Hyppää sisältöön

Selfie voi tulla kalliiksi, jos haet sen Venäjältä – luvattomia rajanylityksiä havaittu enemmän kuin koko viime vuonna

Kuluvana vuonna luvattomia rajanylityksiä on huomattu Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen alueella yhteensä 11.

Toistakymmentä suomalaisagenttia teki sotien jälkeen vakoilureissuja itärajan yli sotilasliitto Naton laskuun.
Luvattomia rajanylityksiä havaitaan itärajalla yleensä juuri kesäisin. Kuva: Ghadi Boustani / Yle
Marika Anttonen

Kaakkois-Suomessa on havaittu tänä vuonna enemmän luvattomia rajanylityksiä kuin koko viime vuonna yhteensä. Suomen ja Venäjän välinen raja on ylitetty tänä vuonna ilman lupaa 11 kertaa. Koko viime vuoden lukema oli kahdeksan.

Viikon sisällä Kaakkois-Suomen rajavartiosto on havainnut peräti neljä luvatonta rajanylitystä.

Viimeisin tapaus havaittiin tiistaina, kun yksi henkilö meni luvattomasti Suomesta Venäjälle Kuurmanpohjan alueella lähellä Imatraa.

Muut tapaukset ovat sattuneet Lappeenrannassa Nuijamaalla ja Vainikkalassa sekä Imatralla.

Lue lisää: Jälleen luvaton rajanylitys itärajalla – yksi henkilö meni Suomesta Venäjälle

– Kohtuullisen vilkas kesä on ollut, mutta ei mitenkään normaalista poikkeava, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja majuri Kimmo Gromoff.

Suomen ja Venäjän raja Nuijamaalla
Suomesta Venäjälle luvattomasti menevät henkilöt ovat yleensä turisteja. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Yleensä kesäisin

Vuosien 2015–2022 aikana luvattomia rajanylityksiä on havaittu Kaakkois-Suomessa vuosittain noin kymmenen kappaleen luokkaa. Kiireisimpänä ajankohtana, vuonna 2018, tapauksia oli yhteensä 17.

Yleisjohtaja Kimmo Gromoffin mukaan suurin osa luvattomista rajanylittäjistä tulee Venäjältä Suomeen. Yleensä luvattomasti Suomeen tulevat henkilöt anovat Suomesta turvapaikkaa.

– Usein tekninen valvonta saa heistä havainnoin. Myös paikalliset asukkaat helposti soittavat meille, jos alueella liikkuu joku joka siellä ei yleensä kulje. Joskus myös koirapartio saa havainnon, että joku on mennyt rajan yli.

Suomesta Venäjälle luvattomasti menevät henkilöt taas ovat yleensä turisteja, jotka käyvät raja-aukolla tai muutaman metrejä Venäjän puolella ottamassa kuvia ja palaavat sitten takaisin.

– Lähtökohtaisesti näistä jää yleensä aina kiinni. Luvatonta valtakunnanrajan ylitystä tutkitaan yleensä valtionrajarikoksena, josta maksimirangaistus on vuosi vankeutta. Yleensä rangaistus on päiväsakkoja tai ehdollista vankeutta.

Gromoffin mukaan valtionrajarikoksesta saattaa saada varsin merkittävän määrän päiväsakkoja. Päiväsakkojen kokonaissumma riippuu ihmisen tuloista.

– Päiväsakot vaihtelevat muutamasta kymmenestä muutamiin satoihin euroihin. Päiväsakkojen kokonaissumma saattaa olla tuhansiakin euroja.

Joskus Suomesta Venäjälle ylittää rajan myös ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta ylittää rajaa laillisesti, mutta heillä on syystä tai toisesta halu sinne mennä. Gromoffin mukaan luvattomia rajanylityksiä havaitaan eniten juuri kesäisin.

– Jos lunta on paljon ja ei ole tottunut liikkumaan sellaisissa olosuhteissa, se on lähes mahdoton temppu tulla yli. En muista yhtään sellaista tapausta, että ylisi olisi tultu maaston kautta kun on ollut paljon lunta.

Lue seuraavaksi:

Rajavartiolaitos: Itärajalle saattaa nousta raja-aitaa jo tänä kesänä – nyt Suomen ja Venäjän välissä ei ole juuri mitään estettä

Suosittelemme sinulle