Hyppää sisältöön

Keski-Pohjanmaalla on maaseudulla jo toistatuhatta kilometriä laajakaistaa, mutta nopea nettiyhteys puuttuu vielä liian useasta kodista

Kiinteät verkkoyhteydet laajenevat Halsualla ja Ullavassa tänä vuonna, ilman yhteiskunnan tukea EU:n ja Suomen asettamiin tavoitteisiin ei päästä.

Kaivinkone kaivaa valokuituverkkoa Vaasassa.
Kiinteä laajakaistayhteys on edellytys myös 5G-verkon laajenemiselle. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Nopeat verkkoyhteydet mahdollistava kiinteä laajakaista laajenee Ullavassa ja Halsualla. Kyläverkkojen rakennustyöt alkavat Halsualla taajamasta Hietalahteen ja Ullavassa Hanhisalo-Länttä alueilla. Kaustisella laajakaistaverkko laajenee puolestaan ensi vuonna Vissavedentien alueella.

Kaustisen seutukuntaan on jo vedetty toistatuhatta kilometriä valokuitua, mutta se on saatavissa vasta neljäsosalla alueen asukkaista.

Ilman julkista tukea laajakaistan vetäminen maaseudulle on käytännössä mahdotonta. Nyt rakentamaan päästään kun kohteessa on 20-30 ennakkotilaajaa, yleensä liittymien määrä kasvaa vielä kun kaivinkoneet ilmestyvät tien viereen.

– Kiinteä laajakaista vaatii suuren tilaajamäärän tietyltä alueelta, että se olisi markkinaehtoisesti mahdollista toteuttaa, sanoo keskipohjalaisen Kuitua kylille -hankkeen projektipäällikkö Santtu Lehto.

Kiinteä laajakaista mahdollistaa monia asioita, esimerkiksi 5G-mobiililaajakaistakin on siitä riippuvainen, koska tukiasemat vaativat toimiakseen valokuidun.

– Kiinteä laajakaista mahdollistaa etätyöt, ja varsinkin kun maaseudusta puhutaan, laajakaista mahdollistaa maatilojen robottiratkaisut, jotka vaativat luotettavat ja nopeat yhteydet, havainnollistaa Lehto.

Suomessa on tuettu laajakaistarakentamista valtiontuella vuosina 2010-2019 yhteensä yli 70 miljoonalla eurolla.

Kuitua kylille -hankkeen kohteet toteutetaan EU:n Maaseuturahaston tuella. Lisäksi Suomella on oma tukiohjelmansa, siinä myös kuntien on osallistuttava kustannuksiin. Pisimmällä neuvottelut ovat Traficomin kanavoivan tuen osalta Perhossa ja Vetelissä.

Töitä onkin vielä rutkasi edessä, Euroopan komission vuodelle 2025 asettamien tavoitteiden mukaisesti eurooppalaisilla kotitalouksilla niin kaupungeissa kuin maaseudullakin olisi oltava mahdollisuus käyttää yhteyksiä, joiden siirtonopeus on vähintään 100 Mbit/s ja joka voidaan kasvattaa yhteen gigabittiin sekunnissa.

Keski-Pohjanmaalla 2021 joulukuussa 89 prosenttia kodeista oli 100 Mbit/s 4G-yhteyden piirissä, samaan nopeuteen yltävän kiinteän laajakaistan piirissä oli 59 prosenttia kodeista, Kaustisen seutukunnassa vain 26 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla tilanne on montaa muuta maakuntaa kehnompi.

Kuitua kylille -hanke jatkuu ensi vuoden elokuuhun saakka. Se järjestä muun muassa kylä- ja tupailtoja, joissa jaetaan tietoa kiinteästä laajakaistasta. Tavoitteeksi on asetettu sata uutta valokuituliittymää.

Kaustisen seutukunta on asettanut tavoitteekseen olla Suomen paras ja kattavin huippunopeiden tietoliikenneyhteyksien maaseutualue sekä Euroopassa ainutlaatuinen langattomien kiinteiden ratkaisujen alueellinen testialusta vuonna 2023.

Suosittelemme