Hyppää sisältöön

Missä ovat pörriäiset? Tutkija kertoo, mistä ampiaisten määrän vaihtelu johtuu – ero edelliseen vuoteen voi olla valtava

Hyttysiä ja paarmoja on tänä kesänä ollut runsaasti, mutta ampiaisia vähän. Vasta loppukesästä selviää, uhkaako ampiaiskantaa romahdus tänä vuonna.

Ampiainen
Ampiaisten yhteiskunnat ovat yksivuotisia. Edellisenä kesänä tuotettu uusi kuningatar perustaa yksin uuden pesän uuteen paikkaan. Kuva: Yle/Vastavalo:Markus Kauppinen
Pauliina Jaakkola
Avaa Yle-sovelluksessa
Ampiaisten surinaa on kuulunut tänä kesänä vähän - pitäisikö siitä huolestua?
Ampiaisten surinaa on kuulunut tänä kesänä vähän - pitäisikö siitä huolestua?

Valepesiä ja muita karkottimia ampiaisten häätämiseen on askarreltu aikaisempina kesinä ahkerasti, mutta tänä vuonna pörriäisiä ei ole tarvinnut pahemmin hätistellä.

Tutkija Jouni Sorvari Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että on tehnyt kotipihassaan saman havainnon: ampiaisia ei ole näkynyt. Vielä on kuitenkin liian aikaista vetää tilanteesta johtopäätöksiä, sillä ampiaisyhteiskunnat kasvavat kesän edetessä.

– Kesä on vielä nuori ampiaisten suhteen, niiden määrä runsastuu kesän loppua kohden. Yleensä ampiaiset ovat runsaimmillaan elokuun puolella, mutta toisinaan niitä voi olla paljon jo heinäkuun puolivälissä.

Sorvari on verrannut pyydyksiin tulleiden ampiaisten määriä vuodesta 2008 lähtien. Hän on havainnut, että ampiaisten määrä vaihtelee vuosittain paljon. Peräkkäisten kesien välillä ero voi olla jopa yli kaksikymmenkertainen.

Ampiaisten määrään vaikuttavat tutkijan mukaan sää ja taudit. Pitkään jatkuva viileä ja sateinen sää keväällä tietää huonoa ampiaisille. Runsaan ampiaisvuoden jälkeen liikkeellä saattaa olla enemmän tauteja tai loisia, jotka romahduttavat kantoja.

Ampiaisten määrissä voi olla myös huomattavaa alueellista vaihtelua.

Suosittelemme