Hyppää sisältöön

34 melojaa joutui pulaan kajakeissaan Saimaalla: "Ihan emme ehtineet ukkosen alta pois"

Ukkoskuurot ja rankat sateet työllistivät illalla ja yöllä pelastuslaitoksia etenkin Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

Kadulla sataa rajusti.
Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella oli illan ja yön aikana kymmeniä tehtäviä. Kuva: Anna Ruda / Yle
Tekijät

Ukkoskuurot ja rankat sateet ovat työllistäneet illalla ja yöllä pelastuslaitoksia Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Valtaosa tehtävistä on ollut vahingontorjuntatehtäviä, kuten veden pumppaamista kiinteistöistä.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella oli illan ja yön aikana kymmeniä tehtäviä, pääasiassa kaatuneiden puiden ja tulvavesien aiheuttamia tehtäviä. Myös muutamia salamoiden sytyttämiä rakennuspaloja on sammutettu yön aikana Savitaipaleella, Taipalsaarella ja Imatralla.

Lisäksi 34 henkilön kanoottiseurue oli joutunut pulaan Saimaalla Lappeenrannan kaupunginlahden edustalla. Kanooteilla liikkunut ryhmä tiesi ukonilman olevan tulossa, mutta ei ehtinyt rantaan melonnan venähdettyä varttitunnilla.

– Ihan emme ehtineet alta pois. Rintama tuli vastaan kaupunginlahdella. Pikisaaren sillan alituksen vuoksi melottiin pitkänä letkana. Pidemmälle ehtineiden oli parempi jatkaa suoraan vastatuuleen kuin kääntää kajakkia kovassa tuulessa, kertoo melojien ohjaajana toiminut Anu Karhu.

Ryhmä jakautui kahtia siten, että ensimmäinen joukko ohjaajineen lähti ylittämään kaupunginlahtea melojien kotilaituriin. Toinen ryhmä pääsi rantautumaan pursiseuran rantaan.

– Tunnelma oli poikkeuksellisesta ja jännittävästä tilanteesta huolimatta leppoisa. Trailerilla haettiin kajakit pursiseuran rannasta, sanoo Karhu.

Kajakkeja varastossa.
Kuvassa ukonilman armoille joutuneita kajakkeja. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Ei henkilövahinkoja

Henkilövahingoilta onkin Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan vältytty.

Savitaipaleen keskustassa salama sytytti tulipalon vanhusten palvelutalon katon yläpohjassa. Salama iski vesikaton läpi ja sytytti tulipalon pienrivitalon ullakkotilassa. Palon seurauksena palvelutalon kaksi asukasta jouduttiin siirtämään tilapäismajoitukseen seuraavaksi yöksi.

Taipalsaarella syttyi tulipalo omakotitalossa, ilmeisesti salaman aiheuttamana. Kaksi henkilöä ja kissa pääsivät ulos omatoimisesti.

Imatralla neljän asunnon talon kellarissa oleva sauna syttyi tiistai-iltana palamaan. Palon syttymissyytä selvitetään.

Myrsky katkoi myös sähköjä Kaakkois-Suomessa. Etelä-Karjalassa oli keskiviikkoaamuna edelleen muutamia kymmeniä talouksia ilman sähköä.

Pohjois-Karjalassa useita rakennuspaloja

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrotaan, että salamat aiheuttivat seitsemän rakennuspaloa.

Esimerkiksi Tohmajärvellä paloi rintamamiestyyppinen talo, Joensuussa aittarakennus, Nurmeksessa paloi Häränpään saaressa hirsimökki ja Tiirikkalantiellä varastorakennus.

Lisäksi pelastuslaitos kävi tarkastamassa useammankin salaman aiheuttaman käryn rakennuksissa.

Kaiken kaikkiaan eri puolilla Pohjois-Karjalaa pelastuslaitokselle kirjautui hoidettavaksi 46 hätäkeskuksen välittämää ukkosen aiheuttamaa tehtävää.

Vettä satoi paikoin rankasti. Esimerkiksi Joensuun Linnunlahdella vettä tuli yli 17 millimetriä tunnissa.

Pohjois-Karjalan Sähkön verkkoalueella oli ilman sähköjä enimmillään yli 2 000 taloutta. Vikoja oli eniten Lieksassa, Nurmeksessa, Juuassa, Kiteellä ja Tohmajärvellä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoset yleistyvät jälleen iltapäivään mennessä suuressa osassa maata.

Kymenlaaksossa vain pienempiä tehtäviä

Ukkonen aiheutti Kymenlaakson pelastuslaitokselle useita pienempiä tehtäviä Kotkassa.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että Kotkassa oli muutama puunraivaustehtävä, ja sadevettä valui Kotkan keskustassa liiketiloihin ja parkkihalliin.

Kymenlaakson pohjoisosassa ukonilma ei aihettanut pelastuslaitokselle tehtäviä.

Kovia ukkosia Keski-Suomessa

Myös Keski-Suomessa on ollut rajuja ukkospuuskia ja runsasta vesisadetta. Kuluneen vuorokauden aikana Jyväskylässä enimmillään lähes tuhannelta sähköyhtiöiden asiakkaalta on ollut sähköt poikki.

Laukaassa salama iski puoli yhdentoista aikaan aamulla omakotitaloon sytyttämättä kuitenkaan tulipaloa. Savua muodostui jonkin verran. Asukkaat olivat poistuneet paikalta.

Uutista täydennetty 13.7.2022 klo 8.12: Lisätty tieto, että tulipalo syttyi Savitaipaleella vanhusten palvelutalossa.

Lue myös:

Sähkökatkoja on ollut useissa kunnissa Pohjois-Savossa – Vesannolla salama sytytti omakotitalon tuleen

Ukonilmat hiipivät Suomen ylle, idässä ja kaakossa ollut laajoja sähkökatkoja – lähetä meille ukkoskuvasi

Suosittelemme sinulle