Suomalaisten erilainen suhtautuminen kissoihin ja koiriin näkyy edelleen. Löytöeläinkotiin päätynyt koira löytää takaisin omistajalleen lähes joka kerta. Kissojen kohdalla taas reilusti yli puolessa tapauksista kissan oikeaa omistajaa ei koskaan löydetä, kertoo Akaan Toijalassa toimivan Sinnan eläinhoitolan pitäjä Sirkku Laine.
– Kissan arvo on jostain syystä vieläkin hyvin alhainen ellei jopa ilmainen. Kissa on halpa ihmisen mielessä verrattuna koiraan, pohtii Laine.
Sirkku Laine pitää kesäkissoja isompana ongelmana ulkona liikkuvia leikkaamattomia kissoja. Toinen iso ongelma tällä hetkellä on ihmisten yleinen pahoinvointi, joka näkyy myös eläintenpidossa.
– Sellainen ilkeys eläintä kohtaan ja eläimen tarkoituksenmukainen pahoinpitäminen.
Tämä näkyy erityisesti kissojen kohtelussa, kissoja pidetään omatoimisina sekä eläiminä, jotka pärjäävät luonnossa. Laineen mukaan tämä on osittain tietämättömyyttä kissan lajinmukaisesta elämästä ja toiminnasta, myös mielikuvat kissoista ovat virheellisiä.
Perheessä lemmikkinä ollut kissa villiintyy luonnossa jopa parissa kuukaudessa, jos kissa päätyy tämän jälkeen löytöeläinkotiin, sen luonteessa näkyy selvä muutos.
– Näkee että nämä kissat eivät enää halua ulos, kun ne saavat sen hyvän kodin, ne oikein linnoittautuvat sinne asuntoon eivätkä missään tapauksessa mene ulos vaikka saisivat, kertoo Sirkku Laine havainnoistaan.
Valistustyötä tehty vuosia
Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin päätyy edelleen useita satoja kissoja vuosittain. Tämä siitäkin huolimatta, että yhdistys on tehnyt valistustyötä kesäkissoista sekä hallitsemattomista kissapopulaatiosta jo pitkään.
Tällä hetkellä kissoja on yhdistyksen vapaaehtoisten hoivissa noin 130. Alkuvuoden aikana kissoja on tullut noin 50.
– Kesäkissojen hylkäämisten osalta pahin aika on edessä elokuulta lähtien ja pahin ruuhkahuippu on loka-marraskuussa, kun ilma alkaa kylmenemään ja kissoja pitäisi pihapiireistä tulla hakemaan heti, kertoo Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys ry:n puheenjohtaja Riikka Ala-Hulkko.
Kissojen lisäksi eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin päätyy eksoottisempiakin eläimiä kuten punakorvakilpikonnia ja käärmeitä.
– Eksoottisena voidaan pitää kanoja ja ankkojakin, sillä niitä on tullut yhdistyksen huomaan vain kerran.
Vaikka yhdistykselle päätyvien eläinten määrä on edelleen suuri, kymmenen vuotta toiminnassa mukana ollut Riikka Ala-Hulkko ei kuitenkaan usko, etteikö valistuksella olisi tehoa.
– Esimerkiksi kissojen adoptioluvut alkavat näyttämään todella hyviltä. Ihmiset selkeästi haluavat antaa toisen mahdollisuuden kissoille, ja haluavat ottaa niitä eläinsuojeluyhdistyksiltä. Se on semmoinen rohkaiseva tekijä, että valistus on oikeasti mennyt perille, Ala-Hulkko sanoo.
Testamenttilahjoitus mahdollistaa toiminnan jatkuvuuden
Yhdistys sai viime vuoden lopulla merkittävän testamenttilahjoituksen. Noin 850 000 euron lahjoitus tuli yhdistykselle täytenä yllätyksenä, eikä siitä ollut tietoa etukäteen. Lahjoituksen turvin yhdistys pystyy suunnittelemaan toimintaansa pidemmällä aikajänteellä, sillä pelkät eläinlääkärikulut ovat vuosittain noin 200 000 euroa.
– Meillä ei ole yhtäkään palkattua työntekijää, vaan vapaaehtoiset ovat kantaneet vastuun. Lahjoitus on auttanut vapaaehtoisten kokemassa stressissä, ja tuonut meille mahdollisuuksia isompiin kampanjoihin, kertoo Ala-Hulkko.
Lahjoituksen turvin yhdistys hankki myös toiminnan kannalta tärkeän ison varastotilan, jossa pystytään säilyttämään asianmukaisissa tiloissa yhdistykselle lahjoituksena tulevia tavaroita ja ruokatarvikkeita. Reilun sadan neliön varastoa remontoidaan parhaillaan.
Tiloihin tulee myös pieni kokoontumistila, josta uskotaan olevan apua myös jäsenhankinnassa. Yhdistyksen jäsenmäärä on pysynyt viime vuoden ajan tasaisesti noin 800 jäsenessä.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 15.7. kello 23:een saakka.
Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vink-9ki tampere@yle.fi.