Hyppää sisältöön

Uskomattomat maailmanennätykset huipensivat yleisurheilujuhlan – tässä MM-kisojen kaikki käänteet

Tästä jutusta löydät yleisurheilun MM-kisojen puhuttavimmat klipit, tapahtumat ja uutiset. Kisat käytiin Oregonissa Yhdysvalloissa.

Tekijät

MM-kisojen päätapahtumat

Ossi Saarinen

Kiitos seurannasta ja EM-kisoissa jatketaan!

Huimat MM-kisat ja niiden jälkipuinti ovat nyt takana. Kansainvälisessä yleisurheilussa vedetään hetki happea, mutta jo muutaman viikon päästä alkavat EM-kisat Münchenissä.

Sitä ennen toki ohjelmassa on muun muassa Kalevan kisat. Sekä SM- että EM-mitaleista kisataan Ylen kanavilla.

Kalevan kisat käydään Joensuussa 4.–7.8. Münchenin EM-kisat ovat vuorossa 15.–21.8.

Paavo Forsberg

Ilmiömäiset maailmanennätykset ja suomalaisnaisten esiinmarssi – näistä asioista Oregonin MM-kisat muistetaan

Maailmanennätyksen juossut Sydney McLaughlin Yhdysvaltojen lipun kanssa tulostaulun vieressä.
Sydney McLaughlin on yleisurheilumaailman tämän hetken kirkkain tähti. Kuva: Lehtikuva

Oregonissa pidetyt MM-kisat olivat korkeatasoiset. Suomalaisilta urheilijoilta nähtiin piristäviä esityksiä elokuussa pidettäviä EM-kisoja ajatellen. Yle Urheilu kokosi yhteen MM-kisojen kovimmat puheenaiheet.

Lue juttu tästä.

Ossi Saarinen

Amusanin äiti valehteli miehelleen, jotta tytär sai käydä rauhassa harjoituksissa

Sadan metrin aitojen maailmanennätyksen pyyhältäneen Tobi Amusanin tie huipulle on ollut huima. Nigerialainen aloitti pika-aitojen treenaamisen vasta kahdeksan vuotta sitten.

Amusan kasvoi kurinalaisessa kodissa kahden opettajana toimineen vanhempansa kanssa Ijebu-Oden kaupungisssa, Nigerian lounaisosassa. Aluksi hän harjoitteli isältään salaa.

– Äitini tuki täysin urheilu-uraani, mutta isäni halusi, että keskityn kouluun. Hän rajoitti aikaani stadionilla, mutta minulla oli tapana livahtaa radalle kiitos äitini, joka kertoi isälleni, että olin mennyt kirkkoon, Amusan kertoo.

Lue Amusanin tarina täältä.

Ossi Saarinen

Analyysi: Suomella jopa seitsemän mitaliehdokasta EM-kisoissa

Yle Urheilun toimittaja Joel Sippola kävi läpi suomalaisten suoritukset MM-areenalla ja peilaa niitä elokuussa odottaviin EM-kisoihin.

Suomi jäi Oregonissa mitaleitta, mutta Münchenistä niitä on lupa odottaa. Analyysin mukaan jopa seitsemän suomalaista voi kamppailla mitaleista EM-kisoissa.

Lue lisää aiheesta täällä.

EM-kisat nähdään Ylen kanavilla 15.–21. elokuuta.

Anu Karttunen

Maailmanennätys ei ollut Armand Duplantisille yhtä vaikeaa kuin omien tunteiden kuvaileminen – "Olen melkoisen häkeltynyt kaikesta"

Armand Duplantis oli seiväshyppyfinaalin ainoa todellinen ennakkosuosikki. Lajia viime vuodet hallinnut ruotsalainen on voittanut monia titteleitä, mutta MM-kisoista hänen paras saavutuksensa oli ennen Oregonia hopeamitali.

Duplantis olikin todennut jo ennen finaalia, että hän haluaa ainoastaan voittaa MM-kultaa. Jos hän hyppää maailmanennätyksen, se on vain plussaa. Kun kaikki tämä toteutui, oli "Mondolle" vaikeinta kuvailla omia tunteitaan.

– Se on vaikeaa. Olen melkoisen häkeltynyt kaikesta. Tämä on ensimmäinen MM-kisojen kultamitalini. Jo pelkästään se on minulle huikea saavutus, josta olen onnellinen. Ja maailmanennätyksen rikkominen sen lisäksi, sitä on vaikea käsittää. Olen erittäin, erittäin kiitollinen, hän totesi leveä hymy kasvoillaan.

Duplantis paranteli maaliskuussa maailmanennätystä 620:een. Se oli hallissa hypätty hyppy, joten hän halusi hypätä nyt vielä korkeammalle ulkoradoilla, vaikka seiväshypyssä ennätyksiksi lasketaan niin halli- kuin ulkoratasuorituksetkin.

– Olin niin keskittynyt voittamiseen ja kultamitaliin, että unohdin maailmanennätyksen hetkeksi. Yritin päästä kaikista ensimmäisillä yli, mitä en pystynyt tekemään. Mutta yritin kaikista ensimmäisellä ja päästä johtoon. Yksi asia johti toiseen ja yhtäkkiä hyppäsin 621, hän naurahti.

Katso tästä Armand Duplantisin ME-hyppy.

Kun Duplantis huomasi ylittäneensä riman ME-korkeudessa, hän myönsi yllättyneensä. Hän tiesi, että ylitykseen on mahdollisuus, mutta hän ajattelin sen tapahtuvan niukasti pienellä kosketuksella.

Duplantis totesi, että nyt kun hänellä on molemmat, sekä MM-kulta että ME, hän usko, että maailmanmestaruus on hänelle tärkeämpi.

– Ehkä sitten kun 20 vuoden kuluttua katson taaksepäin ja olen saavuttanut enemmän maailmanmestaruuksia, niin ehkä silloin maailmanennätys on kovempi. Mutta koska tämä on nyt minun ensimmäiseni, niin se on erityinen.

Ennätyshyppynsä hypättyään Duplantis säntäsi saman tien halaamaan katsomossa ollutta tyttöystäväänsä. Hän vaihtoi myös muutaman sanan perheensä kanssa, mutta ei enää muistanut, mistä he puhuivat.

– Taisin kadottaa muistini hetkeksi, hän nauroi.

– Mutta olen niin onnellinen, että he ovat täällä. Ilman perhettäni ja läheisiäni mikään tästä ei olisi ollut mahdollista.

Duplantisia haastatteli Emma Hyyppä.

Anu Karttunen

"Melkein"-tytöstä tuli ME-nainen ja maailmanmestari kahden kitkerän nelossijan jälkeen

Oluwatobiloba "Tobi" Amusan juoksi MM-kisojen päätöspäivänä kaksi hurjaa aikaa 100 metrin aidoissa. Välierissä hän kellotti uudeksi maailmanennätykseksi 12,12. Finaalissa hän juoksi vieläkin kovempaa, mutta tuolloin tuulta oli liikaa, jotta se olisi hyväksytty ME:ksi.

– Heidän on syytä maksaa minulle kahdesti! Amusan sanoi Yle Urheilulle tuiman näköisenä, mutta repesi saman tien leveään hymyyn.

– Kunhan vitsailen.

Maailmanennätyksestä maksetaan 100 000 dollaria.

Nigerialainen myönsi, että MM-kisat menivät paremmin kuin hän odotti, eikä hän voisi omien sanojensa mukaan olla kiitollisempi.

– Juoksin täällä maailmanennätyksen välierissä ja sitten voitin vielä finaalissa. Tämä on ollut hyvä.

Katso tästä 100 metrin aitojen maailmanennätysjuoksu.

Moni epäili, ettei Amusan kestäisi finaalissa niitä paineita, mitä ME-aika hänelle loi. Hän myönsikin tilanteen olevan hullu.

– Minun piti vain hengittää syvään eikä panna itselleni paineita. Luulen, että onnistuin siinä hyvin.

Dohan MM-kisoissa kolme vuotta sitten ja viime kesänä Tokion olympialaisissa Amusanin kohtaloksi oli jäädä niukasti mitalien ulkopuolelle. Hän on kuitenkin uskonut itseensä ja pitänyt tilannetta motivoivana.

– Olen ollut sosiaalisessa mediassa "melkein"-tyttö. "Hän melkein…" "Hän melkein…", hän naurahti.

– Olen niin kiitollinen, mitä pystyin näyttämään tänään.

Amusania haastatteli Petra Manner.

Anu Karttunen

Yhdysvallat ylivoimainen mitalitaulukossa

Abby Steiner, Talitha Diggs, Sydney McLaughlin ja Britton Wilson juhlivat 4x400 metrin viestin maailmanmestaruuttaan.
Abby Steiner, Talitha Diggs, Sydney McLaughlin ja Britton Wilson juhlivat 4x400 metrin viestin maailmanmestaruuttaan. Kuva: Lehtikuva

Yhdysvallat voitti Oregonin MM-kisoissa 33 mitalia. Näistä 13 oli kultaista, 9 hopeista ja 11 pronssista.

Etiopia, Jamaika ja Kenia saavuttivat kaikki 10 mitalia. Etiopia juhli neljää maailmanmestaruutta, kun Jamaikalle ja Kenialle tuli kaksi MM-kultaa.

Pohjoismaista mitalitaulukkoon pääsivät myös Norja ja Ruotsi. Norja oli yhdellä kullallaan, yhdellä hopeallaan ja yhdellä pronssillaan mitalitaulukon 13:s. Ruotsi sai näistä MM-kisoista yhden MM-kullan ja kaksi pronssia ja oli 16:s.

Suomi ei saavuttanut Oregonin MM-kisoista mitaleja. Nämä olivat jo kolmannet MM-kisat, joissa Suomi on jäänyt ilman mitaleja. Tätä ennen näin oli käynyt myös Dohassa 2019 ja Lontoossa 2017.

Pistesijoja Suomi saavutti Oregonista neljä: kaksi kuudetta, yhden seitsemänne ja yhden kahdeksannen sijan. Kolme vuotta sitten Suomi sai yhden neljännen sijan ja viisi vuotta sitten yhden viidennen sijan.

Anu Karttunen

Duplantis ylittää 621!

Ensimmäinen yritys korkeudesta 621 oli ainoastaan lämmittelyä, sillä Armand Duplantis ylittää korkeuden toisellaan! Uusi maailmanennätys!

Duplantis säntäsi heti yrityksensä jälkeen katsomoon tyttöystävänsä luo, ennen kuin lähti tuulettamaan maailmanmestaruuttaan ja maailmanennätystään Ruotsin lippu hartioillaan.

Miesten seiväs, loppukilpailu

Armand Duplantis SWE 621 WR Chris Nilsen USA 594 Ernest John Obiena PHI 594 Thiago Braz BRA 587 Oleg Zernikel GER 587 Renaud Lavillenie FRA 587 Bo Kanda Lita Baehre GER 587 Ersu Sasma TUR 580 Pål Haugen Lillefosse NOR 580 Sondre Guttormsen NOR 570 Ben Broeders BEL 570 Menno Vloon NED ei tulosta

Suosittelemme sinulle