Hyppää sisältöön

Helppo kesä jäi haaveeksi – korona kaataa terveydenhuollon henkilöstöä ja pahentaa työvoimapulaa entisestään

Tämä kesä on ollut useissa sairaanhoitopiireissä aiempia koronakesiä selvästi vaikeampi. Tuhansien sairauspoissaolojen ja henkilöstöpulan keskellä petipaikkoja on jouduttu sulkemaan jopa ennätysmäärä ja hoitoja ajamaan alas.

Korona tuo painetta ja lisätyötä, kertoo Lapin keskussairaalan päivystyksen vt. osastonhoitaja Mirva Pääkkönen
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronatartunnat aiheuttavat runsaasti sairauspoissaoloja Suomen terveydenhuollossa. Useat sairaanhoitopiirit kertovat, että heillä on päivittäin kymmeniä työntekijöitä pois töistä koronaan sairastumisen vuoksi.

Tänä vuonna Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) henkilöstölle on kertynyt noin 11 500 koronasta johtuvaa sairauspoissaolopäivää. Se on viidennes kaikista sairauspoissaoloista. Terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo, että tartunnat ovat kohdentuneet noin 1700 työntekijälle, joka on noin kolmannes koko henkilöstöstä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissäkin korona on aiheuttanut tammi-toukokuussa jo yli 3000 sairaspäivää.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä kertoo, että heidän alueellaan sairauspoissaolot ovat korkeammalla tasolla kuin edellisvuonna.

– Tilanne näyttää koronan suhteen menevän huonompaan suuntaan. Tartuntamäärät ovat nousussa ja ilmaantuvuus kasvussa, Kärnä sanoo.

Korona näkyy jätevedessä ja sairaaloissa

Sairaalassa on covid-potilaita jatkuvasti tasaiseen tahtiin ja koko maan tasolla määrä kasvaa. Virusta näkyy yhä myös jätevesiseurannoissa.

Pohjois-Pohjanmaan vs. johtajalääkäri Jaakko Niinimäki kertoo, että korona ja muut infektiot pääsivät vapaammin leviämään rajoitusten purkamisen jälkeen.

– Arvioisin, että koronan vuoksi poissaoloja on tällä hetkellä vähemmän kuin keväällä, mutta enemmän kuin aiempina vuosina. Ihan viimeisin tieto on, että nyt heinäkuun alussa henkilökunnan koronasairastaminen tuntuu hieman lisääntyneen, Niinimäki kertoo.

Pohjanmaalla sairauspoissaolot lähentelivät keväällä pahimmillaan kymmentä prosenttia.

– Nyt näyttäisi siltä, että tartuntaluvut ovat kaiken kaikkiaan noususuunnassa, Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen kertoo.

Kuvassa kukkia ja koronapikatesti, joka näyttää tartuntaa.
Tämän kesän tilannetta ei voi verrata aiempiin ilmaantuvuuslukuihin, sillä moni testaa itsensä kotona. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Korona pahentaa työvoimapulaa

Sairaanhoitopiirejä koettelee työntekijäpula. Töissä olevaa henkilökuntaa on jouduttu siirtämään eri osastoille tarpeen mukaan riittävän ammattitaidon varmistamiseksi, ja petipaikkoja on jouduttu sulkemaan. Ei-kiireellistä toimintaa on ajettu alas henkilöstön lomien mahdollistamiseksi.

Terveydenhuollon työvoimapula on ollut suurta etenkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS).

– Keväällä puuttui noin 500 sijaista, eli sairaansijoja on jouduttu sulkemaan ennätyksellisesti, hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander kommentoi.

HUSin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että korona leviää osastoilla aiempaa enemmän. Joitakin osastoja on jouduttu sulkemaan uusien potilaiden sisäänotoilta ja ohjaamaan uusia potilaita muille osastoille.

– Nämä kuvastavat suurta tartuntojen määrää yhteiskunnassa ja myös sitä, etteivät 3. tai 4. rokotekerrat enää anna merkittävästi suojaa tartunnan saamiselta uusilta virustyypeiltä, Järvinen sanoo.

Itä-Savon sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että sijaistilanne on huono. Pulaa on etenkin akuuttien poissaolojen tekijöistä.

Kainuun sotessa kesälomakauden sijaisuuksissa oli puutteita jo valmiiksi. Organisaatiossa on ollut nyt mahdollista tehdä sisäistä keikkaa.

Kymenlaaksossa etenkin sairaanhoitajille olisi tarvetta. Valmistuneita sairaanhoitajia ei kuitenkaan ole tällä hetkellä paljon saatavilla.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän, Siun soten, alueella kesälomasijaisten saatavuus on vaikeutunut selvästi vuodentakaiseen verrattuna.

Haasteellisinta on ollut saada kesäsijaisia riittävästi ikääntyneiden palveluista huolehtiviin kotihoidon yksiköihin ja asumispalveluihin. Niissä on ollut kesän alussa noin 20 prosentin sijaisvaje.

Lääkäri seisoo sairaalan käytävällä ja katsoo kameraan.
Lapin keskussairaalan päivystyksen osaston ylilääkäri Aino Loimu kertoo, että kesällä kokonaistilanne on ollut haastava. Korona ja vapautunut kesänvietto ovat tuoneet sairaalaan asiakkaita samalla, kun hoitajista on pulaa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Korona rasittaa työyhteisöjä

Koronan raskas kuorma tuntuu terveydenhuollon työyhteisöissä. Yle kysyi asiaa jokaisesta Suomen sairaanhoitopiiristä, ja vastaukset olivat hyvin yhteneväisiä.

– Kyllä henkilöstö on väsynyt ja siitä raportoinut, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen kertoo.

Terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon henkilöstö on joutunut toimimaan lähes kaksi ja puoli vuotta jatkuneessa poikkeustilanteessa.

– Meillä on edelleenkin koronapandemia menossa, viime keväänä oli hoitajien työtaistelu ja sittemmin alkoi kesälomakausi. Kyllä osassa henkilökuntaa alkaa näkyä väsymisen ja kuormittumisen merkkejä, vs. johtajaylilääkäri Eija Tomás Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo.

Kaksi edellistä kesää olivat monessa sairaanhoitopiirissä rauhallisia. Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattilan mukaan tämä kesä on ollut aiempia kesiä selvästi työläämpi.

– Toive koronatartuntojen hiipumisesta kesän ajaksi aikaisempien kesien tapaan ei näytä toteutuvan, päinvastoin, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Saara Tavi sanoo.

Länsi-Pohjan, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä koetaan, että koronarokotukset ovat tuoneet helpotusta koronatilanteeseen, kun tehohoito ei enää kuormitu aiempaan tapaan.

– Vaikka koronapotilaita on sairaalassa jonkun verran lähes koko ajan, he ovat hiukan parempikuntoisempia. Tehohoito ei ole niin kuormittunut kuin aiemmin, hoitotyön johtaja Karoliina Saari Mehiläinen Länsi-Pohjasta kertoo.

Neljäs rokote jakaa mielipiteet

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas on esittänyt, että terveydenhuollossa työskentelevä henkilökunta sisällytettäisiin neljänsien koronarokotteiden piiriin terveydenhuollon kantokyvyn takaamiseksi uudessa korona-aallossa.

Terveydenhuollon henkilökunta on saanut kolmannet koronarokotteensa pääosin jo yli puoli vuotta sitten. Rokotteen teho alkaa tutkimusten mukaan hiipua kolmen-neljän kuukauden kuluessa. Vasta annettu rokote pystyy myös tutkimusten mukaan estämään myös lievempiä sairastumisia jonkin aikaa.

Ajatus neljänsistä rokotteista henkilökunnalle saa kannatusta valtaosasta Suomen sairaanhoitopiirejä. Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ajatus sen sijaan tyrmätään.

– Hölynpölyä. Rokotesuoja vähentää sairaalahoidon riskiä. Uudet variantit kiertävät tehokkaasti rokotesuojaa ja suojaavat tartunnoilta huonosti. Logiikka ontuu pahasti, eikä ratkaisisi ongelmien juurisyitä, hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander kommentoi.

Lue myös:

Päivittyvä seuranta: 80-vuotiaille 4. rokote selvästi hyödyllisin | Uusi omikronmuunnos huolettaa Intiassa

Huippututkijat: paremmalla ilmanvaihdolla olisi mahdollista torjua hengitysteitse leviäviä epidemioita

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 14.7. kello 23 saakka.

Suosittelemme