Hyppää sisältöön

Antti Junttilan tilille kilahti Helsingin palkkasotkussa kymppitonni, eikä kukaan vastaa, mitä sille pitäisi tehdä: "Hyvin kuumottavaa"

Helsingin kaupungin palkanmaksusotku näyttää vain sakenevan. Palkkaa ovat saaneet myös henkilöt, jotka eivät tällä hetkellä ole kaupungin palveluksessa. Rahat aiotaan periä takaisin.

Ilmakuvassa on Helsingin Tuomiokirkko ja Kauppatori toukokuussa 2020.
Lähes kymmenesosa kaupungin palkkavirheistä on tapauksia, joissa palkkaa on maksettu liikaa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Rosa Lehtokari,
Paula Tiainen,
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupungilla sosiaalityöntekijänä työskentelevä Antti Junttila törmäsi kesäkuussa yllättävään näkyyn verkkopankissaan: hänen tililleen oli kilahtanut 10 408,30 euroa.

Monien muiden tavoin Junttilan palkkojen maksussa oli uuden palkanmaksujärjestelmä Sarastian käyttöönoton jälkeen ollut ongelmia. Palkat olivat kuitenkin tulleet tilille kuukausittain, vaikkakin myöhässä. Palkkarästeistä ei siis tämän kymppitonnin kohdalla voinut olla kyse.

– Se on vähän outoa. En nyt tiedä, mikä tässä on, Junttila sanoo.

Junttila on yrittänyt selvittää, mitä rahalle pitäisi tehdä. Palkanmaksun asiakaspalveluun hän ei ole monien muiden kaupungin palkansaajien tapaan saanut yhteyttä sähköpostitse eikä puhelimitse.

– Onhan se ihan käsittämätöntä, koska kyllä tuossa ajassa olisi pitänyt näin isossa organisaatiossa saada jonkinlainen tieto siitä, että mitä teen seuraavaksi, Junttila kertoo.

Helsingin kaupungin työntekijät ovat Junttilan mukaan saaneet ohjeen, että asiakaspalveluun saisi lähettää vain yhden sähköpostiviestin ongelmaa kohden. Helsingin kaupungin palkanmaksusotku on kestänyt jo useamman kuukauden ja ongelmien laajuus on valtava.

Junttilan kollegat ja lähiesihenkilö ovat kokemuksiensa perusteella kertoneet hänelle, että todennäköisesti liiallinen palkka vähennettäisiin seuraavien kuukausien palkoista. Sitä ei siis ilmeisesti saa pitää.

– Jos minulle ei makseta tulevina kuukausina palkkaa, niin käytän tästä kymppitonnista kuukausittain sitä vastaavan määrän, kuin minulle normaalisti tulisi palkkaa. Toivon, että se on ihan sallittua, sillä en tiedä, mitä muutakaan tässä tekisi. Onhan tämä siinä mielessä hyvin kuumottavaakin, Junttila suunnittelee.

Viime torstaina hän oli saanut tililleen lomarahat, mutta ei varsinaista palkkaa.

Ylimääräisen palkan palauttaminen voi tehdä monelle tiukkaa

Junttila ei ole ainoa, jonka tilille on tullut Helsingin kaupungilta outo suoritus.

Opintovapaalla oleva Helsingin varhaiskasvatuksen työntekijä Janika Manninen on saanut tällä viikolla palkan, joka ei hänelle kuulu.

Manninen kertoo, että kaupunki maksoi hänen tililleen torstaina 633,35 euroa saatteella palkka kaudelta 07/2022.

– Ihmettelin tilini saldoa ja kun menin sitä tarkemmin katsomaan, tilille oli ilmestynyt palkka Helsingin kaupungilta. Viimeksi olen ollut töissä joulukuussa ja saanut lomarahat tammikuussa.

Erikoisia, kaupungin suorittamia maksuja on Mannisen tietojen mukaan ilmestynyt samana päivänä myös hänen sukulaisensa ja ystävänsä tileille. Hekin ovat tällä hetkellä erilaisilla vapailla Helsingin kaupungin palveluksesta.

Manninen on yrittänyt kysyä ohjeita summan palauttamiseen puhelimitse, tuloksetta. Palkanmaksun puhelinpalvelu ilmoitti torstaina noin tunnin ajan, että Mannisen edellä on jonossa yli 20 henkilöä.

Hän laittoi lisäksi viestin palkanmaksuun. Seuraavaksi Manninen aikoo ottaa yhteyttä esimieheensä pyytääkseen tätä selvittämään asiaa.

Jos Manninen olisi ehtinyt käyttää osan rahasummasta vahingossa, sen palauttaminen olisi voinut tehdä tiukkaa.

– Olen opiskelija ja yksinhuoltaja, eli tuollaista summaa en kyllä mitenkään pystyisi tuosta vain "puskista" maksamaan edes useammassa osassa.

Vielä hankalammaksi tilanne menisi, jos ylimääräisen rahasumman saanut työntekijä joutuisi hakemaan esimerkiksi toimeentulotukea, Manninen toteaa.

– Sinnehän pitää näyttää tilin saldo. Jos siellä sitten makaa joku 600 euroa, niin sehän pitäisi ensin käyttää pois ja siinähän joutuisi ihan älyttömään oravanpyörään.

Asiasta pitää ilmoittaa kaupungille sähköpostilla

Kysyimme Helsingin kaupungin taloushallintopalvelu Talpan va. toimitusjohtaja Päivi Turpeiselta, miten ylimääräisiä suorituksia saaneiden pitäisi toimia.

Onko teillä Helsingin kaupungilla tiedossa tämä, että palkkaa olisi maksettu väärille henkilöille?

– Järjestelmässä maksetaan palkat Helsingin kaupungin työntekijöille. Yksittäisiä palkkavirheitä on tapahtunut myös henkilöiden kohdalla, jotka ovat työsuhteessa Helsingin kaupunkiin, mutta ovat tällä hetkellä esimerkiksi opinto- tai työvapaalla. Palkkaa ei ole maksettu sellaisille henkilöille, jotka eivät ole koskaan olleet kaupungilla töissä.

Kuinka laaja ongelma on?

– Nämä ovat olleet harvoja yksittäisiä tapauksia.

Minkälaisia summia on maksettu ihmisille, joille palkkaa ei pitäisi tulla?

– Tästä ei ole tarkkaa tietoa.

Onko joku, jonka kuuluisi saada jonkinlainen palkka, saanut palkkaa liikaa?

– Kyllä, sillä liikaa maksetut palkat muodostavat kymmenesosan kaikista palkkavirheistä (9 %).

Jos rahoja on tullut väärin tai väärille henkilöille, pitääkö henkilön palauttaa ne? Miten?

– Kyllä, ilmoittamalla asiasta palkanlaskennan asiakaspalvelun sähköpostilaatikkoon.

Entä jos henkilö ei huomaa, että rahoja on tullut ja käyttää ne?

– Liikaa maksetut palkat tulevat esille jälkikäteen tehtävissä kontrollitoimenpiteissä. Liikaa maksettu palkka laskutetaan ja tarvittaessa peritään palkasta, kun henkilö palaa opinto- tai työvapaalta takaisin.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 17.7. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Helsingillä on yhä 200 palkkaa kokonaan rästissä – järjestelmätoimittaja kiistää, että itse palkanmaksuohjelmassa olisi vikaa

Tehy on tehnyt rikosilmoituksen maksamattomista palkoista Helsingissä – vaatii kaupungin johtajia vastuuseen

Saana Hämäläinen kyllästyi odottamaan Helsingin kaupungin palkkoja ja irtisanoutui – kaupungin tavoitteena maksaa puuttuvat palkat tänään

Suosittelemme sinulle