Hyppää sisältöön

Kortittomia kuljettajia jää kiinni Itä-Suomessa joka päivä – kasvava ryhmä ovat ajokorttinsa menettäneet vanhat ihmiset

Poliisi on tavoittanut tammi-kesäkuussa liikenteestä 959 ajokortitonta kuljettajaa Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella. Osa jatkaa kortitta ajamista vuosia eikä piittaa rangaistuksista.

- Kortiton syyllistyy todennäköisemmin tien päällä johonkin liikennerikokseen. Ja jos on päihtynyt tai muuten menettänyt ajokykynsä, aiheuttaa varmasti vaaraa, arvioi riskiä liikennepoliisin komisario Seppo Porokka Itä-Suomen poliisilaitokselta. Kuva: Petri Vironen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Itä-Suomen teillä ajelee joka päivä lukuisia ajokortittomia kuljettajia. Poliisi on tavoittanut liikenteestä alkuvuonna Pohjois-Savossa yli 450, Pohjois-Karjalassa noin 270 ja Etelä-Savossa lähes 240 kortitonta ajoneuvon kuljettajaa.

Määrät ovat pysyneet liki ennallaan ainakin kymmenen vuotta, koronan alkuajan hypähdystä lukuunottamatta.

Monesti kortittomat jäävät liikenteessä kiinni muusta syystä, kuten ajovirheen vuoksi. Iso osa on ajokiellossa jonkin liikennerikoksen takia.

– Ehkä tyypillisin tapaus on mies, joka on menettänyt korttinsa ylinopeuden tai rattijuopumuksen vuoksi ja ajelee hänelle määrätystä ajokiellosta huolimatta, kuvailee komisario Seppo Porokka Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisista.

Osa kuskeista ei piittaa seurauksista, esimerkiksi huumeiden käyttäjät.

– Siinä joukossa moni ei noudata ajokieltoja ja yhteiskunnat normit ovat tuntematon käsite. He jatkavat ajamista jopa päivittäin vuodesta toiseen, Porokka kertoo.

Uusijat jäävät helpommin kiinni, sillä poliisi tunnistaa kortittomien käyttämiä autoja liikennevirrasta.

Jotkut iäkkäät jatkavat ajamista, vaikka ajo-oikeutta ja ajokykyä ei enää ole. Kuva: Yle

Moni iäkäs jatkaa ilman korttia

Pienehkö ryhmä ilman ajokorttia kiinni jäävistä on alaikäisiä, jotka eivät ole vielä suorittaneet edes mopokorttia.

Kasvava ryhmä ovat vanhukset, jotka ovat menettäneet ajokorttinsa terveyssyistä.

– Joka kuukausi löytyy tien päältä ihmisiä, joilta on iän takia mennyt ajo-oikeus. Ilmiö on yleistymään päin, kun väki vanhenee, komisario Porokka arvioi.

Kaikilla iäkkäillä ei ole ketään läheistä, joka puuttuisi ajeluun terveyden pettäessä.

– Ei ole enää kykyä kuljettamiseen ja siitä huolimatta jatketaan ajamista. Käytännössä jää jäljelle poliisi, joka löytää tien päältä tällaisia kuljettajia, Porokka suree.

On myös kuljettajia, jotka ovat ajelleet pitkään hankkimatta koskaan ajokorttia.

– He ovat saattaneet ajaa autolla jopa vuosikymmeniä ennen kuin ovat joutuneet tekemisiin poliisin kanssa ja on huomattu, että ei ole koskaan ollutkaan ajo-oikeutta, Porokka kertoo.

Poliisi on tavoittanut alkuvuonna liikenteestä Pohjois-Savossa joka kuukausi keskimäärin 75, Pohjois-Karjalassa 44 ja Etelä-Savossa 39 ilman ajokorttia ajelevaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Auto voidaan takavarikoida jatkuvasta törttöilystä

Ilman ajo-oikeutta ajava saa rangaistukseksi yleensä sakkoa ja mahdollinen ajokielto voi pidentyä. Jos syyllistyy toistuvasti liikennerikoksiin, ajoneuvo voidaan takavarikoida.

Rikoskomisario Simo Hämäläinen Itä-Suomen poliisilaitokselta Joensuusta kertoo, että takavarikkopäätöksiä tehdään esimerkiksi Pohjois-Karjalassa muutamia vuosittain.

– Semmoisissa tapauksissa, joissa syyllistyy jatkuvasti vaikka rattijuopumukseen, ylinopeuteen tai kortitta ajoon. Ratkaisevaa on, että rikollinen toiminta on toistuvaa ja auto, jolla ajaa, on epäillyn omistuksessa tai hallinnassa, Hämäläinen tarkentaa.

Poliisin tekemä takavarikko kestää lähtökohtaisesti neljä kuukautta. Käräjäoikeus voi pidentää aikaa. Kulkuneuvon voi myös menettää kokonaan valtiolle rikoksentekovälineenä.

Rangaistuksista huolimatta kortitta ajamista on vaikea kitkeä kokonaan.

– Osin on ikuinen ongelma niin pitkään kuin on liikennettä ja ajokiellosta piittaamattomia, tuumaa Seppo Porokka liikennepoliisista.

Suosittelemme sinulle