, miksi itken ja sanoi: ‘Girl you beautiful, okay let’s go’. Näytin käsillä hänelle sydäntä. Se pelasti keikkakokemuksen, eikä minun tarvitse surra sitä, etten päässyt itse lavalle.

Megan Thee Stallion esiintyi Ruisrockissa nyt toisen kerran. Räppäri voitti parhaan uuden artistin Grammy-palkinnon vuonna 2021, ja hänet tunnetaan muun muassa kappaleista Savage ja WAP.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 13. heinäkuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Ruisrock kokosi Ruissalon Kansanpuistoon viikonlopun aikana 105 000 festivaalivierasta

Ruisrock luopui vammaisavustajien sisäänpääsyn tiukennuksista – vammaisaktivisti piti syrjintänä

Suosittelemme sinulle