Hyppää sisältöön

Ravintolat tehtailivat kahden nuoren kanssa netissä ruokatilauksia, joita ei ollut aikomustakaan valmistaa – rahat oli tarkoitus jakaa

Petosvyyhti paljastui Lappeenrannassa. Kahden ravintoloitsijan syytteet kaatuivat hovioikeudessa, neljä tuomittiin.

Vastapaistettu pizza on asetettu pakkauslaatikkoon.
Petosvyyhdissä hyödynnettiin ruokatilauksia välittänyttä yritysalustaa. Kuvituskuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Satu Krautsuk

Itä-Suomen hovioikeus on antanut tuomionsa niin sanottuun cardaamiseen liittyvässä petosvyyhdissä, johon kytkeytyy useita ravintoloita Lappeenrannassa.

Petosten ja maksuvälinepetosten sarja tapahtui jo vuosina 2014 ja 2015, mutta asia eteni oikeuskäsittelyyn vasta viime vuonna.

Kaksi alle 20-vuotiasta miestä oli hakkeroinut useiden luottokorttien tietoja, joilla he olivat tehneet lukuisia ruokatilauksia Lappeenrannan alueella sijaitseviin ravintoloihin. Tilaukset tehtiin ruokatilauksia välittäneen yritysalustan kautta.

Osassa tilauksista miehet olivat sopineet toteuttamattomiksi tarkoitetuista ruoka-annoksista ja yritysalustasta ravintolalle tilitettävien rahojen jakamisesta pikaruokaravintoloiden kanssa. Ruokatilauksia ei siis ollut tarkoitus valmistaa eikä toimittaa.

Etelä-Saimaan mukaan (siirryt toiseen palveluun) erääseen ravintolaan oli tehty helmikuussa 2015 yhden päivän aikana noin 1 700 euron edestä tilauksia. Ne olisivat vastanneet yli sataa ruoka-annosta tai useita satoja limsapulloja.

Päätekijät olivat ruokatilausten lisäksi ostaneet luottokorttitiedoilla verkkokaupoista elektroniikkaa ja vaatteita pääosin eteenpäin myytäväksi. Lisäksi he olivat luovuttaneet luottokorttitietoja edelleen muiden käytettäviksi.

Miehet ovat myöntäneet teot, mutta kiistivät niiden suunnitelmallisuuden.

Päätekijöiden tuomiot eivät muuttuneet

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden antamaa tuomiota kahden päätekijän osalta. Molemmat saivat törkeistä petoksista ja törkeistä maksuvälinepetoksista yli kahden vuoden ehdottomat vankeustuomiot.

Myöskään yhden ravintoloitsijan vuoden ehdollinen vankeustuomio ei muuttunut hovioikeudessa. Hänen on näytetty olleen suorassa yhteydessä päätekijöihin ja neuvotelleen heidän kanssaan tilausten hajauttamisesta eri ravintoloihin.

Kolmen ravintoloitsijan osalta hovioikeus sen sijaan katsoi jääneen näyttämättä, että he olisivat olleet tietoisia toiminnan laajuudesta ja tavoitelleet huomattavaa taloudellista hyötyä. He olivat kuitenkin hyväksyneet toteuttamattomiksi tarkoitettuja tilauksia ravintolaansa. He saivat tuomion perusmuotoisista petoksista, joista heille on tuomittu neljän ja viiden kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset.

Kahden ravintoloitsijan osalta jäi hovioikeudessa näyttämättä, että he olisivat olleet tietoisia tilauksista. Hovioikeus hylkäsi heitä koskevat syytteet.

Suosittelemme sinulle