Hyppää sisältöön

Opiskelija-asunnon pienen parvekkeen kätköissä kasvaa vuoden parhaana palkittu puutarha – Olivia Kuronen kertoo, miten se syntyi

Olivia Kuronen kasvattaa omalla parvekkeellaan muun muassa tomaattia, salaattia ja mansikoita. Pieniin parvekkeisiin hän suosittelee kaiteen yli roikkuvia pieniä parvekelaatikoita.

Nuori nainen istumassa puisella parveke-tuolilla parvekkeellaan. Parvekkeella erilaisia kukkaruukkuja ja -penkkejä, joissa hyötykasveja.
Olivia Kuronen valittiin vuoden opiskelijapuutarhuriksi sosiaalisessa mediassa toteutetussa kilpailussa, johon osallistui yhteensä 36 kilpailijaa. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle
Mikko Mykkänen

Lappeenrannassa opiskeleva Olivia Kuronen istutti pari vuotta sitten parvekelaatikkoon yrttejä. Kaksi vuotta myöhemmin hän voitti valtakunnallisen Opiskelijapuutarhurit2022-kilpailun.

Kilpailun voitto tuli Kuroselle täysin yllätyksenä. Hän oli jopa ehtinyt unohtaa koko kilpailun.

– Olihan se positiivinen yllätys, että tällaisella ihan tavanomaisella puutarhaparvekkeella voi saada palkinnon, Kuronen kertoo.

Nuori nainen kumartumassa parvekkeensa salaatti-istutukseen. Hän poimii salaatinlehtiä. Parvekkeella erilaisia kukkaruukkuja ja -penkkejä, joissa hyötykasveja.
Olivia Kuronen ei ollut voittanut Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön omaa kilpailua, joten voitto valtakunnallisesta kilpailusta yllätti. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Yrteillä pääsee alkuun

Kurosen parvekepuutarha sai erityisiä kiitoksia siitä, että hän oli lähtenyt pienessä tilassa toteuttamaan rohkeasti hyötypuutarhaa. Palkinnon ansainnut parveke on noin kuuden neliömetrin kokoinen.

Hän aloitti oman parvekepuutarhansa yksittäisillä yrteillä, ja on sen jälkeen laajentanut puutarhaa vuosi vuodelta muutamalla laatikolla tai ruukulla.

Hän suosittelee suosittelee puutarhaa harkitsevalle ensimmäisiksi kasveiksi yrttejä.

– Perusyrtit kuten basilika ja minttu menestyvät tosi hyvin, sanoo Olivia Kuronen.

Istutettaviksi kelpaavat muun muassa kaupasta ostettavat ruukuissa myytävät basilikat.

Samettiruusuja samassa istutuksessa tomaattien kanssa.
Olivia Kuronen muistaa äitinsä kertoneen, että samettiruusut pitävät tuholaisia loitolla.  Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Palkittu parveke yllättää tavanomaisuudella

Korkeakouluista ja opiskelija-asunnoista tunnetussa Lappeenrannan Skinnarilassa asuvan Kurosen parveke yllättää, sillä sieltä ei löydy mitään tiettyä asiaa, joka suoraan erottaisi sen muista parvekkeista.

Parvekepuutarhan hohto löytyykin kokonaisuudesta. Parvekkeen kaksi sinistä puista tuolia ja laaja valikoima erilaisia hyötykasveja riittävät puutarhan kotoisan tunnelman luomiseen.

Ilmapiirin kruunaa erilaisten ruokakasvien kirjo. Oman parvekkeen tuoreet yrtit, salaatit, tomaatit ja mansikat tarjoavat varmasti iloa kenen tahansa arkeen.

Tomaattikasvi jossa vielä raakoja ja vihreitä tomaatteja.
Olivia Kurosen ja hänen kumppaninsa Kuisma Närhen parvekkeelta löytyy myös kirsikkatomaatteja. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Luonnollisia tuholaiskarkottajia

Kurosen parvekkeen olosuhteet eivät ole täydelliset puutarhalle. Suhteellisen normaalin kokoiseen avoparvekkeeseen käy usein kasvatusta hankaloittava tuuli. Erilaisiin parvekkeisiin tarvitseekin erilaisia ratkaisuja.

– Jos ei ole lattiatilaa, niin kaiteen yli roikkuvalla pienellä parvekelaatikolla pääsee hyvin alkuun, Kuronen kertoo.

Nuori nainen pitämässä kiinni parvekkeensa seinää vasten roikkuvasta ruukusta. Ruukussa mansikkaa.
Roikkuvat istutukset ovat hyvä ratkaisu pieniin tiloihin. Olivia Kurosen parvekkeelta löytyy muun muassa mansikkaa. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Pienille parvekkeille saattaa sopia myös usean eri kasvin istuttaminen samaan laatikkoon. Olivia Kuronen on esimerkiksi istuttanut tomaattien kanssa samaan laatikkoon samettiruusua. Ratkaisu ei kuitenkaan johdu tilan puutteesta.

– Aikoinaan olen äidiltäni kuullut, että samettiruusut kuuluu laittaa tomaattien kanssa, sillä ne pitävät tuholaisia loitolla.

Kuronen neuvoo ennen istuttamista tarkistamaan esimerkiksi internetistä, mitkä kasvit sopivat samaan ruukkuun tai laatikkoon.

Olivia Kuronen kannustaa muitakin opiskelijoita kokeilemaan rohkeasti parvekepuutarhurointia.

– Jos on yhtään omaa parveketta, niin ehdottomasti suosittelen kokeilemaan. Se on helppoa eikä mitenkään hintavaa, mutta kuitenkin piristää omaa kotia.

Parveke, jossa kaksi puista puutarhatuolia, räsymatto sekä erilaisia hyötykasveja.
Viherkasvit ovat Olivia Kurosen mielestä halpa ja helppo tapa luoda kotoisaa tunnelmaa. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Suosittelemme sinulle