Hyppää sisältöön

Hallituskumppanit eivät lämpene vasemmistoliiton miljonääriverolle – pitäisi mieluummin pohtia, kuinka saadaan lisää verotettavaa, sanoo keskustan Pakarinen

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ja keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen eivät ottaisi vasemmistoliiton ehdottamaa miljonäärien varallisuusveroa käyttöön.

Niina Malm ja Riikka Pakarinen.
SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ja keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen. Kuva: Markku Sandell / Yle ja Pekka Tynell / Yle
Laura Kangas

Keskusta ja sosiaalidemokraatit eivät innostu hallituskumppaninsa vasemmistoliiton ehdotuksesta, jonka mukaan Suomessa pitäisi ottaa käyttöön niin sanottu miljonäärivero.

Vasemmistoliiton Suomi-areenassa lanseeraama ehdotus miljonääriverosta olisi varallisuusvero, jolla verotettaisiin yli miljoonan euron omistuksia omaa asuntoa lukuunottamatta.

Keskustan mielestä ehdotus ei missään nimessä ole realistinen, sanoo varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen.

– Meidän tavoitteenamme on se, että lisäämme suomalaista omistajuutta täällä Suomessa, ei päinvastoin. Tämä miljonäärivero toimisi nimenomaan päinvastaisesti, Pakarinen sanoo.

Pakarinen vetoaa myös siihen, että tällä hetkellä Suomessa tuloverotuksen progressio on tiukka ja tuloveroaste muutenkin kireä.

– Ennen kuin pohdimme uusia veroja, pitää pohtia, kuinka saamme lisää verotettavaa, eli kuinka saamme lisää yrityksiä ja työpaikkoja Suomeen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan miljonääreihin kohdistuva varallisuusvero olisi oikeudenmukainen tapa kasvattaa verotuloja. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Nyt tärkeimpiä olisivat täsmätoimet

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ei tuomitse eikä kannata varallisuusveroa, mutta toteaa, että tärkein lähtökohta verotuksessa on oikeudenmukaisuus.

– Ihmisiä verotetaan sen mukaan, mikä on heidän kykynsä maksaa veroja. Varsinkin tässä tilanteessa, kun inflaatio nousee koko ajan, on erityisen tärkeää ottaa huomioon pienituloiset ja hankalassa asemassa olevat, Malm sanoo.

Malmin mukaan hallitus käsittelee ensi syksyn budjettiriihessä "kaikkia mahdollisia ratkaisuja", mutta miljonääriveroa siellä tuskin nähdään. Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson myönsi Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa suoraan, että ehdotus on ennemminkin avaus tulevia eduskuntavaaleja ajatellen. Eduskuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Malmin mukaan tämänhetkisessä taloustilanteessa olisi tärkeintä keksiä konkreettisia täsmätoimia, joilla etenkin pienituloisia voitaisiin auttaa hintojen noustessa. Inflaatioon miljonäärivero ei auttaisi, Malm toteaa.

– Ei mikään ratkaise tätä inflaatiota.

Myös vihreät ja RKP ovat suhtautuneet vasemmistoliiton ehdotukseen nihkeästi. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi maanantaina STT:lle, että vero monimutkaistaisi Suomen verorakennetta ja tekisi verotuksesta vähemmän ennustettavaa.

Myös vihreiden poliittisesta tavoiteohjelmasta löytyy maininta "maltillisesta varallisuusverosta". Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kuitenkin kritisoi Iltalehdessä (siirryt toiseen palveluun) miljoonan euron rajaa ja pitää sitä sattumanvaraisena.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen tyrmäsi myös miljonääriveron aiemmin tiistaina. Hänen mukaansa verossa olisi iso riski siihen, että varallisuus valuisi veron takia Suomesta ulkomaille.

Voit keskustella aiheesta 13.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

"Kuolleena syntynyt ajatus", sanoo Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja miljonääriverosta

Suosittelemme sinulle