Hyppää sisältöön

Lifecare-järjestelmän vika aiheutti työntekijöiden henkilötietojen vuotamisen Päijät-Sotessa

Työntekijöiden henkilötunnuksia tulostettiin kirjeisiin, joissa lähetettiin asiakkaille heidän pyytämiään lokitietoja.

Lähikuva isosta lasista, jossa lukee Päijät-Sote. Sisäänkäynnin ulko-ovi on puoliksi auki. Lahden sote-keskuksen sisäänkäynti.
Päijät-Soten mukaan henkilötunnukset ja henkilöiden nimet eivät olleet yhdistettävissä kirjeeseen laitetuista papereista. Kuva: Petri Niemi / Yle
Sini Ojanperä

Päijät-Soten työntekijöiden henkilötietoja on joutunut ulkopuolisten käsiin. Yhtymä toimitti kolmelle asiakkaalle heidän pyytämiään lokitietoja. Asiakkaat halusivat tietää, ketkä sote-yhtymässä ovat käyneet katsomassa heidän tietojaan.

Lifecare-järjestelmässä olleen virheen vuoksi asiakkaille lähettyihin kirjeisiin lipsahti nimien lisäksi myös henkilöstön sosiaaliturvatunnuksia. Virhe huomattiin sen jälkeen, kun paperit oli postitettu.

Päijät-Sotesta soitettiin asiakkaille ja heitä pyydettiin olemaan avaamatta kirjeitä. Tapahtuneesta ilmoitettiin asianomaisille, rekisterinpitäjälle ja tietosuojavaltuutetulle. Päijät-Soten mukaan henkilötunnuksia ja nimiä ei pysty yhdistämään toisiinsa.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi tiistaina yhdestä tapauksesta (siirryt toiseen palveluun). Lehden haastattelema asiakas kertoi avanneensa kirjeen Päijät-Soten pyynnöstä huolimatta ja toimittaneensa sen polisiille. Keskiviikkona Päijät-Sote tiedotti, että tietoja meni kaikkiaan kolmelle henkilölle.

Lifecaren kehittäjä TietoEvry kertoo Ylelle, ettei vastaavia ongelmatilanteita ole havaittu muualla Suomessa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle