Hyppää sisältöön

Sinilevähavaintojen määrä hieman kasvussa Pirkanmaalla

Sinilevää tavataan nyt ainakin Kangasalla, Tampereella, Vesilahdella ja Virroilla. Kansalaishavaintoja on muiltakin paikkakunnilta.

Lumpeenlehtiä ja sinilevää järvessä
Sisävesien sinilevätilanne on edelleen keskimääräistä parempi. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Mikko Hirvonen

Sinileväkukintoja esiintyy Pirkanmaalla nyt ajankohtaan nähden melko tyypillisiä määriä. Vähäinen määrä sinilevää havaittiin kuluvalla viikolla Herrasen uimarannalla Virroilla ja Kangasalan Vesijärvellä. Runsaasti sinilevää havaittiin Pyhäjärvellä Vesilahden kirkonkylän havaintopaikalla sekä Kangasalan Kirkkojärvellä. Muilla seurantapaikoilla sinilevää ei havaittu.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki (siirryt toiseen palveluun)- ja Vesi.fi (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Kihniön Nerkoonjärveltä, Ylöjärven Aurejärveltä, Lempäälästä Sauvonselältä, Vanajavedeltä Kuhanselän itärannalta sekä Näsijärveltä Taulasalon retkisatamasta ja Tampereen Lielahdesta.

Tampereen kaupungin ylläpitämään uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havainto vähäisestä määrästä sinilevää Kämmenniemestä, Kaukajärven saunarannalta ja uimalasta, Kaupinojalta, Kumpulasta, Lahdesjärveltä, Olkahiselta ja Viitapohjasta. Halimasjärven uimapaikalla on tehty havainto runsaasta sinilevästä.

Sade ja tuulet sekoittavat sinilevän veteen

Viime päivinä Suomen yli idästä länteen liikkunut lämmin ilmamassa on tuonut mukanaan sadetta ja ukkosia myös Pirkanmaalle. Sade ja tuulet pitävät sinilevän veteen sekoittuneena, mikä ehkäisee laajojen sinileväkukintojen muodostumista, kertoo vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala.

Runsaat sateet lisäävät toisaalta vesistöihin tulevaa pintavaluntaa, jonka mukana maalta huuhtoutuu uusia ravinteita sinilevienkin käyttöön. Tämä voi runsastuttaa sinileviä sateiden jälkeen varsinkin, jos sää on lämmin ja tyyni.

Suosittelemme sinulle