Hyppää sisältöön

Nasa julkaisi James Webb -avaruusteleskoopin jännityksellä odotettuja kuvia: "Asioita, joita ei ole nähty koskaan aiemmin"

Kuvien julkaisussa otettiin yöllä jo varaslähtö, kun Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille esiteltiin ensimmäinen maistiainen.

Kuva avaruudesta.
James Webb -teleskoopin ottama kuva NGC 3132:sta eli eteläisestä rengassumusta. Kuva: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut tähän mennessä suurimman ja voimakkaimman avaruusteleskoopin ottamia ensimmäisiä kuvia. Kuvat on otettu Nasan entisen johtajan James Webbin mukaan nimetyllä avaruusteleskoopilla.

– Tänään ihmiset ympäri Maapallon näkevät universumista asioita, joita ei ole nähty koskaan aiemmin, kasvatti Nasan pääjohtaja Bill Nelson odotuksia ennen uusien kuvien esittelyä.

Ensimmäisenä esiteltiin kuva, joka julkaistiin jo viime yönä. Julkaisussa otettiin varaslähtö, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pääsi näkemään ensimmäisen uuden kuvan.

Kuvassa näkyy massiivinen galaksijoukko nimeltään SMACS 0723.

Massiivinen galaksijoukko SMACS 0723 (Webb-teleskoopin ensimmäinen virallinen värikuva).
Massiivinen galaksijoukko SMACS 0723 ensimmäisessä James Webb -teleskoopin ottamassa julkaistussa kuvassa. Kuva: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Suurin osa ensimmäisenä julkaistun kuvan valopisteistä on hyvin kaukana olevia galakseja. Kuva tarjoaa tähän mennessä "syvimmälle" maailmankaikkeuden historiaan ulottuvan otoksen.

Lisää aiheesta: James Webb -avaruusteleskooppi näkee ennennäkemättömän pitkälle maailmankaikkeuteen – näin tulkitset Webbin ensimmäistä kuvaa

Tiedostustilaisuuden ensimmäisenä ennennäkemättömänä kuvana esiteltiin otos eksoplaneetasta WASP-96 b. Se on eteläisellä tähtitaivaalla Feeniks-tähdistössä oleva eksoplaneetta, joka kiertää WASP-96 -tähteä.

Kyseessä on suurikokoinen eksoplaneetta, joka koostuu pääosin kaasusta Jupiterin tapaan, mutta on jotakuinkin puolet massaltaan Jupiteriin verrattuna. Se on noin 1 150 valovuoden päässä Maasta ja se löydettiin vuonna 2014.

Seuraavana esiteltiin kuva NGC 3132:sta. Se on eteläinen rengassumu Purjeen tähdistössä yli 2 000 valovuoden päässä Maasta oleva planetaarinen sumu. Kyseessä on siis kuolleen tähden ympärilleen sinkoama kaasupilvi, joka laajenee koko ajan.

Kyseessä on eräs parhaiten tutkittu planetaarinen sumu, joten Webbin tuloksia voi verrata aiempiin havaintoihin.

Neljäntenä esitelty Webbin teleskoopin ottama otos kuvaa Stephanin kvintettiä. Stephanin kvintetti on viiden galaksin muodostama tiivis galaksijoukko Pegasuksen tähtikuviossa noin 290 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Neljä galakseista sijaitsee niin lähellä toisiaan, että niiden spiraalirakenne on mennyt rikki galaksien keskinäisen painovoiman vääntämänä. Viides ryhmän galakseista sattuu näkymään vain samalla suunnalla.

Kuva avaruudesta.
Stephanin kvintetti on viiden galaksin muodostama tiivis galaksijoukko Pegasuksen tähtikuviossa noin 290 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Kuva: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO

Viimeisenä esitelty kuva on otettu Kölisumusta, eli Carina-sumusta. Se on noin 8 500 valovuoden päässä Maasta sijaitseva suurikokoinen, hyvin monipuolinen kaasusumu. Sumu näkyy eteläisellä tähtitaivaalla Kölin tähdistössä.

Sumun uumenissa on nuorimpia tunnettuja tähtiä, kuten myös hyvin suuria ja massiivisia tähtiä. Siellä on myös kaikkein kirkkain tiedossamme oleva Linnunradassa sijaitseva tähti.

Kuva avaruudesta.
Kölisumu eli Carina-sumu sijaitsee on noin 8 500 valovuoden päässä Maasta. Tämän näyttävän otoksen Nasa oli säästänyt tiistain julkistustilaisuuden loppuhuipennukseksi. Kuva: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO

Teleskooppi lähti matkaan joulupäivänä

James Webb -avaruusteleskooppi lähetettiin avaruuteen 25. joulukuuta 2021. Sen jälkeen laitetta on valmisteltu tieteellisiä havaintoja varten. Kun kaikki oli viime viikolla valmista, aloitettiin ensimmäisten tieteellisten havaintojen tekeminen.

Nyt julkistetut kuvat ja tiedot ovat tuloksia näistä havainnoista. Tarkempia tietoja ja havaintoja kerrotaan huomenna keskiviikkona.

Kyse on Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n, Euroopan avaruusjärjestön ESA:n ja Kanadan avaruusjärjestön CSA:n yhteistyöstä.

Lisää aiheesta:

Uuden avaruusteleskooppi Webbin ensimmäinen kuva julkaistiin – viisi kysymystä ja vastausta kaikista uusista kuvista

Avaruusteleskooppi James Webb saavutti kohteensa

Avaruusteleskooppi Webb on valmis hommiin – kahden viikon riskialtis alku on sujunut odotettua paremmin

Lähes yhdeksän miljardin euron James Webb -teleskooppi laukaistiin avaruuteen joulupäivänä

Uuden sukupolven avaruusteleskooppi laukaistaan pian matkaan Etelä-Amerikasta – Yle tutustui isosilmäiseen jättiläiseen avaruuskeskuksessa

Suosittelemme