Hyppää sisältöön

Helmareiden vaihtopelaajat harmissaan tilanteestaan – "Siihen, ketkä pelaavat avauksessa, ei voi kauheasti vaikuttaa"

Linda Sällström sanoo ymmärtäneensä puhututtaneen vaihdon, koska Tanska-ottelu oli hänelle "vaikea peli". Sarjajoukkueissaan loistavat vaihtopelaajat toivoisivat saavansa enemmän peliaikaa.

Jenny Danielsson taivasteli Tanskan maalivahdin huipputorjuntaa. Kuva: Tomi Hänninen
Riku Porvari,
Hinni Hirvonen

Helmareiden avauskokoonpano on jo muutaman vuoden ajan ollut varsin vakiintunut. Asia nousi pinnalle taas EM-kisoissa, kun Suomi hävisi Tanskalle 0–1. Suomi teki ottelussa vain kaksi pelaavaihtoa, kun niitä saisi tehdä viisi.

Jenny Danielsson tuli kentälle viimeisillä minuuteilla, ja oli lähellä maalintekoa.

– Siihen, ketkä pelaavat avauksessa, ei voi kauheasti vaikuttaa, Danielsson totesi keskiviikkona.

Kilpailullisissa otteluissa avauskokoonpanon pelaajat usein myös pelaavat lähes täydet minuutit. Tanska-ottelussa Danielsson olisi toivonut vaihtoja aikaisemmin, koska peli oli pitkään 1–0-tilanteessa.

– Meillä oli aikaa tehdä maali. Harmittavaa, ettei vaihtoja tullut aikaisemmin hyökkäyspäähän. Toivoisin saavani enemmän peliaikaa. Tiistaina se oli kaksi minuuttia, ehkä ensi pelissä enemmän, hän jatkaa.

Danielsson on pelannut EM-turnauksen kahdessa ottelussa yhteensä 13 minuuttia, josta seitsemän on ollut lisäaikaa.

Heidi Kollanen harjoituskentällä. Hän ei ole pelannut EM-turnauksessa minuuttiakaan. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Sarjajoukkueessa onnistumisia, maajoukkueessa aika kortilla

Myös muut EM-kisoissa vaihtopelaajina olleet puntaroivat kiveen hakattua avauskokoonpanoa.

– En voi sanoa, että olisin tyytyväinen, kun en ole pelannut ollenkaan. Totta kai haluaisin kentälle näyttämään omia taitojani, Heidi Kollanen sanoo.

– En usko, että kukaan urheilija voi olla täysin tyytyväinen, jos ei saa todella paljon vastuuta, Olga Ahtinen toteaa.

Kaikki kolme pelaavat Ruotsin pääsarjassa Damallsvenskanissa. Danielsson AIK:ssa, Kollanen Örebrossa ja Ahtinen Linköpingissä. Kollanen on sarjan suomalaisten välisen syöttöpörssin ykkönen, kun taas Ahtinen valittiin kevätkauden tähdistöjoukkueeseen.

Ahtinen on pelannut kisoissa 26 minuuttia, Kollanen ei minuuttiakaan. Kollasen mukaan vaihtopelaajien pieni rooli ei kuitenkaan vaikuta negatiivisesti joukkuehenkeen.

– Kyllä ne 11 ovat pelanneet hyvin, ja he pelaavat paljon yhdessä. Siksi he osaavat myös pelata parhaiten yhdessä, ei sitä voi kieltää. He ovat olleet hyvä joukkue meille, Kollanen toteaa sovittelevasti.

Sällström näki vaihtonsa loogisena

Eilisessä Tanska-ottelussa Suomen päävalmentaja Anna Signeul vaihtoi 89. peliminuutilla Anna Westerlundin tilalle Danielssonin. Aiemmin kentältä vaihdettiin ehkä hieman yllättäen Linda Sällström, jonka tilalle 73. minuutilla tuli Ahtinen.

– En pyytänyt itse vaihtoa, mutta olihan se minulle vaikea peli, Sällström arvioi.

Sällströmin mukaan Tanska oli hyvin perillä Suomen pelitaktiikasta ja osasi ottaa tilan puolustuslinjan takana pois.

– Jäin vähän aseettomaksi. Näen jollain tapaa loogisena, että minut pois otettiin, koska en hirveästi ollut saanut aikaisesti.

Sällström ei halunnut ottaa kantaa siihen, pitikö hän itse vaihtoa kummallisena.

Olga Ahtinen tuli vaihdosta kentälle tiistaina Tanskaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Helmarit hakee voittoa päätösottelustaan

Hävityn Tanska-ottelun lisäksi Suomen jatkohaaveet kariutuivat, kun Saksa voitti Espanjan tiistai-iltana. Ahtisen mukaan Suomella oli eilen mahdollisuus jopa kolmeen pisteeseen.

– Eilinen oli tärkeä päivä. Olisi pitänyt pystyä ottamaan pisteitä. Emme tulleet tänne vain pelaamaan alkulohkoa.

Pelaajilla on kuitenkin vielä halua näyttää osaamistaan päätösottelussa Saksaa vastaan. Saksa on voittanut kaksi ensimmäistä otteluaan vakuuttavasti; Tanska kaatui 4–0-lukemin, Espanja 2–0.

– Olemme ammattilaisia ja tottuneita siihen, että peleihin valmistaudutaan kunnolla. Haluamme näyttää, mihin oikeasti pystymme ja Saksa-matsi on hyvä mahdollisuus siihen. Hyvä, että meillä on vielä yksi peli jäljellä ja voidaan näyttää osaamistamme, Eveliina Summanen sanoo.

Kun Suomen jatkohaaveet ovat menneet, ehkä kentälle pääsee pelaajia, jotka eivät turnauksessa aiemmin ole pelanneet.

Nähtäisiinkö esimerkiksi Heidi Kollanen kentällä?

– En oikeastaan tiedä yhtään. En osaa sanoa siihen oikein mitään, Kollanen toteaa.

Lue myös:

Kommentti: Pelkkä ilo Helmareiden EM-kisapaikasta ei enää riitä – Palloliitto voi seuraavien vuosien aikana osoittaa, seisooko se sanojensa takana

Miten Helmarit voisi saavuttaa maailman kärkeä? Asiantuntijalta vaatimus Palloliitolle ja kritiikkiä valmennukselle: "Annettu aika paljon tasoitusta"

Suomi pysäytti maailmantähdet hetkeksi, mutta sitten tuli melkoinen virhekimara – videot ottelusta saivat asiantuntijat pyörittelemään päitään

Helmareiden päävalmentaja selitti ihmetyttäneitä ratkaisuja EM-kisojen isossa pelissä – asiantuntijat kyseenalaistivat perustelut

Suosittelemme sinulle