Hyppää sisältöön

Ukrainan supertähti Jaroslava Mahutshih, 20, ylsi mykistävään suoritukseen sodan keskeltä – lähestyy seuraavaksi ikivanhaa maailmanennätystä

Vasta 13-vuotiaana korkeushypyn aloittanut Jaroslava Mahutshih on todellinen junioritähti. MM-kisoissa ukrainalaishyppääjä jahtaa ensimmäistä ulkoratojen arvokisavoittoaan Suomen aikaa varhain keskiviikkona.

Jaroslava Mahutshih MM-halleissa.
Jaroslava Mahutshihin MM-hallikultaa edelsi haastava kisareissu Ukrainasta Serbiaan. Kuva: Getty Images for World Athletics
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Kaksi vuotta sitten kaikki oli vielä suhteellisen hyvin. Ukrainan 18-vuotias korkeushyppylahjakkuus Jaroslava Mahutshih vastaili World Athleticsin videohaastattelussa rohkeasti ja iloisesti haastattelijan kysymyksiin.

Haastattelija halusi tietää Mahutshihilta, mikä hänen kotikaupunkinsa on. Mahutshih on lähtöisin Dnipron kaupungista. Aiemmin hieman ujosti englanniksi vastannut urheilija oli saanut rohkeutta lisää.

– Tule Ukrainaan. Näytän sinulle maani, hyväntuulinen Mahutshih innostui.

– Ehkä meillä on yleisurheilun MM-kisat Ukrainassa, haastattelija totesi.

– Ehkä tulevaisuudessa!

Tämän vuoden helmikuun 24. päivä Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Kaikkien ukrainalaisten tavoin myös Mahutshihin elämä muuttui.

Sodasta maailmanmestaruuteen

Kun sota alkoi, Mahutshihilla oli hallikausi käynnissä. Kauden päätähtäin oli asetettu maaliskuussa pidettyihin Belgradin MM-halleihin.

Dramaattisesta käänteestä huolimatta Mahutshih halusi kilpailla MM-halleissa. Sodan alussa Mahutshih valmistautui kisoihin pommisuojassa. Hän lähti Dniprosta turvaan kylään, jossa hänen valmentajansa asuu. Harjoittelu sai jäädä hetkeksi tauolle.

Matkustaminen maasta oli luonnollisesti haastavaa. Kuitenkin jo pian alkoivat valmistelut arvokisareissua varten. Käynnistyi kolmen päivän ja 2 000 kilometrin matka Moldovan ja Romanian kautta Serbiaan.

Mahutshih oli tilastojen valossa MM-hallien voittajasuosikki, mutta dramaattisten käänteiden takia ukrainalaisen hyppyvire oli iso kysymysmerkki. Kilpailun alku oli hieman hapuilevaa, mutta hän sai hiljalleen juonenpäästä kiinni.

Mahutsihih taisteli kultamitalista Australian Eleanor Pattersonia vastaan. Ukrainalaisella oli kolmas yritys korkeudesta 200. Maailmanmestaruutta ajatellen sen oli pakko mennä yli.

Parikymppinen Mahutshih osoitti kovat kilpailijan ominaisuutensa ja selvitti korkeuden. Hän sai lisää itseluottamusta ja seuraava korkeus 202 meni heti ensimmäisellä yli.

Katso alta Jaroslava Mahutshihin voittohyppy Belgradin MM-kisoissa.

Katso Jaroslava Mahutshihin voittohyppy Belrgadin MM-kisoissa

Tuloksena oli MM-kulta. Lähtökohtiin nähden Mahutshihin esitys oli mykistävä.

Mahutshih totesi kisan jälkeen antaneensa ukrainalaisille hieman ilonaihetta.

– Kultamitalini osoitti, että ukrainalaiset ovat vahvoja, Mahutshih sanoi BBC:lle kisan jälkeen.

Jaroslava Mahutsih.
Jaroslava Mahutshih on tämän hetken kovimpia nuoria yleisurheilijoita. Hänellä on potentiaalia rikkoa 35 vuotta vanha maailmanennätys. Kuva: Getty Images

Luonnonlahjakkuus

Kuten MM-hallien suoritus osoittaa, Mahutshih ei ole kuka tahansa korkeushyppääjä. Vasta 13-vuotiaana lajin aloittanut ukrainalainen on todellinen junioritähti.

Ennen 20 ikävuotta hän ylitti kahden metrin rajan peräti 24 kertaa, kun mukaan lasketaan myös muut kuin pelkkä kisan paras tulos. Mahutshih on kyseisessä tilastossa ylivoimainen ykkönen.

MM-hallikullan lisäksi hänellä on ulkoradoilta MM-hopeaa ja olympiapronssia. Venäjä on tällä hetkellä suljettuna kansainvälisestä yleisurheilusta, joten lajia viime vuodet hallinnut Maria Lasitskene, 29, ei voi puolustaa maailmanmestaruuttaan.

Mahutshih otti kantaa venäläisurheilijoiden poissaoloon ennen Oregonin MM-kisoja.

– En halua nähdä tappajia kentällä, Mahutshih sanoi ruotsalaislehti Aftonbladetille.

Tällä ulkoratakaudella maailmantilaston ykköstuloksen 203 hypännyt Mahutshih tavoittelee Oregonissa uransa ensimmäistä suurvoittoaan ulkoradoilla. Hänen ennätyksensä on vuosi sitten hallikaudella hypätty 206, jolla hän jää vain kahden sentin päähän Ruotsin Kajsa Berqvistin sisäratojen maailmanennätyksestä.

Ex-korkeushyppääjä Osku Torro pitää ukrainalaishyppääjää luonnonlahjakkuutena.

– Hän juoksee itäeurooppalaisittain valtavan laajalla askeleella. Hän osaa juosta korkeushyppääjälle tyypillisesti alhaalla, mistä hän tulee ponnistukseen nätisti, useissa arvokisoissa hypännyt Torro arvioi.

Katso Jaroslava Mahutshihin suoritus Oregonin MM-kisojen karsinnassa.

Katso Jaroslava Mahutshihin suoritus Oregonin MM-kisojen karsinnassa

Korkeushypyn tähtitehdas

Ukrainaa voidaan kutsua korkeushypyn todelliseksi tähtitehtaaksi. Maasta on tullut 2000-luvulla useita huippuhyppääjiä.

Miesten puolella Juri Krimarenko voitti maailmanmestaruuden Helsingissä 2005. Moskovassa 2013 MM-kultaa saavuttanut Bohdan Bondarenko on puolestaan yksi kaikkien aikojen parhaimmista korkeushyppääjistä. Hän on miesten kaikkien aikojen tilastossa kolmantena ennätyksellään 242.

Naisista Julia Levtshenko ylsi MM-hopealle vuonna 2017. Krimarenkoa ja Bondarenkoa vastaan kilpaillut Torro sanoo, että ylipäänsä itäeurooppalaiset ovat olleet aina hyviä korkeushypyssä.

– Itä-Eurooppa on korkeushyppyä ajatellen suotuisaa aluetta. Sieltä tulee pitkärunkoisia hyviä tyyppejä. Bondarenkon menestys on varmaan osittain vaikuttanut Ukrainan korkeushyppyyn.

Yuriy Krimarenko yleisurheilun MM-kisojen korkeushyppykisassa 2015.
Juri Krimarenko on korkeushypyn maailmanmestari vuodelta 2005. Tässä hän hyppää Moskovan vuoden 2013 MM-kisoissa. Kuva: Getty Images
Ukrainan Bohdan Bondarenko juhli miesten korkeushypyn MM-kultaa Pekingissä 2015.
Bohdan Bondarenko on kaikkien aikojen parhaimpia korkeushyppääjiä. Kuva: Getty Images
Julia Levtsenko.
Julia Levtshenko on kuulunut jo vuosia maailman kovimpien korkeushyppääjien joukkoon. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Lahjakkain ukrainalaishyppääjä on kuitenkin Mahutshih. Naisten korkeushypyn maailmanennätys on Bulgarian Stefka Kostadinovan vuonna 1987 tekemä 209.

– Jos tuossa iässä on vain muutaman sentin maailmanennätystä jäljessä, onhan siinä käsittämätön lahjakkuus kyseessä. Hän on ollut naisten puolella suosikkiurheilijoitani jo ennen Ukrainan sotaa, Torro sanoo.

Torron mukaan maailmanennätys on Mahutshihille realismia.

– Hän on yksi potentiaalisimmista 210:n hyppääjistä Lasitskenen ohella.

Suurella todennäköisyydellä Mahutshih tuottaa ukrainalaisille jälleen ilonaiheita Oregonin MM-kisojen korkeusfinaalissa. Eikä se uusi maailmanennätyskään enää kaukana ole.

Mahutshih kilpailee naisten korkeuden finaalissa Suomen aikaa varhain keskiviikkona kello 3.40. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa.

Lue myös:

Kommentti: Korkeushyppytähti Maria Lasitskene on osoitus, millaista vahinkoa Venäjän käymä sota on tehnyt – vuosien toveruudesta jäi vain häpeää ja vihaa

Mitä ihmettä korkeushypyn tähdille on tapahtunut Tokion ikimuistoisen finaalin jälkeen? – "Tämä on sulaa hulluutta"

Huikea korkeustulos 19-vuotiaalta superlupaukselta – kaikkien aikojen kolmanneksi kovin hallitulos

Ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa valmistautuva Sini Lällä: "Korkeushyppääjän pituus on vähän niin kuin satanen Mersun ostossa"

Suosittelemme