Hyppää sisältöön

Nuorten usko omaan tulevaisuuteen on vahvistunut mutta maailmaan heikentynyt – näin huolenaiheet kannattaa ottaa puheeksi lasten kanssa

Alle puolet nuorista uskoo ihmiskunnalla olevan edes kykyä tai halua ratkaista globaaleja ongelmia. Tulos on hätkähdyttävä, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Olli Alasen mukaan vanhempien kannattaa miettiä, miten he puhuvat tulevaisuudesta nuorille.
Olli Alasen mukaan vanhempien kannattaa miettiä, miten he puhuvat tulevaisuudesta nuorille.
Antti Kurra

Nuoret uskovat aiempaa vahvemmin omaan tulevaisuuteensa, selviää Lasten ja nuorten säätiön ja teknologiayhtiö Tietoevryn tuoreesta selvityksestä. 52 % nuorista kertoo, että heidän uskonsa omaan tulevaisuuteensa on vahvistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Tulosta voidaan pitää yllättävänä.

– Jos mietitään, millaisessa maailmassa nuoret ovat viime vuodet eläneet, siinä mielessä tulos on ilahduttava, kertoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Toisaalta 41 % nuorista kertoo uskonsa maailman tulevaisuuteen heikentyneen. Alasen mukaan erityisen hätkähdyttävää on, että alle puolet nuorista uskoo ihmiskunnalla olevan edes kykyä tai halua ratkaista globaaleja ongelmia.

Tyypillisesti nuorten suurimpana huolenaiheena tulevaisuudessa on pidetty ilmastonmuutosta. Poikkeuksellista selvityksessä onkin se, että suurimmaksi huoleksi on noussut sota.

Silmiinpistävää on myös se, että naiset näkevät tulevaisuuden selvästi pelottavampana ja epävarmempana kuin miehet.

Alanen kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, miten puhua nuorille tulevaisuudesta.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Miten pandemia ja sota ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten uskoon tulevaisuudesta?

Lue lisää:

Nuorten usko tulevaan säröilee, ja Saara Katainen, 15, tietää ainakin yhden syyn: "Erilaisuudesta ei puhuta tarpeeksi" – Unicef listaa tukun muita tekijöitä

Auttavissa puhelimissa ja chateissa puhutaan sodasta – MLL: Moni lapsi ja nuori kokee, ettei hätääntyneiltä vanhemmilta saa nyt tukea

Nuoria ahdistaa selvästi aiempaa enemmän etenkin Keski-Pohjanmaan maaseutupaikkakunnilla – sosiaaliset tilanteet jännittävät

Suosittelemme sinulle